GEMİCİ OLARAK GEMİ ADAMI CÜZDANINA SAHİP OLAN KİŞİLER 12 METREYE KADAR TİCARİ TEKNE VEYA BALIKÇI TEKNESİ KULLANMA VE AYRICA SU SPORLARI YAPTIRMAK İÇİN TİCARİ SÜRAT TEKNESİ KULLANMA HAKKINA SAHİP OLURLAR.
ADB sahibi olduğunuzda bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın 24 metreye kadar özel tekneleri sevk ve idare edebilirsiniz. Size ait olmayan kiraladığınız 24 metreden küçük bir ticari tekneyi gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanabilirsiniz ancak ticari amaç için kullanamazsınız.
500 GRT MCA Kaptan
Bu ehliyete sahip kaptanlar 500 GRT kadar olan yatlarda yat personelinin MCA'nın tanıdığı ehliyetli kişilerden olmaları kaydı ile yaklaşık 45- 50 m boyundaki yatları kullanabilirler limitleri yoktur yaklaşık 45 -50 m boyunda yatları kullanabilirler.
Gemi adamı belgesi nedir? Gemi adamı belgesi gemilerde çalışan personelin yeterliklerini kanıtlamak için almak zorunda oldukları belgedir. Her çalışan kendi pozisyonuna uygun kursa gitmek ya da sınavları geçmek suretiyle bu belgeyi alır.
5-Gemiadamı cüzdanını geçerlilik süresi: - İdaremizce düzenlenen “Gemiadamı Cüzdanı'nın süresi 5 yıldır. - PVC kart şeklinde dizayn edilen “Gemiadamları Belgesi”nin süresi yeterlilik belgesi ve STCW Sertifikalarının süresinin bitimine bağlıdır. Tayfa sınıfı yeterlilikler süresizdir.
İlgili 35 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
4/a statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 prim günü ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Ayrıca prim gününüz yeterli olmakla birlikte, 4/b kapsamındaki sigortalılıktan sonra en az 1260 gün 4/a kapsamında prim gününüz olması gerekiyor. 4/b statüsünden emeklilik için 9000 prim günü şartına tabisiniz.
Akıl ve ruh sağlığı bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, kan hastalıkları (AIDS), iskelet sistemi bozuklukları, eksik uzuvlar, uzun süreli bulaşıcı hastalıklar, duyu organlardan denizde çalışmaya engel olabilecek sorunlar gemi adamı sağlık raporu almaya engel olan durumlar arasında yer alır.
Umuma mahsus T.C pasaportuna sahip ve gerekli kriterlere sahip herkes Schengen gemici vizesine başvuru yapabilir. Gerekli kriterler ise; gemi/yat kaptanı olmak ve gemi adamı cüzdanı ile başvuruda ibraz etmek, veya cruise gemilerinde, garson, barmen gibi mesleklere sahip herkes gemici vizesi başvurusunda bulunabilir.
Gemi Adamı Sağlık Raporu Ücreti
Gemi Adamı Sağlık Raporu için devlet tarafından talep edilen herhangi bir ücret bulunmamaktadır. Yalnız söz konusu raporu elde edebilmek için muayene olmanız gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Yat Kaptanı 2023 yılında ortalama 57.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yat Kaptanı , Ocak 2023 yılında ortalama 46.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 28.820 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Yat Kaptanı (499 Grt) Nedir ? Uluslar arası sefer yapan ticari ve özel tüm yatlarda kaptanlık yapabilmek için gerekli olan yeterlilik Yat Kaptanı Yeterliliğidir.
Hangi Tekneler İçin Ehliyet Gerekir? Motor gücü 10 beygir altında olan tekneleri kullanmak için Amatör Denizci Belgesi'ne sahip olman gerekmez. Ancak 2,5 metreden büyük ve 24 metreden küçük tekneler için Amatör Denizci Belgesi alman gerekir. Tabii bu belge, gezi ve sportif amaçlı tekne kullanımı için uygundur.
Sınav harcı için 100 TL ödeme yapmanız gerekir. Sınavdan başarılı olan kişiler kart ücreti olarak 32 TL ödemelidirler. Bu süreçte harcanan ulaşım, konaklama gibi harcamalar, ehliyet alacak kişiye aittir. Yat ehliyetine sahip olmak isteyen kişiler, yaklaşık 250 TL ödeyerek ADB belgesi almaya hak kazanırlar.
Uluslararası gemilerde çalışan kişilere gemi adamı cüzdanı verilir. Bu cüzdan pasaport yerine geçer ve bir pasaport çeşidi olarak belirtilir. Bu gemi adamı cüzdanı yalnızca uluslararası gemilerde çalışan kişilere özeldir.
Mahal Emniyet Müdürlüğünce tasdik (vize) edildikten sonra pasaport yerine geçerli bir belge olarak kullanılabilmektedir.
Üniversitelerin Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'nü bitirip stajını yaptıktan sonra Gemi Adamları Yeterlilik Sınavı'nı (GOSS - GASM) geçen kişiler gemi kaptanı/kaptan olarak çalışabilir.
GEMİCİLİK EĞİTİMİ Altı hafta süren bir eğitimdir. Elinde gemi adamı cüzdanı olanlar için kurs süresi 17 gündür. Eğitimler hafta içi 09.00 ile 16.00 arasında verilmektedir.
Aynı işveren emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç iş sözleşmesine dayanarak en az 6 ay çalışmış olan gemiadamı, yıllık ücretli izine hak kazanır. İzin süresi, 6 aydan 1 yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
Yıpranma payı, denizde geçen her 360 gün çalışmaya karşılık kazanılan 90 günlük hizmet süresiyle, gemi insanlarının daha kısa sürede emekli olarak mesleğin yüklediği olumsuzlukları telafi etmelerine olanak sağlıyordu.
(Adaylar ilgili hizmetlerini Liman Başkanlıklarından alacakları hizmet dökümü ile ispat etmekle yükümlüdürler.) Yaş sınırı 35 yaşından gün almamış olmak. alabilecek şekilde esnek çalışma sistemine uygun olarak çalışabilmek. ✓ Tercihen dalgıçlık sertifikasına sahip olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri