Dr. Hakan Alagözlü, yoğurtta bol miktarda probiyotik bulunduğunu söyleyerek sindirim ve boşaltım sistemi için probiyotiğin vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti.
Katkı maddesiz ev yapımı doğal yoğurtlar, yüksek miktarda probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak, bağırsak hareketlerini düzenler. Bu sayede kabızlık, ishal, hazımsızlık gibi sıkıntıların da önüne geçer.
Günümüzde evlerimizde doğal köy sütüyle mayaladığımız yoğurtlar Probiyotik değil Prebiyotiktir. Probiyotik olabilmesi için mayamızın da %100 doğal olması gerekir.
termofilus ve L. bulgaricus adı verilen bakterilerdir. Bu bakteriler probiyotik bakteri olmalarına rağmen mide asidinde parçalanıp, bağırsaklara geçemediğinden bu bakteriler ile mayalanmış yoğurt probiyotik olarak kabul edilmez.
Normal yoğurt ile probiyotik yoğurt arasındaki fark ise içerisine eklenmiş olan prebiyotik bakterilerden kaynaklanır. Ürün etiketindeki “probiyotik yoğurt” ibaresi vücut için yararlı olan bakterilerin yoğurdun içerisine eklendiğini ifade eder.
İlgili 15 soru bulundu
Ne var ki marketlerde satılan yoğurtların çoğunun içinde üretim teknolojisinin doğal neticesi olarak yeteri kadar probiyotik bakteri bulabilmek mümkün değil. Durum böyle olunca da tercihi öncelikle ev yoğurdundan yana kullanmanız daha iyi netice verir.
Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sağlık için yoğurt yenmesinin şart olduğunu söyledi.
Ev yapımı yoğurdun yapması kolay ve taze olması sebebiyle avantajlı olduğunu belirten Bilecen, şu bilgileri verdi: "Yoğurdu evde yaptığınız zaman bu yoğurdun daha fazla oranda canlı bakterileri içerdiğinden emin olabilirsiniz. Genel olarak yoğurt, Lactobacillus ve Streptococcus cinslerinden iki tür bakteri içerir.
Doğal probiyotik kaynakları olarak, fermente süt ürünleri, yoğurt, peynir, kefir, kımız, ayran, keçi sütü, turşu, bira, şarap örnek verilebilir.
Probiyotik Yoğurt Hazırlanışı;
Bir kaşık yoğurt mayası, 2 kaşık kadar süt ile başka bir kapta karıştırılır. Probiyotik saşe maya ile karıştırılarak ılık süte yavaş yavaş eklenir. Karanlık bir yerde yaklaşık 5 saat kadar bekletilen yoğurt, buzdolabına kaldırılır. Ertesi gün yoğurt tüketime hazır olur.
Süzme yoğurt probiyotik içerir. Probiyotik bağırsak sağlığının iyileşmesini sağlamaktadır.
Canlı ve aktif kültürlerin dışarıdan eklenmesiyle bağırsak ve sindirim sistemine katkı sağlayan gıdaya probiyotik yoğurt denir. Özellikle pek çok faydalı bakteri ve maya içeren probiyotik yoğurt, doğal yollardan vücut için sağlıklı kaynak imkanı oluşturmaktadır.
Geleneksel Ayran
Yalnızca bu sürüm probiyotikler içerir ve bazen Büyükanne probiyotiği denir. Geleneksel ayran ağırlıklı olarak Türkiye, Hindistan, Nepal ve Pakistan'da tüketilmektedir. Amerikan süpermarketlerinde yaygın olarak bulunan kültürlü ayran, genellikle herhangi bir probiyotik faydaya sahip değildir.
Probiyotiklere besin sağlayan prebiyotikler olarak ise yer elması, soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, hindiba, keten tohumu, arpa ve yulaf olarak sıralanıyor.
Probiyotik gıdaların her gün düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, günde 1 ya da 2 bardak kefir ya da probiyotik yoğurdun probiyotik ihtiyacını karşılamaya yettiğini belirterek “Stresli olunan dönemlerde bağırsaktaki probiyotik bakterilerinin sayısı azalır.
Düzenli olarak probiyotik yoğurt tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalığa yakalanma ihtimalini azaltmaya büyük ölçüde yardımcı olur. Probiyotik bakterisi, enflamasyona yol açabilecek diğer bakterilere karşı güçlüdür ve vücudu korur.
Yoğurt, laktik asidi sayesinde zararlı bakterileri öldürerek ishal oluşumunu önler ve bağırsağın sağlıklı bir iç ortam olmasını sağlar.
En iyi probiyotik hangisi merak ediyorsanız, en çok oy alan ürün seçeneklerine göz atabilirsiniz. Nutraxin Probiota Advanced 60 Tablet, sitemizde en çok puanlanan ürünler arasında ilk sırada yer alıyor. Yetişkinler için uygun olan bu ürünün günde 1 ya da 2 kez alınması önerilmektedir.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Son derece besleyici olan organik yoğurt özellikle kemik ve iskelet sistemi üstünde olumlu etki oluşturmaktadır. Organik yoğurt faydaları içerisinde C ve B grubu vitaminlerini yüksek oranda barındırması sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek de yer almaktadır.
Yukarıda açıklandığı üzere hazır yoğurt içerisinde sağlığa zararlı sayısız katkı maddesi bulunuyor. Her ne kadar hazır yoğurt yeseniz de ev yoğurdunun verdiği doğal tada ulaşmak mümkün değil. Dahası bu ürünleri tüketip tüketmemek noktasında gerçekten bir tercih yapmanız gerekiyor.
Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Fakat günlük beslenmenizde süt ve peynire hiç yer vermiyorsanız, günde 3-4 kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri