Kayınvalide veya kayınpeder anne ve baba hükmündedir. Eğer çok özel bir fitne söz konusu değilse ellerinin öpülmesinde bir sakınca yoktur. Ancak ulema bilhassa genç ve çekici olmak gibi bir fitneye karşı tedbirli olmak daha evladır. Kayın ise 'yabancı' hükmündedir.
Buna göre; Damat-kayınvalide ve gelin-kayınpeder birbirlerinin eline, koluna, saçına... bakabileceklerine göre, birbirlerinin buralarına dokunmaları dolayısıyla ellerini öpmeleri ve tokalaşmaları da helâldir.
Kayınpeder gelini için baba hükmündedir ama gelin onun yanında babası gibi serbest olamaz davranamaz. Caizdir, denildiğinde doğacak mahzurların önüne geçilmesi günümüz için şibhu mustahildir.
Hiçbir şekilde oğlu ölse veya hanımını boşasa da kayınpeder geliniyle, damat da kayınvalidesi ile evlenemez. Kadının kayınpederi babası gibidir; onun yanında baş açık oturması caizdir. Kayın valide de anne gibidir; bu bakımdan kayınvalidenin elini öpmek caizdir. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kadının elini öpeceği büyükleri, kendisine mahrem olan kimselerdir. Bunun dışında namahrem olanların elini öpemez. Kadının kocasının amca ve dayısı namahremdir, ellerini öpemez. Kadının kayın babasının da amca ve dayıları namahremdir, onların da ellerini öpemez.
İlgili 36 soru bulundu
Müslümanların kendi aralarında tokalaşma * ve musâfaha yapmaları genel bir ahlâkı davranıştır: el öpme ise ana-babaya, saygıya lâyık yaşlılara ve hocalara karşı yöneltilen bir davranıştır. Bunların dışında herhangi bir menfaat için başkalarının elının öpülmesi mekruh olarak görülmüştür.
Bayram seyran veya herhangi bir zamanda kız, babasının amcasını veya annesinin dayısının amcasının elini öpebilir mi? el Cevap: El öpme adeti dini değildir. Eşlerin karşılıklı anne babalarının ellerini öpmesi ilkemizde yaygın bir adettir. Ayet kapsamında mahrem olduklarından ellerinin öpülmesi mübahtır.
Yani, bir hanım için kayınpederi, bir erkek için de kayınvalidesi gerçek baba ve annesi gibidir, aralarında ebedî mahremiyet vardır. Hiçbir şekilde oğlu ölse veya hanımını boşasa da kayınpeder geliniyle, damat da kayınvalidesi ile evlenemez.
Değerli kardeşimiz, Kayınvalide anne hükmüne olduğu için damadının yanında saçını açması caizdir. Nur sûresi 31. âyette geçen "kocalarının babaları" ifadesi ile Nisa sûresinde geçen "hanımlarınızın anneleri" ifadeleri bu meselenin aslını teşkil ediyor.
3- Kadın, nikâhı kendisine ebediyyen haram olan erkeklerin (kayınpederi, amcası, dayısı, kardeşi, Babası... gibi) elini "fetva" olarak öpebilir, ama Babası dışındakilerin elini öpmemesi daha güzel ve takvâya daha uygun olur.
Fıkıh olarak bir kadın, babasının yanında nasıl bulunabiliyorsa kayınbabasının yanın da o şekilde bulunabilir. Buna göre kural şöyledir: Bir kadın, babasının yanında büyük avretini yanı göbek ile diz kapağı arasını asla açamaz, dar bir kıyafetle açılmış gibi gösteremez.
Kadın oğlu, babası, dedesi, kardeşi, amcası, dayısı, kayınpederi ve damadı gibi kendisine nikâhı ebediyen haram olan mahremleri yanında, ziynet yeri sayılan saçını, başını, boynunu, gerdanını, dirsekten aşağı kollarını, ayaklarını ve bacaklarının diz kapağından aşağı kısmını açık bulundurabilir.
Bununda bir günahı yoktur... (Gelinin, kaynana ve kayın baba'ya bakma zorunluluğu yok... bakmazsa günahı da yok..)
Dolayısıyla hasta olan kayınpederin bakımını yapabilecek eşi, oğlu veya erkek torunu ya da öz kızı olduğu hâlde söz konusu bakım ve hizmetin gelin tarafından yapılması dinen doğru olmaz. Onların bulunmaması hâlinde ise bu hizmetleri gelinin yapmasında dinen bir sakınca yoktur.
Peygamber'in elinin ve başının öpüldüğü rivayeti (İbn Mâce, “Edeb”, 16; Ebû Dâvûd, “Edeb”, 144, 147-149; Tirmizî, “İstiʾẕân”, 33) bu görüşü desteklemektedir. Ancak Mâlikî mezhebinde el öpme mekruh sayılmış, hatta bazı fakihler bunu “küçük secde” olarak adlandırmıştır.
Cenaze yıkanıp kefenlendikten sonra yüzünün açılarak yakınlarının ve dostlarının ona son kez bakmaları veya öpmeleri caizdir.
Peki, kısa kollu gibi kıyafetler giyilmesi caiz midir? Baba ve dede hüküm olarak aynıdır. Her şeyden önce mümin kız, ahlak ve vakarını düşünmelidir. Evet, bir kız babasının yanında başı açık, kolları açık durabilir.
Buna göre kadın cenazeyi babası, oğlu, kardeşi, amcası, dayısı ve yeğenleri gibi bir yakınının, bir mahreminin mezara indirmesi tercih sebebidir. Bu açıklamalardan kocanın ölen karısını mezara indiremeyeceği hükmü çıkarılmamalıdır. Çünkü bu durumu yasaklayan ne bir ayet, ne de bir hadis vardır.
Fukahanın bu mesele hakkında tespitleri şöyledir: Baş, saç, boyun, göğüs, kulak, bilek ve kol, bacak ve ayak kadının süs yerleridir. Nikâhı kendisine haram olanların yanında bu gibi yerlerini açık bulundurmasında dinen bir sakınca yoktur.
Bakmak istemezse caizdir. Hatırınızı gözetirse ecir alır.
Yani bir kimse babasının ya da dedesinin hala ya da teyzesi ile evlenemez. Bir erkeğin sıhriyet bağından dolayı evlenmesi haram olan kadınlar şu şekilde sıralanabilir: a. Eşin usûlü: Bir erkeğin eşinin annesi ile evlenmesi haramdır.
Türk hukukunda sıhriyet hısımlığına “kayın hısımlığı” veya “dünür hısımlığı” denilmekte olup kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile eşlerden biriyle diğerinin üst soyu veya alt soyu arasında evlenme yasaktır (Türk Medenî Kanunu, md. 129).
Anne ve babanın dayısı veya amcası mahremdir.
Rüyada babanın elini öpmek hayırlıdır. Rüya sahibinin hayatı kısa sürede düzene girecek, sıkıntıları sona erecek demektir. Rüyada babasının elini öptüğünü gören kişi hem manevi gücü yükselecek hem de maddi olarak bir mülk edinecek demektir.
Eşinizin amcası, dayısı size mahrem olmaz, nâmahremdir. Âyette de açıkça geçtiği üzere evlilik yoluyla sizin mahreminiz olan tek erkek vardır, o da kayınpederiniz. Bir de eşiniz daha önce bir hanımla evlenmişse ondan olan oğlu. Bu ikisinin dışında eşinizin hiçbir erkek akrabası size mahrem değildir, hepsi nâmahremdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri