Geçmeyen Öksürük İçin Ne Zaman Doktora Gidilir? Genellikle tedavi edilebilir bir durumun belirtisi olduğu için geçmeyen öksürük ciddi bir sorun yaratmaz. Ancak aşağıdaki belirtiler geçmeyen öksürük için acil tıbbi bakım gerektiğinin işareti olabilir: Yüksek ve uzun süreli ateş
İlk olarak, bol miktarda su içmek, boğazı nemlendirerek öksürüğü hafifletebilir. Sıcak bitki çayları veya ılık tuzlu su gargara yapmak da boğaz tahrişini azaltabilir. Bal, öksürüğü hafifletmek için doğal bir seçenek olabilir. Ayrıca, öksürük şurupları veya ilaçları doktor tavsiyesi üzerine kullanabilirsiniz.
Öksürük genellikle ciddi değildir, ancak bazı durumlarda bir doktora görünmeli ve öksürüğü kendi başınıza tedavi etmeye çalışmamalısınız. Öksürük ve aşağıdaki belirtiler varsa, doktorunuza danışın: 38.0 C'den yüksek ateş
Öksürük için öncelikle göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Fiziki muayene ve hastanın öksürük geçmişinin alınması sonrasında, istenilecek akciğer filmi ve solunum fonksiyon testi sonuçlarında görülen göğüs hastalıklarına bağlı bir öksürük varsa uzman doktor tarafından tedavi başlatılmaktadır.
Geçmeyen öksürük, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyerek daha ciddi bir duruma sebebiyet verebilir. Geçmeyen öksürük; baş ağrısı, baş dönmesi ve kaburga kırıklarına yol açabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bol su tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, limonlu su içmek, sıcak buharlı duş almak ya da sıcak su buharı solumak, bal yemek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek mukusu inceltip, parçalamayı sağlayarak balgamlı öksürüğe iyi gelir.
Uzun süren bir öksürükte mutlaka doktora gidilmelidir. Kronik öksürüğün yani 1 aydan uzun süren öksürükte daha önemli sorunlara bağlı olabilir. Kronik öksürüğün en sık sebeplerinden birisi astımdır. Özellikle gece uykuda kaldıran öksürük, nefes sıkışmaları, sabaha doğru öksürük oluyorsa astım akla gelmelidir.
Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
Geçmeyen öksürük; astım, KOAH, akciğer kanseri, reflü ya da kronik geniz akıntısı belirtisi olabilir. Öksürük zararlı bir durum değil aksine savunma mekanizmasıdır.
Öksürüğü en hızlı kesen yöntem, düzenli su içmek, 1-2 çay kaşığı bal yiyerek mukus üretimini azaltmak, öksürüğü yatıştıran et suyu ve bitkisel çaylar gibi sıcak sıvılar tüketmek, mentollü boğaz pastili emmek, sıcak bir duş ya da nemlendirici ile nemli hava solumak ve tuzlu su ile gargara yapmaktır.
Akciğer hastalığını düşündüren bulgular arasında öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, kan tükürme, horlama ve uykuda nefes durması sayılabilir. Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Özellikle su tüketimini artırmak, sıcak duş almak, ballı limonlu su içmek, zencefil, zerdeçal veya hatmi kökü gibi sıcak bitki çayları tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, boğaz pastili emerek tükürük üretimini harekete geçirmek ve öksürük şurupları kullanmak kuru öksürüğe iyi gelir.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Eğer bir enfeksiyon nedeniyle kuru öksürük gelişmişse doktor tarafında uygun antibiyotik reçete edilir. Kuru öksürüğün bir diğer nedeni ise astımdır. Astım hastası bir kişide kuru öksürük meydana geliyorsa bu semptomların azaltılması için kortikosteroid ilaçların kullanımı önerilebilir.
Astım, KOAH ve bronşektazi gibi kronik öksürük yapan nedenler, özellikle kilolu ve normal doğum yapmış bayanlarda idrar kaçırmaya yol açabilir. Sürekli öksüren bu hanımları üçte ikisinde bu sorun olur. Öksürük nedeni tedavi edilmeli ve kilo verilmelidir.
Yatak Başını Yükseltmek: Yatak başını hafifçe yükseltmek öksürüğü azaltabilir. Nemli Hava: Odanın nem seviyelerini artırmak, gece öksürüğünü hafifletebilir. Sıvı Tüketimi: Gece boyunca sıvı alımına dikkat edin, balgamın seyrelmesine yardımcı olabilir.
Bol sıvı tüketimi: Vücut hidrasyonunu artırır, öksürüğü hafifletir. Buhar inhalasyonu: Solunum yollarını nemlendirir, öksürük refleksini azaltır. Bal: Doğal boğaz yumuşatıcı, miktarına dikkat ederek kullanılmalı. Nemlendirici cihazlar: Kuru havayı nemlendirerek öksürüğü rahatlatır.
Evde öksürüğe iyi gelen doğal yöntemler arasında bal, adaçayı, zencefil, limon, soğan ve sarımsak gibi doğal gıdalar yer almaktadır. Bal, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde öksürüğü hafifletir ve balgam söktürücü özelliği ile boğazı yumuşatır. Bir çorba kaşığı balı, sıcak suyun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
Genellikle kısa sürelidir, nadir olarak haftalar, aylar, hatta yıllar boyu sürebilir. 8 haftadan daha uzun sürdüğünde kronik ya da geçmeyen öksürük olarak tanımlanır. Genellikle tedavi edilebilir olan geçmeyen kuru öksürük, geniz akıntısı ya da alerji gibi durumlardan kaynaklanabilir.
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Öksürük 3 haftadan beri devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.
Balgamlı öksürük yaş öksürük olarak da bilinir. Balgamlı öksürük zatürre (pnömoni), akciğer apsesi, tüberküloz ve veremdir. Balgamlı öksürük, ateş, mide bulantısı, genel olarak vücut ağrısı ya da göğüs ve sırt bölgesinde ağrı gibi belirtilerle birlikte seyrediyorsa mutlaka uzman tarafından muayene edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri