2023 Yılında Katma Değer Vergisi (KDV) Ne Zaman Ödenir? 2023 yılı mevzuata göre katma değer vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 26'sında verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26'sında ödemesinin yapılması gerekiyor.
Buna göre Kasım 2022 dönemi KDV beyannamesi, 28 Aralık 2022 Çarşamba günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir. Aralık 2022 ve müteakip vergilendirme dönemine ilişkin KDV beyannameleri de ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi (3 Aylık) (*)
3 Aylık dönemi izleyen ayın 28. günü akşamına kadar verilir. Beyanname verilen ayın 28. günü akşamına kadar ödenir.
- Yine 2023 Haziran dönemine ait KDV beyanları da, 28 Temmuz 2023 Cuma günü sonuna kadar verilerek aynı sürede ödenecektir.
2023 yılı mevzuata göre katma değer vergisinin beyannamesinin izleyen ayın 26'sında verilmesi gerekirken, beyanname verilen ayın 26'sında ödemesinin yapılması gerekiyor.
İlgili 27 soru bulundu
Bu kapsamda, 1 Aralık 2022'den başlayarak 26 Aralık 2022'ye kadar verilmesi gereken KDV beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenme süreleri yeni bir belirleme yapılıncaya kadar 28 Aralık olarak tespit edildi.
Mükellefler ve vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar Katma Değer Vergisi beyannamelerini, vergilendirme dönemini takibeden ayın yirmidördüncü günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine vermekle yükümlüdürler.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Yapılan belirleme ile, 26 Aralık 2022 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2022 Kasım ayına ait 1, 2, 3, 4 ve 5 no'lu Katma Değer Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Aralık 2022 Çarşamba günü sonuna kadar uzatılmıştır.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
her takvim ayı için, bu ayı izleyen 20 gün içinde KDV beyannamesi vermek ve varsa KDV yi aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar ödemek zorundadırlar.
Şahıs işletmeleri gelir vergisi mükellefi olarak her yıl 25 Mart'a kadar bir önceki yılın mali kar ya da zararını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan ederler. Beyanname üzerinden bir yıl içinde ödenen geçici vergiler mahsup edilir.
17 Mayıs 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2023 I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 22 Mayıs 2023 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
26 Nisan 2023 günü sonuna kadar verilmesi gereken Muhtasar ve Prim Hizmet, Konaklama Vergisi ve Damga Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Nisan 2023 Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.
01-25 mart arası, örneğin, yıllık gelir vergisi için beyan dönemidir. 01-25 nisan arası ise kurumlar vergisi için beyan dönemidir.
Ödemeler; vergi daireleri, anlaşmalı bankalar veya Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!
Vergi borçlarını ödemek için vergi dairesine bireysel olarak giderek, banka veya internet bankacılığı aracılığı gibi birkaç yöntem bulunmaktadır. Günümüzde zamanın oldukça kıymetli olduğundan dolayı en çok tercih edilen yöntem İnternet Vergi Dairesi üzerinden online olarak ödeme işlemini yapmaktır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Beyanname ile birlikte size gönderdiğimiz tahakkuk fişini alıp vergi dairesine giderek tahakkuk fişiniz ile vezne bölümünden vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.
Beyanname elektronik ortamda kanuni süresinden sonra 30 gün içinde verildiği için 3.400X1/10 340 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Beyanname elektronik ortamda kanuni süresinden sonra 30 gün içinde verildiği için 3.400X1/10 340 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Erken kesilmiş faturalara ve benzeri belgelere ilişkin KDV'nin durumu çok nettir. KDV Kanunu'nun 10/b maddesi uyarınca faturanın kesildiği ay itibariyle KDV doğmuştur. Satıcı bu KDV'yi söz konusu aya ilişkin KDV beyannamesinde hesaplanan KDV olarak göstermek zorundadır.
Verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresi 15.08.2023'e kadar, Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 31.08.2023'e kadar uzatıldı.
Yapılandırma için bağlı bulunulan vergi dairesine ya da diğer vergi dairelerine şahsen başvuru yapılabilir. Bağlı olunan vergi dairesine posta yoluyla da başvuru mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri