Hatır gönül bilmek (veya saymak veya tanımak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kişilere karşı gösterilmesi gereken saygı kurallarına uymak.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. İsterse en sevdiği ve saydığı olsun, gücenmesini göze alarak doğru bildiğini yapmak.
birini tutum ve davranışlarıyla mutlu etmek.
Hatır gönül yıkmak (veya kırmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kişilere karşı gösterilmesi gereken saygı kurallarına uymamak.
1 . düşünme, akılda tutma, hafıza, zihin, akıl, yâd. 2 . gönül, kalp: "sakın hatırını kıracak bir şey söyleme."
İlgili 26 soru bulundu
Hatırı sayılır önemli ve saygıdeğer demektir. Saygın kimseler için sıkça kullanılan bir kelimedir. Hatırı sayılır TDK sözlüğüne göre oldukça çok, önemli, saygın ve saygıdeğer demektir. Bununla beraber hatırı sayılır dikkate değer, önem verilecek kimse olarak da geçmektedir.
[1] Gücenmek, kırılmak. "Eğlenceye onu da çağıralım ki hatırı kalmasın."
Gönül kelimesinin sözlük anlamı kalptir. Bu kelime aynı zamanda aşk ve sevgi manasında da kullanılır.
Eylemek kelimesi, anlam bakımından gönül yapmak yani hatır kazanmak gibi anlamlara gelir. Gönlünü eylemek, nazını eylemek şeklinde kullanılır.
Gönül kırmak (yıkmak) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Birini çok üzecek, gücendirecek davranışta bulunmak.“Gönül kırmakta üstüne yoktur onun.”
Deyim. [1] Barışmaya çalışmak.
Hadsiz olumsuz bir niteleme yapmak için kullanılır. Hadsiz kelimesi, pervasızca yani bir hesap kitap yapmadan anlamına gelmektedir. Sayılamayacak derecede anlamına gelen bir sıfat anlamına da gelmektedir. Nerede nasıl davranmasını bilmeyen kişilerin durumunu bildirmek için de kullanılır.
Gönlüne girmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kalbine girmek.
Gönülden Gönüle Yol Vardır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Gönülden Gönüle Yol Vardır, genellikle birbirini çok seven aşıkları tanımlamak için kullanılır. Bununla birlikte gerçek dostlukları tarif ederken de bu atasözü ifade edilir. Birbirini özleyen insanlar aralarında ne kadar mesafe olursa olsun birbirini unutmazlar.
Gönül Ferman Dinlemez Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Ne tür bir engel ya da yasak olursa olsun bir insan gönül verdiği, sevdiği kişiden asla vazgeçmez. Sonuçta insanın gönlüne söz geçirmesi o kadar kolay değildir. Bazen ve mal ve mülk ya da para ve uzaklık insanı sevdiğinden koparamaz.
Gönül Ferman Dinlemez Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: gönül sevdiğinden asla vazgeçmez.
[1] mutlu, neşeli vakit geçirmek: "Ne güzel yayla da şu bizim yayla / Çık soğuk su başına da gönlünü eğle"- Halk türküsü.
gönül - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köŋül “göğüs, (mecazi) yürek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kög “sada, avaz, şarkı” sözcüğü ile eş kökenlidir. Daha fazla bilgi için göğüs maddesine bakınız.
Nasip etmek, herhangi bir şeyin elde etmek istediği şeyi istemesi durumudur. Kişiler elde etmek istediği şeyleri, genellikle nasip etmek anlamında kullanır. TDK'ya göre "nasip etmek" günlük kazancı istemek anlamındadır.
[1] üzülmek, rahatsızlık duymak: "Onun kenar mahallelerde sürüklenen çıplak ayakları benim gönlüme dokunuyor."- O. S. Orhon.
Gönül de yaygın olarak “rahmet ve yumuşaklık” anlamlarında kullanılır. Bu durum gönülde rahmân isminin tecellisi bulunduğunu gösterir. İmanın ve küfrün merkezi kalptir. Kalp iman nuru ile dolduğunda gönül, inkâra ve küfre yöneldiğinde ise nefistir.
Gönül ise güzelliğin, sevginin ve Tanrı'nın algılandığı bir merkezdir. Daha doğru bir deyişle gönül “Tanrı Evi”dir. Bütün dinlerde, bütün öğretilerde hatta insanlık tarihinin tümünde “Gönlü temiz tutmak” kavramı yer almıştır.
Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik. Yadıma düştün, deyimi Azerici olup içinde geçtiği şarkı ve türkülerle bilinirliği artmış bir ifadedir. Yadıma düştün kelimesi akla gelinmesi ve hatırlamak anlamı taşır. Büyük bir özlem ifadesi olan yadıma düştün 'aklıma geldin', 'hatırıma geldin' anlamına gelmektedir.
(133-16): Hatırı kırılmak, küsmek. Bargalı koymamak (297-8): Gitmesine izin vermemek.
Hatırından çıkmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sevdiği, saygı duyduğu birinin istediği bir şeyi yapmayı reddedememek, gönlünü kırmaktan çekinmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri