Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Yumru şeklinde bir görünüme sahip olan kör sivilcelerin kızarık ve şiş bir yapısı bulunur. Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar.
Çok sık karşılaşılan cilt hastalıklarından birisi olan sivilce (akne vulgaris), genelde ergenlik çağında başlar ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı izler bırakır. Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce, kist, siyah nokta şeklinde kendini gösterir.
Özellikle ergenlikte değişen hormonlar kişilerin cildinde de değişimlere neden olabiliyor. Bu hormonal etki ile deride üretilen yağ miktarı artıyor. Yağ bezlerinde faaliyetin artması da bu bezlerin dışarı açılan kısımlarında hücrelerin birikmesine ve tıkanmasına neden olarak akne oluşumunun ilk evresini başlatıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Androjenler (en önemli androjenik hormon testosterondur) hem erkek hem de kadınlarda bulunan hormonlardır. Ergenlik dönemiyle birlikte androjen seviyesinde artış olur. Androjenler yağ bezlerinin aşırı çalışmasına yol açar ve bu durum sivilce oluşumuna zemin hazırlar.
Sivilcenin karaciğer hastalıkları ile ilgisi yoktur.
Telefonun uzun süre yüzünüzde kalması, cildinizde hali hazırda olan kalıntıların hapsolmasına ve böylece sivilce oluşumunu sebebiyet verir. Telefonların cilde verdiği zararı önlemenin en kesin yolu düzenli olarak alkol ile temizlemektir.
Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır. Zira cilt de vücudun birçok organı gibi stresten etkilenir. Örneğin, stresli bir dönemden geçerken gözlemlenen sivilceler, stresin olmadığı bir dönemde görülenlerden biraz farklı görünür.
Kör Sivilce Üzerine Sıcak Kompres
Kör sivilce üzerine sıcak uygulama yapmak, “Yüzdeki kör sivilce nasıl geçer?” sorusuna cevap olabilir. Isı, cilt gözeneklerini açarak sivilce içindeki iltihabın cilt yüzeyine yaklaşmasını sağlar ve bir uç oluşturarak sebum, ölü hücreler ve bakterilerin dışarı çıkmasına destek olabilir.
Deri altı sivilcelerin temelde tıpkı diğerleri gibi gözeneklerin dolması sonucunda meydana geldiğini söyleyebiliriz. Gözeneklerdeki ölü deri, yağ ve kir zamanla yumru haline gelerek deri altı sivilceye dönüşebiliyor. Hatta kimi zaman bu sivilceler kızarıklık ve şişlik görünümüyle beraber ağrılara da neden oluyor.
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur. A ve E vitaminler, yağda çözünen antioksidanlar arasındadır. Eksiklikleri, çeşitli hastalıklara neden olur.
Alerjiler doğrudan bir belirti olarak sivilceye neden olmazken, ikincil bir şekilde olabilir. Alerjiler vücutta iltihaplanmaya neden olur, bu da şişmeye ve cilt tahrişine yol açabilir. Bu iltihaplanma daha sonra bir bağışıklık tepkisini tetikleyerek akneyi kötüleştirebilecek hormonların salınmasına neden olabilir.
Yüzü çok fazla ellemek, elle veya başka aletlerle sivilceleri sıkıştırmak bu bakterilerin yağ kanallarına girmesini kolaylaştırır ve sivilce oluşumunu tetikler. Bu nedenle sivilceler kesinlikle ellenmemelidir. Temiz olmayan ellerle de yüze dokunulmamalıdır.
Yüzü sık yıkamanın sivilcelerin azalmasında çözüm olmadığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu: "Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir.
(Posta) Özellikle sivilcelerden muzdaripken yüzünüze sürekli dokunmak büyük bir hatadır. Parmak uçlarımız, zararlı olabilecek geniş bir mikrobiyal flora kaynağıdır. Akneye dokunmak tekrar tekrar akne ve iltihabından sorumlu olan P. acnes bakterisinin yayılmasına katkıda bulunur.
Adet akneleri en sık yüzde, boyunda ve göğüs aralarında çıktığı belirtiliyor. Uzmanlar hormonal sivilcelerin neden olduğunu ise aşağıdaki faktörlerle açıklıyorlar: Stres. Uyku düzensizliği.
Akne ya da diğer adıyla sivilce, ciltteki yağ bezleri ve kıl köklerinde meydana gelir. Sivilcenin (aknenin) oluşumunu en kısa şekilde anlatmak gerekirse, ciltteki gözenekler, derinin altındaki folikül adı verilen kanalların dışa açılan ağız kısmıdır. Bu kanallara, yağlı bir sıvı olan sebumu üreten yağ bezleri bağlanır.
Ergenlik, gebelik, adet döngüsü gibi hormonal değişiklikler ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar salgı bezlerindeki salgı miktarını artırarak sivilce gelişimini kolaylaştırır. Doğum kontrol hapları, steroid, lityum bazlı ilaç tedavileri sırasında hormon dengelerinin değişmesiyle akne gelişimi görülebilir.
Stres sivilceleri en çok burun ve alın bölgesinde çıkıyor. Bu bölgedeki aşırı sebum artışı cildini yağlandırabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri