13- İzinli olan veya herhangi bir mazeretinden dolayı derse gelmeyen öğretmenlerin yerine derse girmeleri gerekmektedir. 14- Öğretmenler kurulunca yapılan zümre, sınıf öğretmenleri gibi toplantılara katılmaları gerekmektedir.
Bu mevzuat hükümlerine göre; nöbetçi öğretmenlerin boş geçen dersleri doldurma görevi bulunmamakta sadece çeşitli nedenlerden dolayı öğretmeni bulunmayan sınıfın düzenini ve öğrencilerinin etüt çalışması yapmalarını sağlama görevi bulunmaktadır. BOŞ GEÇEN DERSLERİN ZATEN TELAFİ EDİLMESİ ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR.
OKULA VE DERSE GEÇ KALMA –OKULA KABUL : Geç gelme birinci ders saati için belirlenen 5 dakikalık süre ile sınırlıdır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır. Öğretmenler kurulumuzca birinci ders saatinin ilk 5 dakikası geç kalma süresi (Bu süre öğrenciler için bir hak değildir.
Nöbetçi öğretmenlerde branş ayrımı yapmaksızın, boş geçen derslere girenlerin, o günler için yürütülmesi öngörülmüş olan müfredatı aynı şekilde uygulamaları şartıyla, okuttukları derslerin öncelikle aylık karşılığında değerlendirilip, aylık karşılığını dolduruyorsa ek ders ücreti ödenecek.
Derse girme zorunlulugu yok.
İlgili 43 soru bulundu
Bazı okullarımızda öğle arasını idare etmek üzere yeterli idareci bulunmakta, bazılarında bulunmamakta ya da nöbet alanı çok/az olabilmektedir. Bu nedenle okullar arasında uygulama farklılıkları olabilir. Fakat okul idareleri bugünden itibaren tedbir alarak nöbetçi öğretmenlere dinlenme için zaman vermek zorundadırlar.
Bunların sonucunda yorulma, bazı durumlar sonucu teneffüs saatleri dışında da görevin uzaması vb... durumlar olabilir. Nöbet bölgesinde son öğretmen de derse girmeden görev yerimi terk edememe durumuna da ek olarak her derse 5-10 dakika arası derse geç girmeyi normal olarak görenler vardır.
Öğretmenin Boş Gününe Nöbet Görevi Yazılamaz
Öncelikle mevzuatın nöbetle ilgili hiçbir maddesinde öğretmenin boş gününe nöbet verileceği hükmü bulunmamaktadır.
Dolayısı ile yükümlü bulunduğu aylık ve ek ders karşılığını dolduran nöbetçi öğretmeni boş geçen derse girmekle görevlendirip, karşılığında bir ücret ödenmemesi anayasanın ilgili 18nci maddesine aykırıdır.
Öğretmenin sevkli yada izinli olup olmadığına bakmadan boş olan sınıfı kayıt altına alır.Nöbetçi yönetici o öğretmenin sevli yada izinli olduğunu yazar.
Conversation. Haklarını Biliyor Musun? Bir öğretmenin zil çaldıktan sonra öğrencilerini sınıfta ceza olarak tutması yasaktır. Bu toplu cezalandırma yöntemi Cenevre Sözleşmesine aykırıdır.
Ara derslere girmemek ve yok yazılmak disiplin suçudur. Günlük ders saati 8 olduğuna göre gün içinde toplam 5 saat derse girmeyen öğrenci YARIM gün; daha fazla saat devamsızlık yapan öğrenci TAM gün devamsız sayılır.
(7)Nöbetçi öğretmen, o gün gelmeyen öğretmenleri tespit ederek ilgili müdür yardımcısına bildirir, boş geçen derslere girerek defteri "Nöbetçi Öğretmen" yazarak imzalar; öğretmenlerin durumlarını ve boş derslerin nasıl doldurulduğunu nöbet defterine geçirir.
Dersin yoksa nöbet dışında okulda olmak zorunda değilsiniz. İdari görevlendirmede olmaz.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, müdürlük, müdür başyardımcılığı, eğitim şefliği, müdür yardımcılığı yapan öğretmenler haftada 6 saat ders okutmakla yükümlüdürler. Bunlara, ihtisasları içinde veya muvafakat ettikleri takdirde ihtisasları dışında haftada oniki saate kadar ücretle ek ders ve ekzersiz verilebilir.
MEB'in itirazlarını reddeden Danıştay, Kasım 2016'da yapılan yönetmelik değişikliğiyle programların belirlenmesinde 'tek yetkili' olarak müdürün belirlenmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.
MAHKEMEDEN; “ ÖĞRENCİNİN BULUNMAMASI NEDENİYLE YAPILAMAYAN DERSLER İÇİN DE EK DERS ÖDENMESİ GEREKİR” KARARI.
Branş öğretmeni haftada kaç saat derse girerse girsin en fazla 20 saat toplam ek ders alabilir. Ek dersi 20 saatten fazla olsa bile 20 saat ek ders alır. Örneğin haftada 34 saat derse giren bir öğretmenin haftalık alması gereken ek ders sayısı 20 saat olmalı ancak bu öğretmene 20 saat ek ders yazılır.
Madde 1- Maaş karşılığı haftalık ders yükü, öğretim üyeleri için 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 12 saattir.
Buna göre, öğretmenlere, doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden 2 yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmeyecek.
(6) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere, istememeleri hâlinde nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
Haftada birden fazla verilen nöbet görevi angaryadır. Anayasamızın 18. Maddesine göre angarya yasaktır. Bu şekilde verilen ikinci nöbet görevi öğretmenler üzerinde büyük bir angarya oluşturmaktadır.
“Kanun'da özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
c) İstekleri halinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenler ile 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak kıdemli öğretmen sayısının fazla olması ve bu nedenle nöbet görevlerinin aksayabileceği durumlarda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
Derse başlamadan 15 dk. önce okula gelmek, ders bitiminden 15 dk. sonra okuldan ayrılmak. Günlük zaman çizelgesini uygulamak. Öğretmenlerin derslere zamanında girip girmediklerini izlemek ve öğretmeni gelmeyen sınıfları okul yönetimine bildirmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri