FREIGHT Navlun.Hem yük hem de tük taşıma bedelini ifade eden terim.
Malların, deniz yolu ve yük gemileri yardımı ile taşınması işlemi, deniz yolu taşımacılığı olarak adlandırılır. Lojistik sektöründe hızlı, kaliteli mal taşıma işlemi, aynı zamanda düşük fiyatlı taşımayı da beraberinde getirmek zorundadır.
Denizyolu ile en çok taşınan yüklerden biri sanayi ham maddeleridir. Büyük miktarda taşıma yapılabilir ve transferlerin tek seferli olması da avantajlıdır. Denizyolu taşımacılığında en çok taşınan yükler nelerdir için kuru yükler, gaz ve likit gibi maddeler güvenli bir şekilde taşınabilir.
Denizyolu taşımacılığı genel olarak bakıldığında sefer türlerine göre iki gruba ayrılmaktadır: Tramp (Düzensiz) Taşımacılık. Liner (Düzenli) Taşımacılık.
Çapraz İstifleme
İstif dengesini artırmak amacıyla ürünlerin uygun çapraz açılarda (birbirine dik gelecek şekilde) yerleştirilmesi.
İlgili 22 soru bulundu
DEVANNING Konteynerin yada kargo vanının boşaltılması.
Ramp Departmanı olarak verilen hizmetler ise; uçak yükleme boşaltma, uçak temizlik, şut altı ve teçhizat alanlarında verilen hizmetler olarak adlandırılabilir. Bu bölümde görev alan kadrolar Şef, Ekip Sorumlusu, Makinist, Operatör şoför, İşçi şoför ve İşçilerdir.
Düzenli (Liner) Taşımacılık: Bu taşımacılık türü, tramp taşımacılığın aksine yükün değil hizmetin ön planda olduğu bir taşımacılık türüdür. Liner taşımacılıkta, gemilerin kalkış, varış ve aktarma limanları önceden belirlenmiş durumdadır.
Liner taşımacılık bu doğrultuda bilinmesi gereken yöntemlerden biri. Planlı taşımacılık olarak tanımlanması da mümkün olan bu taşımacılık türünde, heterojen haldeki yüklerin hangi tarihte hangi limanlardan alınacağı, hangi limanlara hangi tarihte uğranacağı ve hangi yüklerin nerede indirileceği önceden planlanır.
Taşımanın ülke içinde ya da dışında yapılmasına göre uluslararası ve yurtiçi taşımacılık olarak iki sınıfa ayrılabileceği gibi, seçilen taşıma türüne göre de karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu vb. şeklinde farklı gruplara ayrılabilmektedir.
Dökme yükler, ambalaj gerektirmeyen, sıvı veya bulunduğu alanın şeklini alabilen yüklerdir. Genellikle temel ürünler dökme yük sınıfına girer. Gübre, hububat, hayvan yemi, kauçuk, sıvılaştırılmış gaz, her türlü içecek ve petrol bu sınıfa girer.
Ulaştırma faaliyetinin yerine getirilmesinde farklı ulaştırma sistemlerinden yararlanılmaktadır. Bu sistemler, karayolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığıdır.
Eğer gemi, limanda denizde seyrettiği süreden daha uzun müddette kalıyorsa bu konvansiyonel layner taşımacılığı olarak adlandırılır. Ancak geminin sefer süresi, limana yanaştığı ve limanda bulunduğu süreden fazla ise bu da modern layner taşımacılığıdır.
Petrol ve doğal gaz gibi sıvı yüklerini taşıyan gemiler tanker gemi olarak bilinmektedir. Tahıl, kömür, demir, tuğla gibi malları taşıyan gemilere ise kuru yük gemisi deniyor. Yük taşıma işlemi konteyner adı verilen büyük metal kasalarda yapılmaktadır.
BEAM: Tam genişlik – bir geminin enine olarak ölçülen en geniş yeridir.
1) LINER IN/LINER OUT (LINER TERMS) : Yükleme limanındaki konteynerlerin gemiye yüklenmesi ve varış limanındaki boşaltma masrafları navluna dâhildir. Diğer bir anlam ile armatör tarafından karşılanır.
Yük ve gemi türüne göre denizyolu taşımacılığı tanker, konteyner, Ro-Ro, dökme yük ve kombine şeklinde beş başlıkta toplanır: Tanker taşımacılığında genellikle gaz ve petrol gibi tehlikeli kimyasal maddeler taşınır.
Bu noktada deniz yolu taşımacılığı 5'e ayrılmaktadır. Bunlar; Tanker Taşımacılığı, Ro – Ro Taşımacılığı, Konteyner Taşımacılığı, Kombine Taşımacılık, Dökme Yük Taşımacılığı'dır.
Multimodal Taşımacılık, farklı taşıma araçları veya üniteleriyle, birden fazla taşıma çeşidi kullanılarak yapılan taşıma biçimidir. Multimodal taşımacılıkta yükler, bulunduğu kaptan başka bir kaba aktarılmak suretiyle farklı taşıma yollarıyla yoluna devam eder.
Slop: Gemilerde kargo tanklarının yıkanması sonucu oluşan tank yıkama suları dahil, slop tanklarında biriken yağlı atıksulara da slop denir.
SOLAS olarak bilinen bu sözleşme İngilizce safety of life at sea cümlesinin kısaltmasıdır. SOLAS Sözleşmesinin temel amacı, ticari gemilerin inşası, teçhizatı ve işletilmesi ile ilgili minimum emniyet standartlarının belirlenmesidir.
Primaj : Genel olarak Türkiye'den yola çıkan ihracat ürünleri için armatörün riskini minimize edebilmek için navlun ücretine eklediği ek ücret olarak adlandırılır.
Geri dönüş yükü. "Bunker Adjusment Factor" için kısaltma.Akaryakıt Ayarlama Faktörü.Deniz hat işletmecilerini dalgalanan akaryakıt fiyatlarından korumak için kullanılır. "FAF-Fuel Adjusment Factor" olarak da geçer. Yakıt Ayarlama Oranı.
POD: Port Of Discharge İngilizce Lojistik terimleri arasında kısaltma olarak kullanılmıştır. Türkçe Karşılığı (Anlamı): Tahliye Limanı demektir.
Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malı belirlenen varış limanında, gemi bordasında, ithal gümrüğünden geçirmeden alıcının emrine hazır tutmakla sona erer. Satıcı, malların belirlenen varış limanına getirilmesi için gereken tüm gider ve rizikoları üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri