Gelir gider tablosu; bir işletmenin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve giderlerini gösterir. Gelir gider tablosunda işletmenin belirli bir periyodda elde ettiği kazançlar ve harcamalar görünür. Gelir ve giderler sonucu işletmenin bu periyodda ne kadar kâr ve zararının olduğu Gelir gider tablosunda belirtilir.
Gelir tablosunun kalemleri arasında brüt satışlar, satış indirimleri, net satışlar, satış maliyetleri, faaliyet giderleri, faaliyet kar ve zararları, olağandışı kar ve zararlar yer alıyor.
Kâr, bir işletmenin gelirinden tüm giderler düşüldükten sonra kazandığı para miktarıdır. Net gelir veya kazanç olarak da adlandırılır. Kâr, bir işletmenin finansal sağlığını değerlendirmek için kullanılan kritik bir finansal ölçüttür. Kâr formülü; gelir ve giderler arasındaki farktır.
Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir. Gelir tablosu dönemlik bir tablo olduğundan, gelir hesapları her dönemin sonunda kapatılır.
İlgili 20 soru bulundu
İşletmeler için belirlenen bir dönem içinde elde edilen gelirlerle birlikte yapılan giderlerin kategorize edilerek gösterildiği tabloya gelir gider tablosu adı verilir. Gelir gider tablosunun en önemli özelliği o döneme ait faaliyetlerin ardından kâr-zarar oranının net şekilde belirlenmesini sağlamasıdır.
Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir hesap döneminde elde ettiği gelirle, yaptığı giderleri tasnifli bir şekilde gösteren ve dönem faaliyetlerinin net sonucunu, kar ve zarar olarak özetleyen bir tablodur.
Gelir hesaplarında bir artış olduğu zaman hesabın alacağına kayıt yapılır. Gelirlerde bir düzeltme yapıldığında veya dönem sonunda bu hesaplarda toplanan gelirlerin kar zarar hesabına aktarılmasında hesabın borcuna kayıt yapılır. Gelir hesapları borç kalanı vermezler. Ya alacak kalanı verirler ya da kalan vermezler.
Sol tarafına gider kayıtlarıtutulurken sağ tarafında gelir kayıtları tutulur, Gider tarafına; satin alınan mal veyagördürülen hizmet karşılığında ödenen veya borçlanılan paralar ve işletmeyleilgili geriye kalan tüm giderler yazılır.
Bir firmanın belirli bir zaman aralığındaki gelir ve giderlerini listelediği, saklayabildiği ve görüntüleyebildiği tabloya gelir-gider bilançosu denir. Bu tabloda, firmanın elde ettiği gelirler ve harcadıkları görünür. Bu sayede, firmalar ne kadar kâr ettiklerini veya ne kadar zararlarının olduğunu inceleyebilirler.
Gelir tutarından maliyet tutarının çıkarılmasıyla elde edilen brüt kâr tutarının maliyet tutarına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örnek olarak alış fiyatı 500 TL, satış fiyatı ise 750 TL olan bir maldan elde edilen kazanç oranı (750 - 500) X 100 / 500 = 250 X 100 / 500 = 50 (yani %50) olmaktadır.
Temel bilanço formülü: Toplam varlıklar = toplam yükümlülükler + toplam öz kaynaklar şeklindedir. Bir şirketin toplam varlıkları şirketin toplam yükümlülükleriyle toplam öz kaynaklarının toplamına eşit olmalıdır (toplam yükümlülükler üzerindeki sermaye öz kaynak olarak değerlendirilir).
Genel olarak yapılan işlemler sıralanacak olursa Alış ve satış faturaların sisteme girişi nakitlerin banka veya kasa çıkışları, alım ve satım faturaların kesilmesi, tahsilat makbuzu hazırlanması gibi konular ön muhasebenin işidir. Gelir tablosuna temel veriler bu sıralama ile girmeye başlar.
Gelir gider tablolarında işletmelerin gelir ve giderler belirtilir. Bu tablolarda olağan ve olağandışı giderlerin hepsi ayrı ayrı belirtilir. İşletmenin aynı yıl içindeki gelirleri 6 sayısıyla başlayan hesaplarda alacak kısmına, giderleri ise 7 sayısıyla başlayan hesaplarda gider kısmına yazılır.
Gider dağıtımı, üretim maliyetini oluşturan tüm giderlerin gider yerlerine dağıtılmasıdır. Direkt ve endirekt ayrımı olmaksızın tüm giderler, esas üretim gider yerleri ile yardımcı gider yerlerine dağıtılır.
Gelir tablosu, “gelir gider hesabı” (İng. operating statement), “kar zarar hesabı” (İng. profit and loss statement) gibi adlarla da bilinmektedir. Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir.
Gelir ve gider kayıtları ayrı sayfalarda tutulur. Gelir kalemleri defterin sağ tarafına, gider kalemleri defterin sol tarafına yazılır. Her sayfanın başına bir önceki sayfaya ait kalemlerin genel toplamı yani toplam gelir ve toplam gider kalemleri not edilir. Her sayfanın en son satırında toplam hesap belirtilir.
Gelir tablosunun biçimsel yapısı
Tutarı olmayan kalemler gelir tablosunda yer almaz.
Gelir gider takibi, işletmenin her bir ürün veya hizmet satışının ardından gelirlerin ve yapılan tüm harcamaların detaylı bir şekilde izlenmesi ve analiz edilmesiyle yapılmaktadır.
Gelir hesaplarındaki artışlar, ilgili hesapların alacak tarafına kaydedilirler. Gelir hesaplarındaki azalmalar alacak tarafına kaydedilir.
Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
Giderlerin işlendiği hesaplara gider hesapları gelirlerin izlendiği hesaplara ise gelir hesapları denir. Bu hesapların tümüne genel olarak sonuç hesapları denilmektedir.
Gelir ve gider hesaplarının kapatılması: Gelir tablosunun düzenlenmesinden sonra gelir ve gider hesapları 690 Dönem Karı veya Zararı hesabına devredilerek kapatılır.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Mevzu bir şirkete ortak olmak ise, konu dönüp dolaşıp bir noktada yine kâra geliyor. Gelir Tablosu size, bir şirketin kâr edip etmediğini, belirli tarih aralığında (genellikle 3-6 aylık ve yıllık dönemler olarak) elde ettiği gelir ve giderleri kalem kalem göstermek suretiyle önünüze seren temel bir finansaldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri