Düzenlenen e-Arşiv faturanın, düzenleyici tarafından oluşturulan talebini reddetmek için “gelen iptal/itiraz talepleri” sekmesinden sorgulama yapılır. İlgili iptal talebi listelenir ve söz konusu fatura seçilir. Ardından “talep reddet” butonu tıklanır ve iptal talebi reddedilir.
Temel e-Fatura Reddetme Nasıl Yapılır? Temel e-Fatura senaryosunda, alıcının faturayı sistem üzerinden reddetme şansı yoktur. Müşterinizin, reddi istenen faturaya karşılık bir iade e-Faturası oluşturması ve tarafınıza iletmesi gerekir. Bu işlem her iki faturanın birbirini mahsuplaştırması için yeterlidir.
GİB portalı üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra adınıza düzenlenen belgeler sekmesini seçebilirsiniz. 2. İlgili tarihi girerek adınıza çıkan ve itiraz etmek istediğiniz e-Arşiv Fatura seçilir. 3. İtiraz oluştur butonu seçilerek işlem tamamlanır.
İnteraktif Vergi Dairesi'nden dilekçe ile bildirmeniz gerekir. Yine aynı şekilde alıcı talebi onaylayınca işlem tamamlanmış olur. e-Arşiv fatura iptal talebi onaylamak için ise “Gelen İptal/İtiraz Talepleri” bölümünü kullanabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
E-faturalar faturayı gönderen kişi ya da kurum tarafından iptal edilememektedir. E-faturanın iptal edilebilmesi için faturanın gönderildiği kişinin ya da kurumun e-faturayı reddetmesi gerekir.
noterden faturaya itiraz dilekçesi,
telgraf, iadeli taahhütlü mektup, faturanın kabul edilmemesi veya faturanın geri gönderilmesi yoluyla yapılabilir. İtirazın 8 günlük süre içinde edildiği ispat olunmak kaydıyla, sözlü dahi itiraz edilebilir.
e-Arşiv Fatura iptali işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Alıcı ve satıcı taraf, 7 gün içerisinde e-Arşiv faturayı iptal edebilir. Eğer bu süre aşılırsa ve fatura iptal edilmezse yeni bir fatura oluşturulabilir ve müşteriye gönderilebilir.
TTK'nın 21'inci maddesinin (2) numaralı maddesinde "Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır" hükmü bulunmaktadır.
İtiraz talebi reddedilir veya hiçbir işlem yapılmazsa itiraz işlemi GİB tarafından değerlendirmeye alınmaz. e-Fatura itiraz işleminin bildirimi, onay veya red işlemleri faturanın ait olduğu ayı izleyen ayın 20'nci günü sonuna kadar yapılmalıdır.
E-İmza ile mühürlenerek karşı tarafa gönderilen ya da mali mühürle gönderilen Temel E-Faturanın iptali yapılamaz. Temel E-Fatura; faturayı gönderen kişi tarafından iptal edilemez, yalnızca faturanın gönderildiği kurum tarafından 7 gün içinde iptal edilebilir.
Temel faturaların reddi mümkün olmadığı için red cevabı gönderilememektedir. Fakat fatura gönderiminden sonraki yasal süre içerisinde GİB'in oluşturmuş olduğu portal üzerinden karşılıklı olarak mali mühürler ile imzalama yapılarak faturanın iptali mümkün olmaktadır.
E-arşive faturasını Connect üzerinden sunucuya gönderdikten sonra iptal etmek istediğimizde ise; Tiger3 ya da Go3 uygulaması satış faturaları bölümünde faturanın üzerinde sağ mouse tuşu ile “iptal et” seçeneğini çalıştırmalıyız.
E-Fatura GİB üzerinden muhatabına E-Fatura kapalı devre sistem üzerinden ulaştırılır, gönderici ve alıcı bu sistem üzerinden kullanıcılarıyla işlem yapabilirler, dolayısıyla GİB anında haberdar olur, iptal edilemez, ancak muhatap ret ya da iade yapabilir.
EFaturalarınızı firma olarak kendiniz iptal etmek istiyorsanız öncelikle en yakın gümrük idaresinden “E-Fatura işlem yetkisi” almanız gerekmektedir. https://efatura.gtb.gov.tr adresinden iptal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Firmanızın gümrük müşaviri var ise müşaviriniz de bu faturayı iptal edebilecektir.
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla 7 gün içinde düzenlenmelidir. Bir başka deyişle 7 gün öncesine kadar e-fatura ve e-arşiv düzenlenebilir.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.
Yukarıdaki bilgilerin ve VUK'un hükmünün ışığında şunu söyleyebiliriz: VUK'un belirlediği koşullara göre e-Fatura kullanıcısı olan mükelleflere kesilecek faturanın türü, e-Fatura olmalıdır. e-Fatura kullanıcısı olan birine düzenlenen e-Arşiv Faturası, e-Fatura'nın yerini tutmaz ve geçerli sayılamaz.
E-Arşiv Faturanın iptal işlemi her durumda en geç 8 günlük süre içinde yapılmalıdır. 8 günlük süre e-arşiv faturanın düzenlenme tarihinden değil, alıcıya iletilme tarihinden itibaren başlar. 8 günlük iptal süresi aşılırsa alıcı satıcıya iptal edilmesi gereken e-arşiv fatura tutarı kadar iade faturasını düzenleyerek ...
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Buna göre e-fatura uygulamasında elektronik imza yasalar tarafından zorunlu kılınmıyor, bunun yerine mali mühür kullanılıyor. Ancak Türk Ticaret Kanunu uyarınca faturayı tanzim eden şirketin yetkililerinin faturada imzası bulunması gerekiyor.
Yargıtay'ın bu kararı süresi içinde itiraz edilmeyen faturanın, konusu olan malın teslim edilmiş, iş veya hizmetin yapılmış olduğunun kabulü anlamına gelmeyeceği yönündedir. Satış sözleşmelerinde ise malın teslim edildiği, teslim makbuzu, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura ile ispat edilir.
Tacirin muhatabına fatura göndermesi, muhatap için de sonuçlar doğurmaktadır. Türk Ticaret Kanunu'nun 21. maddesinin ikinci fıkrasına göre, bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.
e-Faturalara elektronik ortamda iptal/itiraz işlemi yapılabilmesi için; e-Faturayı düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir.
e-Fatura kayıtlı kullanıcısıysanız 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yurt dışına göndereceğiniz hizmet ihracı faturalarını e-arşiv olarak düzenlemelisiniz. Fakat alıcı serbest bölgede bulunan bir e-fatura kullanıcısı ise faturanız e-arşiv olamaz. Bu durumda e-fatura düzenlemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri