Pek çok inanışa göre damadın düğünden önce gelini gelinlikle görmesinin uğursuzluk getireceği düşünülüyor. Bu inanış günümüzde batıl inanç olarak görülüyor. Üstelik damadın da gelinin bu heyecana ortak olması gerekir. Eğer gelin dilerse, gelinlik denemeye damat ile gidebilir.
Gelinliğin denemeye giderken giyilecek iç çamaşır ve kıyafetler, gelinlik seçiminde rol oynuyor. Bu konuda öncelikle dikkat edilmesi gereken nokta iç çamaşırı, gelinlik denemeye giderken giyilecek iç çamaşırı tam beden, potsuz, düğün günü giyilecek çamaşır modelinin aynısı olması gerekir.
Peki, gelinlik bakmaya ne zaman başlamalı? Bu konudaki tavsiyemiz düğünden 6 ay önce gelinlik araştırmalarına ve alışverişine başlaman yönünde.
Düğünden 3 ve 6 Ay Öncesi: Gelinlik Silüeti Kesinleşmiş, Gelinlik Randevusu Alınmış Olmalı Düğünden 3 ila 6 ay öncesinde, içinde kendini harika hissettiğin o gelinliği bulduğunu umut ediyoruz.
İlgili 27 soru bulundu
Adetlere göre ilk gecede gelinliğin damat tarafından çıkarılması geleneği daha yaygın.
Eğer gelin dilerse, gelinlik denemeye damat ile gidebilir.
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; nişanlılık amacına uygun bir biçimde değerlendirilmeli, ve evlilik olayı uzatılmamalıdır. Nişanlılık süresi 6 ayı, maksimum 10 ayı geçmemelidir. İdeal süre için ise yaklaşık 3 ay diyebiliriz.
Büyük güne 3 ay kaldıysa ve nikah başvurunuzu henüz tamamlamadıysanız daha fazla beklemeden o işi halletmeniz gerekiyor. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan çiftlerin düğünlerine 6 ay kala, nikah başvurularını yapmalarını öneriyoruz.
Adetliyken Gelinlik Giyilir Mi? Gerekli tedbirleri alırsanız ve hazırlıklı olursanız, regl döneminizde olsanız bile gelinliğinizi hiç kirletmeden gece boyunca rahat edebilir, bu özel günün kendisine odaklanabilirsiniz.
Gerdek gecesi gelinliğin altına ne giyilir diyen ve sadelikten yana olan gelin adaylarına, külot ve sütyen takımları, tül ve dantelin bir arada kullanıldığı beyaz renkteki iç çamaşırları tavsiye edilebilir. Mayo tipi tek parça iç çamaşırlar ve jartiyerler giyilebilir.
Gelinlik jartiyerinden bahsetmişken, amacına da değinelim. Düğün günü gelinler, uzun saatler ve yorucu bir süreç yaşarlar. Gelinlik ve altına giyilecek külotlu çorap daha çabuk terlemeye ve ilerleyen saatlerde vücutta ve vajina bölgesinde kötü kokular oluşmasına neden olabilir. Bu durumda jartiyerler kurtarıcı olur.
Gelinlik modeline bağlı olarak özel bir iç çamaşırı seçimi yapmak gerektiğinden gelinliğin göğüs veya sırt dekoltesi ile bacak yırtmacı gibi kesim özelliklerine sahip olup olmadığına dikkat edilmeli, tercih edilen iç çamaşırının bu gibi derin kesim noktalarından herhangi bir şekilde gözükmesin iç kısmı sararak ...
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Nişan merasiminde takılacak yüzükler geline ve damada karşılıklı olarak alınır. Erkek tarafı gelinin yüzüğünü alırken, kız tarafı da damadın yüzüğünü alır. Daha önceden alınan bu yüzükler nişan merasiminde nişan tepsisine koyulur ve bir aile büyüğü tarafında evlenecek çiftlere takılarak kurdelesi kesilir.
Erkek tarafı nişanda genellikle geline kolye ve küpeden oluşan bir takı seti hediye eder. Gelen davetlilerin nişanda takı takıp takmayacağı ise aileler tarafından karar alınıp belirlenir. Geline set haricinde 2 ya da 3 tane bilezik hediye olarak verilebilir.
Kına kıyafetini, kına malzemelerini hangi taraf alır diye merak ediyorsan okumaya devam! Kınada erkek tarafı ne alır sorusunu yanıtlayarak başlayalım: Geleneklere göre kına gecesi hazırlığında gelinin kına elbisesini, ayakkabı, küpe, iç çamaşırı, takı gibi aksesuarlarını damat tarafı alır.
Bu elbiselerin masrafları şu şekilde karşılanır; kız tarafı damada bir hediye mahiyetinde takım elbisesini ve ayakkabı gibi aksesuarlarının masrafını karşılar, erkek tarafı ise geline bir hediye mahiyetinde nişan elbisesini, ayakkabısını ve aksesuarlarının masrafını karşılar.
Gelin alma geleneği, düğün günü gerçekleştirilir. Gelin, kuaföre gidip hazırlıklarını tamamladıktan sonra eve gelir ve damadın ailesi tarafından baba evinden alınır. Eğer makyaj, saç gibi hazırlıklar düğün mekanında yapılacaksa; o durumda sabah erkenden gelin alma yapılır ve direkt mekana geçilir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar. Daha sonra boşalan kabı yere çarpmak suretiyle kırar.
Randevu sayfasından ve mağazalardan alınan gelinlik randevuları ücretsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri