Dümen (rudder), genellikle kuyruğun art kenarına yerleştirilir. Pilot sol pedala bastığında dümen sola döner ve dümen üzerinde bir yüksek basınç bölgesi oluşur.
Dümen: Geminin seyir durumunda iken rotasını değiştirmeye veya manevra yapmaya yarayan geminin hareketlerini kolaylaştıran, çelikten veya çelik sacdan yapılmış yapıdır.Dümen, sancak veya iskeleye döndürüldüğü zaman geminin seyir hızına bağlı bir su kuvveti ile gemiyi çevirmeye çalışır.
➢ Dümen şekline bağlıdır. Dümenler, levha dümen ve profil dümen olmak üzere iki tiptir.
Serdümen; dümen tutan güverte tayfasıdır. Küçük teknelerde dümen doğrudan kaptan tarafından tutulurken büyük gemilerde ise dümen serdümen tarafından tutulur. Serdümen; kaptanın veya vardiya zabitinin verdiği dümen manevra komutlarını yerine getirir ve geminin belirtilen rota hattında ilerlemesini sağlar.
Dümen / Kumanda
Fakat günümüz dünyasında artık dümeni çevirmek için fazladan güç harcamaya veya direksiyon simidini çevirmek için tutamaklara asılmaya gerek kalmamaktadır, hidrolik sistemler sayesinde rahatlıkla dümen kullanabilmekte olan tekne kullanıcılarının daha modern tasarımlara yöneldiğini de söyleyebiliriz.
İlgili 25 soru bulundu
DÜMEN YELPAZESİ : Dümenin esas ana parçası. Dümen palası olarak da kullanılır. DÜMEN ZAVIYESİ : Dümen yelpaze sathinin omurga ile yapmış olduğu açı.
Gemi adamı bir gemide görev yapan tüm zabit, yardımcı zabit, stajyer, tayfa ve yardımcı hizmet personeline denir.
Alabanda Tanımı:
Alabanda kelimesinin anlamı; gemiyi sola veya sağa tamamen, sonuna kadar çevirecek bir geminin dümeninin konumu, genellikle komut olarak alabanda edilir. Geminin tam olarak sağ veya sol yöne doğru tam bir şekilde çevrilmesidir.
hile, dümen anlamında argo sözcük.
Gemi dümen sistemi aslında basit bir sistemdir ve sanıldığı gibi komplike bir durum yoktur. Dümeni çalıştıran dişli sistemidir ve siz dümeni hangi yöne çevirirseniz dişlilerde ona göre hareket eder. Sonuç olarak gemi dümeni istediğiniz yöne doğru döner ve sizler rahatlıkla geminizi kullanabilirsiniz.
Yardımcı dümeni olan rüzgar dümenleri sadece otopilot yerine enerjisiz yol yapmayı sağlamak dışında aynı zamanda ana dümende bir problem oluştuğunda yedek dümen görevinide görür. Yardımcı dümen, ana dümenden bağımsız çalışan tekneyi ayrıldıgı rotasına sokmaya çalışan bir dümendir.
argo. 2. Dalavereci kimse, hîlebaz. 3. Sonuncu, en geride olan kimse.
DÜMEN: Rudder: Gemiyi istenilen yöne çevirmek için saç veya tahtadan yapılmıs olup kıç bodoslaması üzerindeki iğneciklere takılı olan levhalardır.
Gemi ana ve yardımcı makinelerinden sorumlu kişidir. Dümen sisteminin verimli çalışmasından, onarımı ve bakımından sorumludur.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Denizci, ticari ve amatör anlamda denizcilik işiyle uğraşanlara denir. Denizci (Bahriyeli) ise yakın anlamlı olmakla birlikte askeri anlamda denizcilikle uğraşanlara verilen addır.
Direk Mast Gemilerin güvertesinden yukarıya doğru dikilen ve serenlerle yelkenlerin ve armaların donatıldığı çubuklardır. Direkler pruvadan kıça doğru sıralanırlar ve ayrı ayrı isim alırlar. Üç direkli gemilerde bu direklere, Pruva, Grandi, Mizana. Dört direkli gemilerde Pruva, Grandi, Mizana, Kontramizana.
Kaptan, gemiyi sevk ve idare eden en yetkili amir sıfatına sahip, gemiyi yönetme noktasında kanunun aradığı şartları taşıyan bir gemi adamı olan, aynı zamanda donatanı, gemi personeline ve üçüncü kişilere karşı hukuken temsil eden kişidir.
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
a) Tayfalar: Gemici, usta gemici ve güverte lostromosu, b) Kaptan ve güverte zabitleri: Sınırlı vardiya zabiti, sınırlı kaptan, vardiya zabiti, birinci zabit, kaptan, uzakyol vardiya zabiti, uzakyol birinci zabiti, uzakyol kaptanı.
Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır.
Dümen Kovanı: Dümen milinin içinden geçtiği dikey boru. Dümen Palası: Teknenin istenilen yönde gitmesini ve dönmesini sağlayan, kıç bodoslamaya takılan levha.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri