7 ileri S tronic, sürücüye, manuel vites değiştirme veya vites değişimini şanzımana bırakma seçeneğini sunar. Manuel modda ne zaman vites değiştireceğine sürücü kendisi karar verir ve bu kararını direksiyon üzerindeki vites değiştirme kulakçıkları ile ya da seçici kolu hareket ettirerek uygular.
S vitesi aracı spor moduna almaktadır. Otomatik vites S harfindeyken vites değiştirme için gerekli olan devir aralığı diğer modlara göre çok daha yüksektir. Bu da aracın hızlanmasını arttırmaktadır. Genellikle vites spor modundayken yakıt tüketimi de maksimuma çıkmaktadır.
Vites değişimlerinde çift kavrama çok hızlı tepki verdiği için sürücü, beklemeden istediği performansı konforlu bir biçimde alır. Ayrıca araç zorlanmamış olur. Çekiş kuvveti kaybını en aza indirmek üzere kendini optimize ettiği için sportif sürüş sevenlerin çok tercih ettiği bir şanzıman tipidir.
Sürücü ister D (Drive) ve S (Sport) programlarıyla tam otomatik modu ister opsiyonel vites değiştirme kulakçıklarını kullanarak manuel vites değiştirmeyi tercih etsin, vites değiştirme hissi kesin ve son derece sportiftir.
Otomatik Viteste S Ne Demek? Her otomatik araçta olmasa da çoğunlukla spor ve lüks araçlarda bulunan S harfi, "Spor/Speed" kelimelerini temsil eder. Hızlı sürüşler için kullanılır.
İlgili 26 soru bulundu
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Bazı araçlarda bulundan S veya O harfleri ile gösterilen vites konumu ise hızlı sürüşler içindir. Vites kolu bu konumdayken aracın vites değiştirme hızı normalden fazla olur ve devir aralığı yükselir. Bu da aracın çok daha fazla yakıt harcayacağı anlamına gelir.
S tronic, geleneksel manuel vites kutusunun verimliliği ve sportifliğini, modern otomatiğin pratikliğiyle birleştirir. Çift kavramalı vites kutusu, güç akışında neredeyse fark edilir herhangi bir kesinti olmadan hızlı vites değiştirilmesini sağlar. Araç sarsıntısız ve dinamik şekilde hızlanır.
Volkswagen'in kullandığı çift kavramalı şanzıman tipinin adı DSG teknolojisiydi. Ancak benzer teknolojileri Audi, Nissan, Mitsubishi, BMW ve Porsche markalarında da görüyoruz. Örneğin Audi'deki çift kavramalı şanzıman teknolojisinin adı S-Tronic'tir.
Genelde ise ülkemiz şartlarında aracın ilk sahibi değilseniz ortalama 250-300000 km aralığında bir şanzuman revizyonu şart oluyor.
Aracınız otomatik şanzımanlı* güç aktarım organı ile donatılmıştır. Aracınızın güç aktarım organlarının doğru ve sağlıklı çalışabilmesi için her 60.000 km'de şanzıman yağının değiştirilmesi gerekmektedir.
Baskı plakasında meydana gelen ısı yayların gerilimlerini zayıflatarak bozulmalarına yol açar. Kavramadaki kaçırma özellikle yokuşlarda araca gaz verilirken hızlanmama, çekişte zayıflık yada ilk hareket sırasında duran aracı yerinden güçlükle kaldırma şeklinde kendisini gösterebilir.
Cevap: Dsg d/s ve sport modu
Tek yapman gereken vitesi bir kez geriye doğru hafifçe kaydırman.
S modu ise sürekli performans ihtiyacının olduğu durumlarda kullanılır. Yani ani hızlanma, ani yavaşlama, sonra tekrar ani hızlanma gibi kullanımlarda düşük vitesi mümkün mertebe kullanarak hem performans hem motor freni sunacak, bu esnada ekonominin canına okuyacaktır. Aradaki fark o yani.
S - Speed/Sport (hız/spor) veya O - Overdrive (aşırı hız): Vites kolu bu konumlardayken arabanın normal vites değiştirme, devir aralığı yükselir. Bu konum yakıt tüketiminin arttığı konumdur. D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Bu özellik, sürücünün vites geçişlerini minimum seviyede hissetmesini sağlar. Yarı otomatik şanzımanlar araçlarda “hill holder” yani yokuş kalkış desteği bulunmuyorsa yokuş kalkışlarında geri kayma yaşanabilir. Ancak birçok araçta bu özellik bulunmaktadır.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
Yüksek konfor ve yakıt verimliliğiyle çalışan Toyota modellerinde e-CVT yani elektronik kontrollü sürekli değişken şanzıman kullanılıyor. e-CVT şanzımana sahip en bilinen modellerin başında Corolla Sedan, Corolla Hatchback, C-HR ve Camry geliyor.
S-tronic şanzıman çift kavramalı şanzıman türü arasındadır. S-tronic şanzımanın yapısı direk olarak vites geçişlerinde yaşanmakta olan sarsıntıyı önleyerek seri bir vites geçişi sunmaktadır. Otomotiv mühendisleri tarafından devamlı geliştirilen şanzıman teknolojisidir.
Tiptronik vites nasıl kullanılır? Arabayı hareket ettirmek için "D" modunda olmalısınız. Frene basın, el frenini bırakın ve aracı çalıştırın. Vites "D" ye ulaştıktan sonra arabanız gidebilir. "R" veya "P" moduna geçerken kullanılan "D" moduna asla geçmeyin.
Böylece yüksek oranda otomatik vites hissiyatı veren DSG'nin “DSG şanzıman yarı otomatik mi?” sorusuna cevabı büyük bir evet oluyor.
Ufak bir tuş var, basınca gösterge panelinde O/D yanıyor (Over Drive) ve otomatik vites kutusu daha yüksek bir vites aktarma oranında gidiyor.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
P (Park Etme): Yolculuğunuz sonlandığında ve arabanızı park etmeniz gerektiğinde kullanmanız gereken vitesi ifade eder. R (Geri Gitme – Reverse): Aracınızı geriye doğru hareket ettirmek istediğinizde kullanmanız gereken vitesi ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri