Gelişim kalıtım ve çevrenin etkisi ile gerçekleşir. İç salgı bezlerinin ve hormonların salgılanması kişinin büyümesini, fiziksel gelişimini sağlar. Gelişimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek çevre faktörleri hastalık beslenme, stres, kültür, sosyal grup ve kurumlardır.
Büyümeyi etkileyen faktörler arasında genetik, beslenme, hormonlar, metabolik ve psikososyal durum, kronik hastalıklar sayılabilir. Genetik faktörler hem doğum öncesi hem de doğum sonrası büyümeyi etkiler.
Bir insanın büyüme ve gelişmesinde başlıca iki ana etmen rol oynar: Bunlar kalıtım (Endojen Faktörler) ve Çevre (Egzojen Faktörler) etmenleridir. Herbirinin insanoğlunun hayatındaki yeri, biri olmadan diğerinin varlığı ile açıklanamaz.
Çocukların gelişimini etkileyen iki özel biyolojik faktör beslenme ve cinsiyettir.
Doğumdan sonra motor gelişimi etkileyen etmenler bireysel, çevresel ve fiziksel faktörler olarak üzere üç başlık altında ele alınmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
1. Gelişim Genetik ve çevresel değişkenlerin karşılıklı etkileşimidir. Araştırmacıların birçoğu göz rengi, cinsiyet, beden biçimi, boy, zekâ gibi yapısal özelliğin kalıtsal özelliklere bağlı olduğunu, bunların çevresel değişkenlere göre biçimlendiğini ifade etmektedirler.
Piaget'ye göre gelişim, kalıtım ve çevrenin etkileşiminin bir sonucudur. Bilişsel gelişimi etkileyen ilkeleri de şöyle belirlemektedir. (1) Olgunlaşma; (2) Yaşantı; (3) Uyum; (4) Örgütleme ve (5) Dengeleme.
Büyümeyi etkileyen ana salgı bezi hipofiz bezidir. Salgıladığı büyüme hormonu ve ergenliği uyarıcı hormonlar yetişkinlikteki boy seviyesine ulaşılmasını sağlamaktadır. Ayrıca tiroid bezi, böbreküstü bezi ve kızlarda yumurtalıklar, erkeklerde testislerden salgılanan hormonlar da büyümeden sorumlu diğer hormonlardır.
Sosyal becerilerin gelişiminde aile yapısı ve genişliği, sosyo ekonomik ve kültürel düzey, anne baba tutumları ve değerleri, akranlar, oyun, cinsiyet, yaş ve çocuğun engelli olup olmaması gibi faktör- lerin etkili olduğu söylenebilir (Akman ve Gülay, 2006; Karabulut Demir ve Şendil, 2008; Durualp ve Aral, 2009; ...
Bedensel, dilsel, duygusal, bilişsel alanlardaki gelişmişlik düzeyi ne kadar yüksekse zihinsel gelişim de o derece olumlu olarak etkilenir. Hastalık, bazı genetik faktörler, ailenin sosyo-ekonomik durumu, ailenin eğitim hakkındaki bilgisi, sağlıklı beslenme zihinsel gelişimi etkileyen faktörlerdir.
Gelişim, olgunlaşma, büyüme, hazırbulunuşluk, öğrenme ve alıştırma kavramlarını içerdiği için daha geniş kapsamlıdır. Bunlar ardışık olarak gelen değil, iç içe olan ve birbirini tamamlayan olgulardır. Büyüme, vücut ağırlığı, boy uzaması ve hacim gibi fiziksel özelliklerde meydana gelen kütlesel değişikliklerdir.
Sosyal ve duygusal gelişimde etkili olan pek çok etmen bulunur. Olgunlaşma, mizaç gibi kişilik, cinsiyet, zekâ gibi genetik etmenlerin yanında, aile ilişkileri, arkadaşlık, gruba katılma, oyun, işbirliği, rekabet, kız-erkek ilişkileri gibi çevresel etmenler çocuğun sosyal ve duygusal gelişimi üzerinde etkilidir.
İnsanlarda büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler genetik, çevresel ve beslenme olarak üç gruba ayrılır. Bu faktörler insanların fiziksel, psikolojik ve zihinsel arak gelişmesini sağlar.
Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörler ise aşağıdaki gibidir: Kalıtım faktörü: Çocuklar ebeveynlerinin fiziksel özelliklerini taşırlar. Örneğin uzun boylu kişilerin uzun, kısa boylu kişilerin kısa çocukları olabilir. Benzer şekilde göz bozuklukları ve çeşitli hastalıklar da kalıtım yolu ile çocuklara geçebilir.
Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlardan (fındık, ceviz, badem vb.) oluşur. Bu gruptaki besinler, temel olarak protein ve ek olarak büyümede oldukça önemli olan demir, çinko ve bazı B grubu vitaminlerinden zengindir.
Erkeklerde testisler tarafından salgılanan testosteron, kızlarda yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve heriki cinste de böbreküstü bezi tarafından salgılanan androjen hormonları özellikle ergenlik dönemindeki hızlı büyümeden sorumlu olan hormonlardır.
Zihin kuramının gelişimine etki eden faktörler arasında; yaş, bilişsel, duygusal gelişim, dil becerisi, sembolik oyun oynama becerisi, ebeveyn-çocuk, kardeş, arkadaş ve akran ilişkisi yer almaktadır (Gülay,2008).
Piaget (1999) bilişsel gelişimin; fiziksel olgunlaşma, deneyim, toplumsal akta- rım ve dengelenme süreçlerinden oluşan bir bütün olduğunu belirtmektedir. Piaget'e (1977) göre, bu dört etmen çocuğun gelişiminin hızını ve bir evredeki kalış süresini belirlemektedir.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Gelişme, organizmanın büyüme, olgunlaşma ve öğrenmenin etkileşimiyle sürekli olarak ilerleme kaydeden değişmesidir. Gelişme bir ürün olarak düşünüldüğünde, gelişimi bu ürünün süreç yönü olarak düşünülebilir.
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri