Gelişim Geriliği; biyolojik veya çevresel koşulların yetersizliği nedeniyle bireyin sosyal duygusal, dil, fiziksel ve zihinsel gelişim alanlarında yaşıtlarına göre geri kalması durumudur. Bu durumu erken farketmek ve eğitimle beraber tedavi sürecine başlamak çok önemlidir.
Çocuklara, kiloları veya kilo alma hızları benzer yaş ve cinsiyetteki diğer çocuklarınkinden önemli ölçüde düşük olduğunda, büyüme geriliği teşhisi konur. Gelişemeyen bebekler veya çocuklar, aynı yaştaki diğer çocuklardan önemli ölçüde daha küçük veya kısa görünmektedir.
Çocuklarda büyüme ve gelişim geriliği, erken teşhis sayesinde önemli ölçüde tedavi edilebilir. Büyüme geriliğinin tedavisi ile doktorlar tarafından çocukların, yaşıtlarının boy kilo ölçülerini yakalaması için beslenme tedavisi tavsiye edilebilir.
GELİŞİM GERİLİĞİNİN TEDAVİSİ
Tiroid hormonu yeterli miktarda salgılanmıyorsa hormon tedavisine başlanır. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni olan büyüme hormonu eksikliğinde çocuğa gerekli hormon dışarıdan verilerek büyüme hızlandırılır.
Kronik böbrek, kalp, karaciğer hastalıkları ve kansızlık gibi sistemik kronik hastalıklar da boyun kısa kalmasına neden olabilir. Tiroit ve büyüme hormonu eksikliği, böbrek üstü bezi hormon fazlalığı ve erken ergenlik gibi hormonal sorunlar ise bir diğer önemli nedendir.
İlgili 15 soru bulundu
Gelişim geriliğinin en büyük habercisi, 'konuşma gecikmesi'dir. Konuşma gecikmesi, sadece gelişim geriliğinin değil, bazı ciddi patolojik problemlerin de habercisidir. Bu gibi problemlerde, erken teşhis çok önemlidir. Bebeğin fiziksel gelişim alanında, yürüme, koşma ve tutma gibi motor becerilerinde gerilik olabilir.
Nadir durumlarda, gelişim geriliği çok ileri düzeyde ise çocuğun yürümeye başlamasıyla kendini gösterebilir. Fark edilmediğinde ya da tedavinin yetersiz kaldığı durumlarda, ilerleyen yaşla birlikte kireçlenme artar ve ağrı olarak kendini gösterebilir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir. Otizmin biyolojik ve genetik sebepleri vardır.
Çocuklarda görülen gelişim geriliği için herhangi bir tıbbi müdahale yapılmamaktadır.
Giriş ve Amaç: Gelişim geriliği (GG) ve entelektüel yetersizlik (EY) fenotipik ve genetik olarak heterojen bir grup hastalıktır. GG/EY olguların etiyolojisinde altta yatan önemli bir kısmını genetik nedenler oluşturmaktadır.
Zeka geriliği ya da bir diğer adıyla mental retardasyon, kişinin becerilerinin, yeteneklerinin yaş ortalamasının altında seyretmesi ve standart eğitim sisteminin gerekliliklerini karşılamada eksiklik yaşanması durumudur.
Günümüzde zeka geriliği tanısı ortalama 10 – 14 yaşları arasında konur ve bu yaşlarda alınan geri dönüş, erken dönemlere nazaran daha azdır.
Büyüme geriliğine, hastanelerde bulunan çocuk endokrinoloji bölümü bakmaktadır. Çocuğun veya bebeğin boy ile kilosunun düzenli olarak izlenmesi gerekir. Altta yatan hastalığa göre de çeşitli tedavi şekilleri uygulanır. Eğer beslenmeye bağlı büyüme geriliği problemi varsa özel diyetler önerilmektedir.
Simetrik gelişme geriliği gebeliğin ilk 6 ayında ortaya çıkar, bebeğin vücut ölçüleri total olarak geri kalır. Yani bebeğin baş çevresi, karın çevresi ve ayak kemikleri dahil tüm yapıları gelişimini yavaşlatır. Bu duruma simetrik gelişme geriliği denir.
Gebelikte bebeğin 3 hafta geriden gelmesi ise 30 hafta altındaki gebeler için, yapısal küçüklük dışlandıktan sonra gelişme geriliği olarak nitelendirilebilir. Gebelik haftasına göre %10 daha büyük yada küçük olması bebek gelişimi açısından normal olarak kabul edilir.
Gelişim Bozukluğu neden olur? Fiziksel ve zihinsel gelişim biyolojik etmenlere bağlı olabildiği gibi, çevresel faktörlere göre de değişim gösterebilmektedir. Çevresel faktörler en az biyolojik faktörler kadar önem taşımaktadır. Kötü ve yetersiz beslenme, düzensiz ve yetersiz uyku çevresel faktörlerin başında gelir.
Nöromotor Gelişim geriliği nedir? Hastanın yaşıtlarına göre geri olması ya da standardize edilmiş referans testlere ortalamanın altında olmasına denir.
Örneğin, gelişim geriliği olan bebekler oksijensizlik sebebiyle daha az hareket edebilir. Hatta bu bebeklerde doğum sırasında da oksijensizliğe bağlı sorunlar ortaya çıkabilir. Diğer yandan rahim içi ölüm oranını artıran gelişim geriliği, doğum sonrasında kan şekeri, vücut ısısı düşüşü gibi sorunlar ortaya çıkarabilir.
Zeka geriliği düzelir mi diye pek çok kişi merak etmektedir. Aslında zeka geriliğinin kesin ve belirli bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak kişinin becerileri desteklenerek gelişimine destek sağlanması mümkündür.
Bununla birlikte, otistik konuşma gecikmeleri ve diğer gecikme türleri arasında farklılıklar vardır. Bu farklılıklar uzman olmayanlar tarafından bile gözlemlenebilir. Konuşma gecikmeleri, bazı endişelerin nedeni olabilir, ancak her zaman bir otizm işareti değildir.
Çocuk, çevresine yeterince ilgili değilse, seslenince bakmıyor, belli davranışları sık ve durduramadan yapıyor, komutları almıyor vs ise bu şikayetler OTİSTİK SPEKTRUM BOZUKLUKLARI(OSB) altında değerlendirilmektedir.
Çocukların uyaranları almaya en duyarlı olduğu yaş 0-3 yaşlarıdır. Bu yaşlar arasında çocuğa ne kadar çok uyaran verilirse çocuğun beynindeki nöral aktiviteler o kadar artacaktır. Uyaran eksikliği özellikle 0-3 yaş döneminde çocuğun bu uyaranlara az maruz kalmasıyla ortaya çıkar.
Gelişim geriliği, çocuğun gelişim basamaklarına göre, beklenilen gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlaması şeklinde açıklanabilir. Çocuklarda gelişim geriliği sadece fiziksel gelişim geriliği değil aynı zamanda zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gelişim gerilikleri de akla gelmelidir.
Donuk zeka , zihinsel becerilerde ortalamaların çok hafif altında olduğu durum olarak karşımıza çıkar. Bu düzeyde olan çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri zeka geriliği olan çocuklara göre daha yüksektir. Bu çocuklar geç kavrar ve çabuk unutma eğilimindedir.
Okula başlaması planlanan çocuğun okul olgunluğuna erişip erişmediğini tespit etmek için uygulanan bir testtir. Kelime Anlama, Cümleler, Genel Bilgi, Eşleştirme, Sayılar, Kopya Etme gibi 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri