Eşitlik ilkesine uygundur. Eşitlik ilkesi, hukuk devletlerinin temel ilkelerinden biridir. Bu ilkenin gereği olarak, gelir vergisi oranının da herkes için eşit olması gerekir.
Adil vergileme yaklaşımında ekonomik durum kişilerin elde ettikleri gelir bakımından ölçülmekte, aynı gelire sahip olanların eşit koşullarda olduğu kabul edilmektedir. Böylece aynı gelire sahip olanlardan aynı miktarda vergi alındığı takdirde de eşitlere eşit muamele gerçekleştirilmiş o! acaktır(3) .
Vergi gelirleri üzerinde etkili olan diğer değişkenler ise nüfus yoğunluğu, rüşvet, yozlaşma, ekonomik ve siyasal istikrar, ekonomik ve sosyal yapının kurumsallaşma düzeyi, küreselleşme ve vergi rekabeti, dolaysız ve dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payları biçiminde özetlenebilir.
Yıllık gelir vergisi, kazanca göre belirlenir. Ödenmesi gereken tutar, yıllık gelirin vergi dilimiyle çarpılmasıyla elde edilir. Örneğin; yıllık kazancınız 50.000 TL ise şirket gelir vergisi %15 civarındadır. Böyle bir durumda ödemeniz gereken vergi 7.500 TL olarak tespit edilir.
Gerçek düz oranlı vergi, herhangi bir kesinti olmaksızın tüm kişisel gelire belli bir vergi oranının uygulandığı bir vergilendirme sistemidir.
İlgili 18 soru bulundu
Sosyal adaleti bozabilir. Gelir vergisi oranının herkes için eşit olması, sosyal adaleti bozabilir. Bu durum, geliri düşük olan kişilerin daha fazla dezavantajlı hale gelmesine neden olabilir.
Vergilemede eşitlik ilkesi, özgürlükçü demokratik düzen içinde, eşit durumda olanlara eşit, eşit durumda olmayanlara eşitsizlikleri derecesinde farklı davranılması anlamına gelen vergi adaleti düşüncesinden gelişmiştir (Çağan, 1982: 148). geleneğini başlatmıştır (Çaha, 2001: 111).
Gelir vergisi gelir sahibinin bir yıl içerisinde elde ettiği toplam gelir üzerinden hesaplanır.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Gelir vergisi dilimleri her zaman brüt maaş üzerinden hesaplanır. Vergi dilimi hesaplama yapılırken brüt maaştan SGK işçi payı, işsizlik sigortası gibi kesintiler düşülerek vergi matrahı bulunur.
Gelir vergisinin matrahı = Brüt ücret – (SSK işçi payı + işsizlik sigorta işçi payı) Gelir vergisi miktarı = Gelir vergisi matrahı x %15. Damga vergisi miktarı = Brüt ücret x 0,00759.
Vergi dilimi, çalışanlar tarafından elde edinilen ücret üzerinden alınan gelir vergisi oranını belirleyen ve elde edinilen gelir toplamının yüzde kaç üzerinden vergiye tabi tutulacağını gösteren artan oranlı vergi tarifeleridir.
Ücretlilerin Gelir Vergisi Oranları: Ücretlilerin gelir vergisinde elde edilen kümülatif gelire göre artan oranlı bir vergi sistemi belirlenmiştir. Bu oranlar %15, %20, %27, %35 ve %40 olarak her yıl açıklanan kazanç dilimlerine uygulanmaktadır.
Yatay ve dikey eşitlik olmak üzere iki eşitlikten söz edilmektedir. Yatay eşitlik, ekonomik durumları aynı olan kişilerden aynı miktar vergi alınmasını, dikey eşitlik ise ekonomik durumları farklı olan kişilerin farklı miktar ve oranda vergi vermelerini ifade etmektedir.
Yatay adalet, aynı ekonomik koşullara sahip kişilerin vergisel açıdan aynı muameleye tabi tutulmalarını ifade etmektedir. Dikey adalet, farklı ekonomik koşullara sahip kişilerin vergileme açısından farklı muameleye tabi tutulmalarını ifade etmektedir.
Eğer Türkiye'da senede 100,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 35,259 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 64,741 TL, aylık 5,395 TL olacaktır.
Buna göre, muafiyet kapsamında elde edilen hasılatın 2024 yılı için 1.100.000 TL'yi aşması hâlinde, mükellef izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilecek ve tekrar bu muafiyetten faydalanamayacaktır.
Kanunun 16 ncı maddesinde de, sözkonusu ikramiyelerde Veraset ve İntikal Vergisi oranının % 20 olarak uygulanacağı hükümleri yer almaktadır.
Yıllık geliriniz 110 bin TL'ye kadar ise vergi oranınız %15. 230 bin TL'ye kadar ise 110 bin TL'lik kısmı için 16 bin 500 TL, üzerindeki tutarlar için %20. 580 bin TL'ye kadar ise 230 bin TL'lik kısmı için 40 bin 500 TL, üzerindeki tutarlar için %27.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
Türkiye'de gelir üzerinden alınan vergiler; gelir vergisi ve kurumlar vergisidir.
Vergi koyma yetkisi olan TBMM vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin, miktarlarını, muaflık, istisnaları ve oranlarını doğrudan kendisi kanunla belirleyebileceği gibi, AY m.73/4‟e göre; kanunun belirttiği yukarı ve aĢağı sınırlar içinde değiĢiklik yapma yetkisini Bakanlar Kuruluna devredilebilir.
“Anayasa'nın 73. maddesinde herkesin malî gücüne göre vergi ödemesi öngörülerek, vergide genellik ve eşitlik ilkesi kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri