Gözlük reçeteleri dört iş günü boyunca geçerli olmaktadır. Yani reçete alındığı günden itibaren dört iş günü içerisinde gözlük camlarını güvendiğiniz gözlükçülerden satın alabilirsiniz.
Gözlük reçetesi yazıldığı gün itibarıyla dört iş günü içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisine hafta sonları, bayram, resmi tatiller dahil edilmez. Reçeteyi almanızın ardından bayram ya da tatil günü denk geliyorsa o günleri dahil etmeden dört günü saymalısınız.
Gözlük ve lens reçetelerinin geçerlilik süresi 10 iş günüdür. Bunun anlamı; reçete düzenlendikten sonra 10 iş günü içinde optisyene başvurulmazsa, artık cam ve çerçeve için ya da lens için devlet desteğinden yararlanılamayacağıdır.
Dereceli gözlük reçetesi 10 iş günü geçerlidir. Yani reçeteyi aldığınız tarihten itibaren 10 iş günü içinde gözlük almanız gerekir. Aksi takdirde reçeteniz geçersiz sayılır ve yeni bir reçete almanız gerekir.
Gözlük Reçete Süresi Geçerse Ne Olur? Gözlük reçete süresinde satın alınmazsa reçete geçersiz olur. Bu durumda yeniden gözlük reçetesinin yenilenmesi gerekir. Reçete yenilenmesi için hastanın yeniden göz doktoruna muayene olması gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Önceki senelerde, 3 sene geçmeden değiştirilen gözlükler için devlet herhangi bir destekte bulunmuyordu. Gözlük çerçeveleri için sağlanan destek 37,80 TL'den %165 zam ile 100 TL'ye çıkarıldı. Gözlük camı için sağlanan destek 9,15 TL'den %230 zam ile 30 TL'ye çıkarıldı.
Gözlük Camı ve çerçeve 3 yılı geçmeden yenilenmez. Bu süre bitmeden gözlük cam ve çerçeveyi yeniden alınamıyor. Ancak, görme bozukluğunda 0,5 diyoptrilik değişiklik olması halinde gözlük camının değişimi için 3 yıllık süre beklenilmeden yenisi alınabiliyor.
Belirtilen sürede Optisyenlik müessesesine başvurulması gerekir.Süresi geçmiş reçetelere Sgk (devlet desteği) uygulanmamaktadır. Gözlük reçetesi Çerçeve ve Cam için uygundur. Kontakt Lens reçeteleri yazıldığı tarihten itibaren 1 yıl geçerlidir.
Okuma gözlüğü için reçeteye ihtiyacınız var mı? Hayır, ihtiyacınız yok.
Gözlük camı ve çerçevesi 3 (üç) yılı geçmeden yenilenmez. Ancak görmede 0.5 diyoptrilik (optikte bir merceğin, cisimlerden gelen ışını kırma gücünü ifade eder) değişiklik olması halinde süresinden önce gözlük camı yenilenebilir.
Reçetesiz satış yapılan, hazır yapılmış mavi filtreli gözlüklerin cam ve çerçevesinin TİTUBB kaydı yoktur. VP camlar geri ödeme sisteminde bulunan İlaç ve tedavi kapsamında değerlendirilen tıbbi cihazdır VP dahi olsa; optisyenlik müessesesinde reçetesiz satışı yasaktır.
(https://www.turkiye.gov.tr/sgk-optik-cihaz-sorgula) linkine tıklayın. Açılan ekranda bulunan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayıp, TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girin. Ardından direk sorgulama bilgi ekranına erişiyorsunuz. Buradan da gözlük reçeteniz ile ilgili tüm sorgulamaları gerçekleştirebilirsiniz.
Devlet katkılı gözlük alabilmek için;
Doktorun size yazdığı reçete ile SGK anlaşmalı gözlükçülere gitmeniz gerekmektedir.
Devlet hastanelerinde göz doktoruna muayene olarak gözlük alabilirsiniz. SGK tarafından tanınan gözlük ödemesi üç yıl arayla yapılır. Gözlük ve çerçevelerinin yenilenme süresi üç yıl olarak belirlenmiştir. Süre bitiminden hemen sonra yeni bir gözlük alabilirsiniz. 3 yıl süresi dolmadan yeni bir gözlük alamazsınız.
SGK gözlük çerçevesi için ne kadar ödüyor? SGK gözlük çerçevesini değiştirmek isteyen vatandaşlara 98,28 TL katkı payı yardımında bulunmaktadır. Bu yardım, uzak çerçeve ve yakın çerçeve olmak üzere iki gruba ayrılan gözlükler için geçerli olup, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2 yılda bir kez verilmektedir.
2023 yılı için devlet; reçeteye sahip olan hastalara gözlük numarasına göre 20 TL- 25 TL arasında değişen rakamlarda yardım yapıyor. Gözlük numarası arttıkça kişiye yapılan yardım miktarı da doğru orantılı bir şekilde artıyor. Gözlük camları için yapılan devlet yardım miktarı; gözlüğün diyoptri değerine göre değişiyor.
Dilediğiniz bir hastanedeki göz doktorundan devlet katkılı gözlük reçetesi alabilirsiniz. Ancak, aldığınız reçetenin geçerli olabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı bir gözlük mağazasına gitmelisiniz.
Dereceli Güneş Gözlüğü Sigorta Tarafından Karşılanıyor Mu? Dereceli güneş gözlüğü satın almak için bir göz doktoruna muayene olarak reçete almalısınız. Bu reçete ile SGK anlaşmalı bir gözlükçüye giderek sigorta tarafından karşılanan güneş gözlüğü satın alabilirsiniz.
Hastaya uygulanan muayeneler, teşhisler, tıbbi görüntülemeler, tahliller ve testlerin hepsinin kaydedildiği elektronik kayıt sistemi e-nabızdır. Tüm tahlil sonuçları özel veya devlet hastanesi fark etmeksizin e-nabız sistemine kaydedilir.
Genellikle gözlük numarası her 1-2 yılda bir değişebilir. Ancak, bazı durumlarda numara değişimi daha sık olabilir. Yaşlanma süreciyle birlikte gözlük numarası da değişebilir. Genellikle ergenlik dönemi ve erken yetişkinlik dönemi, gözlük numarasının değişmeye başladığı dönemlerdir.
Beyaz sirke ile gözlük camını silerek çiziklerden arındırabilirsiniz. Diş macunu içeriğindeki maddeler sayesinde temizleyici etkiye sahiptir. Macunu gözlük camları üzerine sıkarak 10 saniye ovalayın ve durulayın. Bu yöntem de gözlüğünüzü çiziklerden arındırmanız için etkilidir.
Türkiye' de doktor reçetesi olmadan numaralı gözlük satışı yasaktır.
Şaşılık, göz kayması, göz tembelliği ile ilgili tetkik, tedavi ve ameliyat masrafları sigorta şirketin tarafından karşılanmaz. Gözlük, gözlük camı, lazer ameliyatı, lens ve lens solüsyonu gibi masraflar tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından karşılanmaz.
Cam ışığı geçirirken bir kısmını da geri yansıtır. Antirefle Kaplama ile bu değer yüzde 1 seviyelerine kadar düşürülebilir. Bu filtre sayesinde gözünüzdeki cam daha az fark edilir bir hale gelebilir. Camdan yansıyan ışınlar azaldığı için dışarıdan size bakan kişiler doğrudan gözünüzü görebilir olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri