Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Sabah olduğu gibi gece de yatağa girmeden önce yüzümüzü yıkamamız gereklidir. Makyajınız varsa önce onu çıkartın sonra durulayın. Makyajınız yoksa bile yüzünüzü ılık suyla yıkayıp uyumanız önerilir. Çünkü güncel hayatımızda hava kirliliğine maruz kalırız ve böylece havada ki kirler yüzümüze yapışır.
Sabah kalkınca yüzü yıkamak farz veya vacip değildir. Ancak hem sıhhat açısından hem de uykunun etkisini üzerimizden atmak için yüzümüzü yıkamanın faydası vardır. Ayrıca temizlik olması bakımından da güzeldir.
Yüzünüzü Yıkayın
Pürüzsüz bir cilde sahip olmanın ilk kuralı yüz temizliğidir. Her gece yatmadan önce ve sabah kalktığınızda yüzünüzü cilt tipinize uygun bir ürün ile iyice yıkayın ve yumuşak bir havlu ile cildinizi kurulayın. Kullandığınız suyun sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.
Suyun, kiri ve yağı tek başına çıkaramayacağı konusunda uzmanlar hemfikir. Yıkamazsak ne olur? New Yorklu dermotolog Meghan Feely, yüz yıkamanın tamamen bırakılması durumunda aknelerin baş göstereceği konusunda uyarıyor. Özellikle denize girilen, spor yapılan bir günün ardından yüzü yıkamak şart haline geliyor.
İlgili 28 soru bulundu
8 - Çok sık yıkamak
Yüzünüzü ne kadar yıkarsam o kadar temizlenir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yüzünüz için ideal olan yıkama sabah ve akşam günde iki kezdir.
Yüzünü nasıl temizlemelisin? Yüzünü sadece suyla temizlemek yeterli olmaz. Cildindeki kirleri ve gözeneklerinde biriken yağları arındıracak bir yüz temizleme ürünü kullanmanı öneririz.
Nemlendirici kullanmak cilt için oldukça önemlidir. Nemlendiriciden birkaç damla alın, yüzünüze ve boynunuza sürün. Cildiniz nemlendiriciyi emene kadar masaj yapın. Cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumak için, en az 30 faktör içeren bir güneş koruyucu losyonuna ihtiyacınız olacaktır.
Yüz temizleme jeli, genellikle günlük cilt bakım rutininin bir parçasıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kullanılması önerilir.
Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Çünkü temizlenip dışarı atılmayan ve burunda biriken mikroplar, genizden gelen akıntılarla solunum ve dolaşım yollarına yayılıp yerleşecek ve buraların enfeksiyon kapmasına sebep olacaktır.
Dermatologlar, yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık suyun sıcak sudan daha iyi seçim olduğunu söylüyorlar. Aşırı sıcak sudan uzak durmanın bir başka nedeni, sıcaklığın doğal nemlendirici özelliğini ciltten uzaklaştırarak, cildi zamanla kuru ve iltihaplı hale getirmesi.
Dermatologlar, cildi kuruttuğu için yüzün duşta yıkanmasını doğru bulmuyor. Duştan gelen çok fazla su yüzdeki hassas cilde zarar verebilecek önemli nem kaybına neden olabilir. Duşta kullanılan şampuan ve duş jelleri de yüze zarar veriyor. Bunun için duşta yüzünüzü korumanız şart.
Yatmadan yüz yıkamak, sabah kalkınca yüz yıkamaktan daha önemli. Çünkü günlük yaşamımızda her yerde radyasyon söz konusu. Yatmadan önce yüz yıkamakla yüzümüzde kalan radyasyon tanecikleri temzilenir. Bu uygulama, hem cildimizi korur, hem de uygkumuzun daha rahat birşekilde geçmesini sağlar.
Yüzü, buz gibi suyla yıkamanın gözenekleri küçülttüğü sanılır ama bu doğru değildir. Sıcak su da, cildin nemini emerek daha çok kurumasına neden olur. İdeal olan, ılık su kullanmaktır. Ancak cildinizde kızarıklar varsa, kılcal damarlarınıza baskı yapması için soğuk suyla (buz gibi değil ama) yıkayabilirsiniz.
Yeteri kadar uyumak stres seviyesini azaltır
Uyku sırasında salgıladığımız büyüme hormonu ise, cildin çok daha parlak ve canlı görünmesini sağlıyor; aynı zamanda yaşlanma belirtilerini geciktirerek ciltteki esnekliği de artırıyor. Büyüme hormonunun bu etkisi ise kolajen üretimini destekleyici özelliğinden geliyor.
Nemlendirici Krem (Gündüz ve Gece)
Cilt tipiniz ve cilt endişeniz ne olursa olsun, sabah ve akşam mutlaka nemlendirici krem uygulamayı ihmal etmeyin.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Yağlı ciltlerin en büyük problemlerinin başında sivilceler ve yüzdeki parlama geliyor. Limonun yüze faydası ise hem yüzdeki fazla yağı emiyor hem de yağlanmaya bağlı oluşan sivilceleri kurutuyor. Limon suyunu bakım maskelerinize uygulayabileceğiniz gibi tonik olarak da kullanabilirsiniz.
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
Dermatologlar, estetik doktorları, beslenme uzmanları ve cilt bakımı uzmanları, bol su tüketiminin cilde faydalı olduğu konusunda genellikle hemfikirdirler. Gün içerisinde yeterli oranda su içen kişilerin vücutlarından daha fazla toksin atılıyor ve bu durum cilt tonunun dengelenmesine yardımcı oluyor.
Cildi günde 4-5 defa, hatta daha fazla kez temizleyicilerle yıkamak, cildinin doğal, koruyucu bariyerine zarar verebilir. Bu da cildinin dış etkenlere karşı hassaslaşmasına, sebum dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle yüzünü, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yıkamanı öneririz.
Yüzü Sabunla Yıkamak Zararlıdır
Yüzümüz için kullandığımız sabunlar ancak içeriği nedeniyle zararlı olabilir. pH değerleri cilt yapısına uygun olmayan, nemlendirici içermeyen, yüksek derecede kimyasal madde bulunduran ve kokulu sabunları kullanmak zamanla ciltte tahrişe sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri