İki hafta ve üzerinde görülen ishal olarak tanımlanan persistan (inatçı) ishal ve bir aydan fazla süren ishal (geçmeyen ishal) durumu olan kronik ishal, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşanan önemli bir sağlık sorunudur. İshaldeki en büyük tehlike, dehidratasyon adı verilen sıvı kaybıdır.
Bazı durumlarda ise tehlikeli ishal rengi ve karın ağrısı gibi daha ciddi belirtiler görülebilir. Özellikle, 4 gündür geçmeyen ishal durumu varsa bir uzmana görünmek faydalı olabilir.
Özellikle dört haftadan uzun süren ve günde üç ya da daha fazla yumuşak ve şekilsiz dışkılamanın olduğu durumların 'kronik ishal' olarak adlandırıldığını belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, bu durumun kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara işaret edebildiğini söyledi.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
İlgili 34 soru bulundu
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Tehlikeli ishal neden olur diye merak edenlere ilk olarak bu duruma bazı hastalıkların neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu hastalıklar; kolonla ilgili rahatsızlıklar, “lenfoma”, “malabsorbsiyon”, bağırsağın yüzey kısmında oluşan ve bakterilerle ilgilim rahatsızlıklar ve “çölyak hastalığı” şeklindedir.
İshal için hastanelerin Dahiliye bölümü olan İç Hastalıkları biriminden randevu alınması gerekmektedir. Bununla beraber Gastroenteroloji bölümü de ishal hastalıkları için gereken teşhis ve tedavi sürecine bakmaktadır.
İshal olmak kilo verdirmemektedir.
Kolon (Bağırsak) Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Dışkının incelmesi, daha sık ishal ve kabız olma, dışkıda ve makatta kan, istenmeyen kilo kaybı, karın bölgesinde gaz ve ağrı yanı sıra yorgunluk kolon kanseri belirtileridir. Ayrıca dışkı yapılmasına rağmen bağırsakların boşalmadığı da hissedilir.
İshal, dışkılamanın normalden daha cıvık olma durumudur. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Çoğu ishal vakası sabit bir düzeyde meydana gelirken, bazı durumlarda ciddi problemleri doğurabilmektedir. İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Her ne kadar limon ve sodanın genel sağlık durumuna katkıları olsa da ishal için limonlu soda kullanımı tam tersi etkiye sahiptir. Sodadaki yüksek karbonat, mide ve bağırsaklarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
İshale iyi gelen popüler yöntemlerden biri olan Türk kahvesi kısa zamanda sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bunun için; bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yemeye çalışın. Bu yöntemin ishalinizi kesmede etkili olduğunu göreceksiniz.
Bir virüs veya bakterinin neden olduğu, kontamine olmuş su veya yiyecekler ile ortaya çıkan ishal normal şartlarda 3-7 gün içerisinde kendi kendine geçer.
Daha ağır seyreden vakalarda hasta ağızdan beslenemiyorsa, ateş ve uzun zamandır devam eden ishal (1 günden fazla) var ise, muhakkak hastane koşullarında damar yoluyla sıvı ve elektrolit takviyesi alınmalıdır. Ayrıca buna ek olarak dışkı incelemesi yapılarak hastalığın tedavi planlaması ayarlanmalıdır.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
Kolit gelişirse dış- kıda bol kan ve mukus bulunur. G. lamblia duodenum safra yollarına yerleşir. Yağlı sarı renkli köpüklü ishale neden olur.
Beslenme tarzı, ishalin tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Süt ürünlerinin ishal atakları sırasında otomatik olarak ortadan kaldırılması gerektiğine dair yaygın bir inanç vardır, fakat mevcut kanıtlar süt ürünlerinden kaçınmayı desteklememektedir.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Dışkınız açık renkteyse bu, karaciğerinizin iyi çalışmadığı veya safra kanalınızın tıkalı olduğu anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri