İyi toprakta kil ve kum (mil) oranı denge içinde olması gerekir. Yapılcak iş, mevcut bahçe toprağınız killi ise kum veya mil, kumlu ise killi toprak ilave ederek karıştırmak. Bu şekilde toprak ıslah edildiği gibi besin bakımından da zenginleşir.
Kumlu, milli, killi ve humuslu toprak gibi ortamlarda su tutma kapasitesinde artış sağlamaktadır.
Çakıldan daha ince ve siltden daha kaba olur. Kum ayrıca bir dokusal toprak veya toprak türüne de atıfta bulunabilir. Yani, kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır. Kumun bileşimi, kaya kaynaklarına ve koşullarına bağlı olarak değişir.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
İlgili 15 soru bulundu
Havuç, ayçiçeği, bakla, kuru fasulye, susam, şeftali,tütün, kestane, funda, turp, kereviz, çam, eğrelti otu ve pancar gibi bitkiler kumlu topraklarda yetişir.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli. Zümrüt Bahçe toprağı, kumlu-milli, üst tabaka bahçe toprağı ve yanmış hayvan gübresi takviyesi yapılmış karışım topraktır.
Bahçe toprakları içerisinde larva, yabani ot tohumları ve zararlı yumurtalar olabilir. Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır.
Tarlada gereksiz ve zamanında yapılmayan toprak işlemleri toprağın verimliliğini düşürür. Bu yüzden gereksiz işlemlerin yapılmaması ile verimlilik arttırılabilir. Organik ve yeteri miktarda gübre ve kompost kullanımı ile verimlilik artırılabilir.
Kayaçların ufalanmasıyla oluşan kum yıllar içinde toprağa dönüşür.
Yer kabuğunun parçalanması ve ufalanması ile beraber ortaya çıkan kum, taş, çakıl, kil ve silt gibi inorganik maddeler üzerinden toprak oluşumu gerçekleşmektedir.
Kumlu Toprak Türü
Toprak çeşitleri arasında en çok bilinenlerden biri kumlu topraklardır. Kum oranının yüksek olduğu bu toprak çeşidinde kil oranı daha azdır. Bu yönü ile kumlu toprak, “hafif toprak” olarak da adlandırılmaktadır. Kumlu toprak kireç taşı, granit ve kuvars gibi kayaların aşınması sonucu oluşur.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için öncelikle toprağa yeterli yanmış ahır gübresi gibi organik katkı maddeleri verilmelidir. Kumsal topraklarda su tutma kapasitesi artığında bitki kökleri kurak koşullarda da yeterli suyu alacağından verimde önemli artışlar sağlanabilir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Buda en büyük doğal tahribatı gerçekleştiren toprak erozyonunun önlenerek, biyolojik aktivitenin hızlandırılması ve toprağın bozulan besin maddesi dengesinin sağlanması ile toprak degradasyonun önlenmesi sağlanabilir.
Bitki üretiminde farklı bileşenlerden elde edilen toprak karışımları tercih edilebilir. Bunlar; Tohum çimlendirme işlemi için eşit oranlarda bahçe toprağı ve torf elenerek karıştırılır. Bu karışıma aynı oranda perlit ilave edilerek homojen bir karışım elde edilir.
Kumlu, hafif ve organik maddece zengin topraklar idealdir. Hıyar seralarında kesinlikle drenaj problemi olmamalıdır. Hıyar yüksek tuz seviyesine çok hassas bir bitki olduğundan bu tip seralarda hıyar yetiştiriciliği yapmak mümkün değildir.
Toprağınız en az 10-15 cm derinliğinde olmalıdır ki bu sayede çiminiz hastalığa, susuzluğa ve diğer olumsuz etkenlere karşı dirençli olabilsin. Toprağınız yeterli değilse ilave toprak temin etmelisiniz.
Eğer toprak killi ise humik asit kullanımı ile 1 litre suya 10 cc humik asit konularak toprağın yapısı değiştirilebilmektedir. Sebze üretimi yapmak için en ideal ve verimli toprak, gevşek olan, humusca zengin, kumlu ve killi karışımlı topraklardır.
Aysa organik gübreyi şiddetle öneririm.
Tarım kireci , asidik özellikli toprağı bazikleştirip toprak verimliliğini ve kalitesini arttıran, ürünlerin topraktan fosfor alma oranını arttıran, su tutma özelliği ile kurak topraklarda ürün verimliliğini arttıran , doğal toprak düzenleyicidir.
Toprak Kirliliğine Sebep Olan Faktörler:
Yerleşim alanlarından çıkan atıklar, egzoz gazları, endüstri atıkları, tarımsal mücadele ilaçları ve kimyasal gübreler toprak kirliliğine sebep olan en önemli etkenlerdir. gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri