(a) geminin/uçağın başı, pruva. bow-chaser: pruva topu.
Bow (Baş Taraf):
Geminin ön kısmı yani yön olarak baş tarafı.
f. başını eğerek selamlamak, reverans yapmak; eğmek; başını eğdirmek; başını eğerek yol göstermek; ezmek. bow and scrape yaltaklanmak.
Bow Thruster, gemilerin ön tarafında dairesel manevra yapmaya yarayan itici pervanelerin genel ismidir. Aynı zamanda Türkçe de Pruva iticisi olarak da bilinmektedir. Kıç kısımda bulunan tiplerine ise Stern Thruster denir ve bu pervaneler gemiye limana yanaşma ve ayrılmalarda ciddi manevra kabiliyeti kazandırırlar.
İtici pervanenin çalışma prensibi
Gemi gövdesinin baş tarafında veya kıç tarafında tam bir dik açı ile Sancaktan/İskeleden itme gücü uygulayabilecek şekilde teknenin su kesimi altında,omurga hattı üstünde bir tünel içinde adeta bir aspiratör gibi çalışarak itme gücü sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Pervane ya da uskur, döner bir milin üzerine yerleştirilmiş, uygun bir aerodinamik ya da hidrodinamik biçim verilmiş palalardan oluşan; itme veya çekme gücü sağlayan alet. Pervaneler hava ve su taşıtlarında kullanılır.
Gemi makinelerinin ürettiği gücü, gemiyi suyun içinde hareket ettirmek için itici güce dönüştürür. Pervane, içinden geçen suyu hızlandırır ve bu hızlanmış akışın yarattığı hareket miktar artışından doğan tepki, deniz aracını ileri iter.
BEAM: Tam genişlik – bir geminin enine olarak ölçülen en geniş yeridir.
Gemi yapıları anlık bir yüke maruz kaldıklarında (bırakılan çapanın birdenbire durdurulması gibi vb..) uyarılan rijit cisim hareketlerine ek olarak elastik şekilde de hareket etmeye başlar. Bu hareketlerinin toplamına o geminin titreşimleri denir.
DÜMEN: Rudder: Gemiyi istenilen yöne çevirmek için saç veya tahtadan yapılmıs olup kıç bodoslaması üzerindeki iğneciklere takılı olan levhalardır.
vaziyet almak/takınmak. tavır takınmak, taslamak. … gibi görünmek.
bend [bent|bent; bended] {fiil}
bükmek {fi.} eğmek {fi.}
inşa etmek, (yapı) yapmak, bina etmek.
EPIRB, ingilizce bir cümlenin, baş harflerinin kısaltması olarak kullanılan bir isimdir. Tehlike anında yer bildiren alet. Acil durum konum vericisi olarak da adlandırılabilir. Bir teknedeki acil durum sırasında, yardım ihtiyaç çağrısı ve pozisyonun belirlenmesi için EPIRB cihazı kullanılabilinir.
Tuzla ve Altınova tersanelerinde 2017 yılından bu yana bakım onarım için gelen gemilere BWTS imalatları yapılmaktadır. Açılımı Ballast Water Treatment System olarak bilinen bu devreler uluslararası deniz ekolojisi ve biyolojisini korumak adına gemilere montaj edilmektedir.
Temel Hattı – Kaide Hattı – Baseline (BL) : Gemi boyunca dip kaplaması ile simetri düzleminin kesiştiği hat. Bu genellikle yatay bir doğru olmakla birlikte balıkçı gemisi veya romorkör gibi kıçta büyük bir pervane yuvasına sahip olması gereken gemi tiplerinde kıça eğimli olabilir.
ARMUZ – ARMOZ
Gemilerde güverte kaplamalarının birbirine bitiştiği yerde meydana gelen açıklık, sokra.
Gemi izolasyonu, denizcilik uygulamalarında kullanım için derecelendirilmiş bir yalıtımdır. Yalıtım tipik olarak bir geminin duvarlarında ve tavanlarında bulunur, ancak özel yalıtım için sayısız kullanım vardır.
Aracın hareket etmesini sağlayan aktarma parçalarının serbest ve zorlanmış titreşimlerindeki rezonanas frekanslarının hesaplanması suretiyle, makinenin rezonans bölgesi içerisinde çalışmasını engelliyecek işletme önlemlerinin alınmasıdır.
Suyun içinde pervanenin bir tur dönmesi ile kanat uçlarının ilerlemesi mesafesine pitch denir.
Şankr adı verilen bu yara ağrıya neden olmasa da oldukça bulaşıcıdır. Genellikle genital bölgede görülen şankr, bakterinin vücuda giriş bölgesine göre ağız içinde veya anal bölgede de oluşabilir. Şankr oluştuktan sonra 2-6 hafta arası varlığını sürdürebilir.
Air draught
Su hattı ile geminin en yüksek noktası arasındaki dikey mesafedir.
Bronz, özellikle deniz ortamlarında korozyona karşı güçlü bir dirence sahiptir. Bronz, klorür ısısından kaynaklanan korozyon çatlamasına karşı dayanıklıdır.
Kaldırma Kuvveti
Devasa yük gemilerinin denizin içinde kalan bölümlerinin taşırdığı suyun ağırlığı her zaman geminin ve yükünün toplam ağırlığından büyüktür. Bu nedenle yüzerler. O gemilerin kendileri gibi devasa olan çapalarıysa hemen suya batar ve doğrudan dibi boylar.
Büyük makineli, gücün hıza göre daha önemli olduğu ticari gemilerde, kara araçlarında kullanılan motorine göre biraz daha düşük kalitede ve maliyette olan, marine diesel oil (MDO) ve marine gas oil (MGO) olarak bilinen yakıt tipleri kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri