Türkiye'de en çok uygulanan kız evinden gelin alma merasimleri adetleri arasındadır. Davul zurna çalma: Damat ve ailesi kız evinden gelin alma merasimine davul zurna ile giderler. Kız evine girilmeden önce damat ve ailesi kız evinin önünde oynarlar ardından kız evinden gelin çıkartılır.
Damat tarafı gelin almaya gelirken gelin de baba evinde hazırlanır. Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır.
Gelin almada yapılanları sırasıyla yazmamız gerekirse: Damadın ailesi, düğün günü erken saatlerde gelinin ailesinin evine doğru yola koyulur. Gelin evine konvoy oluşturularak gidilir. Damadın ailesi, yakın akrabaları ve arkadaşları gelin alma törenine gider.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Pazar günü, gelin getirmek üzere gelin arabası süslenir. Akraba, arkadaş, komşu, ve ahbaplara ait araçlardan oluşan konvoyla, gelin evine hareket edilir. Kız evince, gelen araçlara yemeni, şifon, havlu gibi hediyelik takılır.
İlgili 30 soru bulundu
Çeyizle beraber kız evinden giden kadınlar çeyizleri asar ve gelin odasını hazırlar. Gelin hazırlanır, gelin almak üzere oğlan evinin akrabaları ve kaynana kız evine giderler. Gelin kızın babası yakın akrabaları duvak örterler, görümlük para verirler.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Gelini evden erkek kardeşi çıkarır. Çıkarmadan önce gelinin beline kuşak bağlar. Kuşağı bağlamak için oğlan tarafından bahşiş alır.Gelin evden çıkarken kızın kardeşi kapıyı tutar ve bahşiş alır. Buna “kapı parası” denir.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir. Bazı durumlarda sağdıç da geline kuaför hazırlığında yardımcı olmak için yanında gidebilir.
Gelin damat evine giderken bardak, testi veya tabak kırılır. Bunun anlamı ise damat evindeki bütün eşyaların gelin için feda edildiği anlamına gelir.
Sağdıçların düğündeki işlevleri; sağdıç olan kişilerin düğün esnasında her türlü hizmette yer aldığı görülmektedir. Gelinin sağdıçları, çeyizin serilmesi, gelinin hazırlanması, oyun oynanması, kına yakılması, kına yakıldıktan sonraki uygulamalar, düğün evine hizmet gibi konularda gelinin yanındadırlar.
Günümüzde, çeyiz düğünden iki üç gün evvel getirilmekte ve gelin evi iki üç gün evvelden hazır edilmektedir. Kız evinden ve oğlan evinden birkaç kişi çeyizi döşer. Sandık çeyizini kızlar açar ve kızlar yerleştirir. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır. Yine kına gecesinde içilecek ve yenilecek malzemeleri de erkek tarafı karşılar.
Elbette, gelinlikle saat takılabilir. Gelinlikler genellikle özel günler için tasarlanmış şık ve zarif kıyafetlerdir ve çoğu gelin, bu özel günlerinde şık bir saati takmak isteyecektir. Ancak, hangi saat modelinin seçileceği konusunda bazı önemli noktalar vardır.
Kuaföre giderken yanınıza almanız gerekenleri daha önceden listelemeyi ve bu listeye göre hazırlanmayı unutmayın (Bu listede kuaförün ardından giyeceğiniz gelinlik, iç çamaşırı, ayakkabı, gelin saçı aksesuarları vb. yer alabilir). Kuaföre giderken gömlek gibi kolay çıkarılabilir ve konforlu giysiler giymeyi unutmayın.
Rabbena atina fiddünya haseneten ve fil ahıreti haseneten ve kına azabennar. Sübhane rabbike rabbil'ızzeti amma yesıfun ve selamün alel murselin velhamdülillahi rabbil'alemin.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
Gelin Makyajı Düğünden Kaç Saat Önce Yaptırılmalı? Düğün salonuna gitmeden hemen önce gelin makyajınızı yaptırmanız, makyajın daha uzun süre kusursuz görünümünü korumasını sağlar. Bu yüzden gelin başı bittikten sonra, en son iş olarak makyaj aşamasına geçmelisiniz.
Geleneksel olarak gelin başı olarak adlandırılan pakette; gelinin saç ve makyajı kapsanır. Ancak son gün her şeyin kusursuz olması için gelin başı paketlerinde, provada ekleniyor. Düğün öncesinde kuaför seçimi nasıl yapılır, hangi makyaj uygulanmalıdır?
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Kız Tarafı Düğünde Ne Alır? Düğünde gelinin ailesinin alması gerekenler arasında damada ve geline takılacak hediyeler yer alır. Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
Gelin gerdek odasına girmeden önce kapıya bir parmak yağ çalar,çivi çakar,gelinin eline ekmek verilir.Gelin ekmekleri omzundan geri atar.Orada bulunanlar ekmekleri toplarlar.Gerdek gecesi akşamı hoca çağrılır.Daha önce kıyılmış resmi nikaha ilaveten dini nikah kıyılır.Damat sağdıcı tarafından yumruklanarak gelin ...
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir. Evin dar gelmesi ve ge lenin çok olması halinde komşu evlerde ağırlanan misafirler yemekten sonra müzik çalıp oynayarak eğlenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri