Sağlıklı yağ içeren besinlere örnek olarak avokado, chia tohumu, bitter çikolata, yumurta, balık yağı, keten tohumu, tereyağı, ceviz, pikan cevizi, kırmız ceviz, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, çam fıstığı, zeytinyağı, kanola yağı, hindistan cevizi yağı, tofu, fasulye, süt ve bazı peynir çeşitleri verilir.
Yağlar: Karbonhidratlar ile beraber aynı zamanda vücudumuza enerji verici kaynak olarak yağlar öne çıkar. Ancak eğer vücudumuz için karbonhidratlar yetersiz kalırsa yağlar kullanılır. Bu yüzden ihtiyaç fazlası olan yağlar derimizin altında vücudumuz tarafından depolanır.
Bu yağlar; tereyağı, krema, kaymak, salam, sosis, sucuk, döner, kebap, kuzu, koyun eti ve peynir gibi gıdalarda bol miktarda bulunur. Hayvansal yağlar doymuş yağ sitlerinden oluştuklarından dolayı katı yağlardır ve sindirimleri çok zordur. Fazla miktarda kolesterol içerirler.
Yağlar, bitkilerin dokularında, meyve ve çekirdeklerinde, hayvanlarda ise, deri altında kalp ve böbrek gibi organların çevresinde, karaciğerde ve sütte bulunur. Yağ, yandığı zaman en çok ısı ve enerji veren besinler arasında yer alır.
İlgili 24 soru bulundu
Tekli ve Çoklu olmak üzere iki türü vardır. Tekli doymamış yağlar, karbon kuyruğunda bir tane karbon karbon çift bağı olan yağlara denir. Çoklu doymamış yağlar ise, karbon kuyruğunda birden fazla çift bağ olan yağlardır. Çoğu sıvı yağ bu kategoridedir örneğin zeytinyağı, mısır yağı, vb.
Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
Beşinci grup; Tüketim miktarları konusunda dikkatli olunması gereken yağ ve şekerlerden oluşur. Yağlar, uygun miktarlarda ve uygun çeşitlerde kullanıldığında sağlığımız açısından birçok olumlu etkisi vardır.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir.
Doymamış yağlar, yukarıda söylediğin gibi, ikiye ayrılır: Çoklu doymamış yağlar (balık, ceviz yağı, keten tohumu yağı, ayçicek yağı, aspir yağı, soya yağı, mısır yağı) ve tekli doymamış yağlar (diğer bitki tohumları yağları, avokado yağı, zeytin yağı, kanola yağı, yer fıstığı yağı).
Doymuş yağlar genellikle hayvansal yağlar olarak bilinir. Margarin, tereyağı, iç yağlar, süt ve süt ürünleri, yumurta, palm yağı, Hindistan cevizi yağı ve kakao yağı doymuş yağların başında gelir. Doymuş yağların en zararlı hali ise trans yağ içeren besinler tüketilirse ortaya çıkar.
Besinlerdeki yağlar üç çeşittir. Doymuş yağ asitleri, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağlar. Katı yağlarda doymuş yağlar, sıvı yağlarda doymamış yağlar fazladır. Diyetteki doymuş yağlar ve kolesterol kan kolesterol düzeyini arttırırlar.
Çeşitleri ve Tüm Faydalarıyla Bitkisel Yağlar
Kolesterol içermediğinden dolayı özellikle kalp damar sağlığı açısından faydalıdır. Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
Hayvansal kaynaklı besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşük. Bir yumurtadulunan 4.5 gram dolayındaki yağın 1.5 gramı doymuş, kalanını doymamış yağ asitleri oluşturuyor. Yumurta, kalp-damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içeriyor.
Besinler ve besin ögeleri insan sağlığını etkileyen temel faktörlerdendir. Besin öğelerinden ayrı tutulamayan besinler karbonhidrat, yağlar, proteinler, su, mineraller ve vitaminler olarak ayrılır.
Fakat bir deney mahiyetinde, gözlerimizle görmek istediğimizde bir besin içerisindeki yağın varlığını, düz beyaz bir kağıda sürterek görebiliriz. Bu sürtme sonucunda kağıdın üzerinde sarımsı bir ıslaklık meydana geldiğinde bunun, besinin içerisinde bulunan yağ olduğunu söyleyebiliriz.
Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
Yağ, oda sıcaklığında yüksek viskoziteye sahip, yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suyla karışmayan ancak diğer yağlarla kolayca karışabilen maddelerdir. Yağlar yiyecek, yakıt, boya, makine sanayii dâhil birçok değişik amaçla kullanılırlar.
basit yağ ne demek? Gliserinlerin esterleşen ve hidroksil kökü sayısına göre monogliserit, digliserit ve trigliserit biçiminde olabilen yağ asitlerinin, gliserinle yaptıkları esterler.
Cevap: Yağlar, bitkisel gıdalar grubundan en fazla zeytin, ayçiçeği, mısır, ceviz, fındık ve susamda bulunur. Tereyağı ve kuyruk yağı ise hayvansal olanlarıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sebze yağları nelerdir? Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri