Geçmişe gitmek belki mümkün değil ancak geleceğe gitmek matematiksel olarak var olan bir şeydir. Buna engel olan hiçbir yasa da yok. Işık hızında veya daha fazla bir hızda uzay - dünya arası yolculukta yolculuk yaptığımız zamandan çok daha ileri bir zamana gidebileceğimiz mümkündür.
İzafiyet Teorisi[3][4]'ne göre ışık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlar. Zaman ışık hızına yaklaşan kişi için yavaşladığı için bi' nevi geleceğe gitmiş oluyor. Bu zaman yavaşlaması sadece hızlanınca değil uzay zaman bükülürse de gerçekleşebilir.
Sonuç Özetleyecek olursak, Newton fiziğinde zamanda yolculuk yapılamayacağı bir kabuldür çünkü zaman mutlak kabul edilir. Özel Görelilik ve Özel Göreliliği içine alan diğer teorilere göreyse de (Genel Görelilik ve Standard Model gibi) zamanda ileri yolculuk yapılabilir, fakat geriye yolculuk yapılamaz.
Ross'un da belirttiği gibi; "Saat imkânsız bir nesnedir. Termodinamiğin İkinci Yasası'nı, Entropi Yasası'nı ihlal etmektedir. Eğer zamanda yolculuk saati mümkün hale getirirse, zamanda yolculuğun kendisi imkânsız olur.
Geleceğe yolculuk da yine mümkün değildir. Çünkü gelecek henüz yaşanmadan geleceğin var olmasını gerektirir. Sadece şu olabilir bir nesne ışık hızına yaklaşarak uzay ve zaman kordinatındaki konumundan çıkıp tekrar eski yerine dönerse uzay zaman kordinatını değiştirmiş olur.
İlgili 42 soru bulundu
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
Işıktan hızlı giderseniz kütleniz de artacaktır. Eğer ışık hızına ulaşmayı başarırsanız kütleniz sonsuz olur ve onu taşımaya yarayacak enerjinizde sonsuz olur bu yüzden ışık hızı aşılamaz.
Işığın hızı boşlukta yaklaşık 299 bin 792 km/saniyedir ve kütleli hiçbir cisim ışık hızına ulaşamaz veya ışıktan hızlı gidemez. Neden öyle diye sorduğumuzda ise ışık hızına yaklaşan cisimlerin kütlesi sonsuza erişir, zamanın akışı durma noktasına gelir ve boyu hareket yönünde kısalır gibi garip yanıtlarla karşılaşırız.
Zülkarneyn adıyla zamanın başına ve yine zamanın sonuna yolculuk yapan Hz. Süleyman, bu durum için en elverişli elçi olarak görülmüştür. Binaenaleyh o, geleceğe ve geçmişe zamanda yolculuk yapmıştır.
İki paralel çizgiyi zaman olarak varsayarsak biri kırıldığında diğerin üstüne çöker, bu da diğer zamanda da kırılmaya sebep olur. Zaman kırılmaları boyutsal yolculuğun anahtarı olarak görülen solucan delikleri ile de bağlantılıdır.
'Kim olduğun', 'Kim olduğumuz' düşüncelerine zaman zaman takılı kaldığımız dönemler olmuştur. Bu düşünceler insanın kendini ayakta tutmak için kullandığı rotalardır. Geçmişi kullanarak yeni kıyılara doğru yol alamayışımızın sebebi aslında budur. Esasında geçmişi yokmuş gibi saymak isteyişimizden kaynaklıdır.
Geleceğe Dönüş Hakkında Bazı Detaylar. 1. Senaryo, bütün büyük stüdyolar tarafından 40 defadan fazla reddedildi.
Michael J Fox, Geleceğe Dönüş serisiyle ilgili Variety'ye konuştu. Kariyeri ve Parkinson hastalığıyla mücadelesi Still: A Michael J Fox Movie adlı belgeselin odak noktası olan 61 yaşındaki oyuncu, medya şirketine yaptığı açıklamada serinin yeniden çekilmesinin iyi bir fikir olduğunu düşünmediğini söyledi.
Yaş Sınırı: 2+
80'lerin unutulmaz filmi Geleceğe Dönüş'ten çocuklara uygun olarak uyarlanan oyunda; çılgın bir mucit, günün birinde zaman yolculuğunu gerçekleştirebileceği bir araba icat eder! Bu icadı çok tuhaf olayların ve yanlışlıkların başlangıcı olacaktır.
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz. Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir. Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz. Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir.
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Hayır, ışıktan daha hızlı hareket etmek mümkün değildir. Çünkü ışık hızı, bir nesnenin mümkün olan en yüksek hızıdır ve bu hız Einstein'ın özel görelilik teorisine dayanır. Özel görelilik teorisi, uzay ve zaman arasındaki ilişkiyi açıklar ve ışık hızının en yüksek hız olarak tanımlanmasını sağlar.
Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir). Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır.
Düşüncelerimiz ise beynimizdeki kimyasal tepkimeler ve nöronlar arası iletişimle oluşuyor. Bunların hepsi kütleli parçacıklar tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, beynimizdeki nöron iletişiminin veya kimyasal tepkimelerin ışık hızında gerçekleşmesi mümkün olmadığından, düşünce hızımız ışık hızından yavaştır.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Bu özel elbise olmadan astronotlar uzay boşluğunda, Ay üzerinde veya herhangi bir gezegende yürüyemezler. Bir araçtan ötekine geçemezler. Bu, uzayda herhangi bir atmosfer bulunmamasından dolayı, astronotların herhangi bir solunum ekipmanı olmadan solunum yapamamalarından kaynaklanmaktadır.
Yani bir bakıma, uzaydayken hücre yaşlanması durmuştur! "Gençlik iksiri" gibi görünen hayret verici bu değişim, hemen söyleyelim ki, kalıcı olmamıştır. Nitekim, uzayan telomerlerin çoğu astronotların yeryüzüne inmelerinden yaklaşık 2 gün sonra tekrar uçuş öncesi uzunluğuna geri dönmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri