Gemiler çok ağır taşıtlardır. Ama yoğunlukları suyun yoğunluğundan daha az olacak şekilde tasarlanırlar. Gemiler geniş yapıları ve oyuk yapısı sebebiyle içlerinde çok fazla hava barındırırlar. Toplam yoğunlukları büyük oranda azalır ve böylece suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olur.
Devasa yük gemilerinin denizin içinde kalan bölümlerinin taşırdığı suyun ağırlığı her zaman geminin ve yükünün toplam ağırlığından büyüktür. Bu nedenle yüzerler.
Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir. Her ne kadar gemide metal daha fazla ve daha yüksek ağırlığa sahip olsa bile, geminin toplam yoğunluğuna bakıldığında sudan azdır.
Gemi batığı neden çıkarılamaz sorusu deniz tutkunları tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Öncelikle teknik olarak bakıldığında batan gemilerin çıkarılmaması için hiçbir sebep yoktur. Yani aslında doğru bir operasyon sayesinde kolaylıkla batan gemiler çıkarılabilir.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
İlgili 23 soru bulundu
Gemilerden sızan sular ya da yağ gibi atıklar bu bölgede toplanır. Sintine pompası; gemi, balıkçı teknesi, yat gibi deniz araçlarında toplanan su ve yağların tahliye edilmesi için kullanılan bir pompa çeşididir. Hem günlük kullanımda hem de acil durumlarda geminin işleyişi bakımından önemli bir ekipmandır.
TIRNAK Kolların son kısmında geniş yüzeyli ve ucu sivri olan kısımdır. Dibe düşen demirin bu kısmı dibe saplanarak geminin bu mevkide her türlü şartlarda tehlikesizce yatmasını sağlar. g. GAGA Tırnakların sivri olan uç kısımlarına gaga ismi veri- lir, demirin dibe saplanmasında yardımcı olur.
Antalya. Dünyanın "bilinen en eski batığı" olarak nitelenen Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı'nın, 50 metre derinlikte yürütülen su altı arkeolojik kazılarında 30 bakır külçe, gemicilerin şahsi eşyaları ile amfora çıkarıldı. Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı Kazı Başkanı Doç. Dr.
Gemi söküm tesislerinde sökülen gemilerden çıkartılan elektrik kablola- rının bakırını ayırmak için yakılmaları toksik gazlarla birlikte dioksin ve furan gibi yüksek derecede kanserojen kimyasalların oluşumuna neden olmaktadır.
Deniz Harekatı sonucunda İtilaf Donanması'nda Irresistable, Ocean, Bouvet zırhlıları batmış; Inflexible, Agamemnon, Goulois, Souffren ağır yara alarak saf dışı kalmıştır. Batan gemilerle 44 top kaybedilmiş, 800 denizci ölmüştür. Bu harekat esnasında Türkler 79 şehit ve yaralı, Almanlar 18 ölü ve yaralı vermiştir.
İlk olarak MÖ 4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin bilinen en eski örneğini oluşturmuştur.
önce bacasını sonra gövdesini görürüz yani belli bir. mesafede gemi eğimin altinda kalir.. BİLİM: eğimin arkasinda kaldığını düşündüğün. gemilere bir dürbün alıp bakarsan eğer geminin eğimin.
Eğer biraz olsun gemilere ilginiz varsa, suyun üzerinde giden bu devasa kütle yığınlarının sabit kalmak için demir atması gerektiğini biliyorsunuzdur. İster tekne isterse de gemi olsun, muhakkak ucunda çapası olan zincirli bir demir vardır. Bu demir, denizin dibine atılarak tekne ya da geminin sabit kalmasını sağlar.
Gemiler geniş yapıları ve oyuk yapısı sebebiyle içlerinde çok fazla hava barındırırlar. Toplam yoğunlukları büyük oranda azalır ve böylece suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olur. Bu şekilde gemiler su yüzeyinde kalabilirler.
Bir gemiyi durdurmak için yapmak istenen şey, itme kuvvetinin büyüklüğünü azaltmak veya yönünü değiştirmektir. Gemideki itme kuvveti küçülürse, geminin direnci itme kuvvetinin büyüklüğünü geçerek gemiyi yavaşlatır. Gemi belli bir hızda ilerlerken itme yönündeki ters bir çevirme hareketi, frenleme durumuna sebep olur.
Geçtiğimiz günlerde Findaldiya sularına indirilen Icon of the Seas, geminin tahrik ve manevra sistemlerini zorlamak için dört günlük bir test sürecinden başarı ile geçti. Titanik'in 5 katı büyüklüğünde olan yolcu gemisi, Ocak 2024'te ilk seferini yapacak ve 5 bin 600 kişiye hizmet edecek.
Genellikle bir geminin ortalama ömrünün, 20 ila 35 yıl arasında değiştiği, geminin bakım ve işletme maliyetleri olası gelirlerini aşmaya başladığı ya da ikinci el piyasası söz konusu olduğunda yani gemi için bir seçenek olmadığında, geminin hurdaya girmesi kararı alınır.
Gemi sökümü veya gemi geri dönüşümü, gemilerin kullanılabilir olduğu ilk 25-30 yıldan sonra parçalanması işlemidir. Yedek parça elde edilmesine ve çıkan demir ve çelik alaşımlarının yeniden kullanılmasına olanak tanır. Aynı zamanda gemiyi jilete göndermek olarak da bilinir.
Dümen kilitlenmesi köprüüstü kontrol panellerinin devre dışı kalmasıdır.Böyle durumlarda gemi seyir durumunu iptal etmeyecek yeni arayışlar doğuracaktır. Böylece karşımıza emergency dümen kontrolü çıkacaktır.
Çıpa, çapa, demir veya lenger, denizcilikte herhangi bir deniz taşıtını istenilen bir yerde sabit tutmak için suyun dibine bırakılan, iki veya daha çok kanca şeklinde kolu bulunan, uzun bir zincire veya kabloya bağlı, genellikle metalden yapılmış alet.
Toplamda Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde 16 Fırkateyn , 10 Korvet , 12 Denizaltı, 19 Hücum bot, 16 Karakol Gemisi ve 11 mayın temizleme gemisi bulunuyor. Tüm bunlara ek olarak 25 adet çıkarma gemisi, 33 adet helikopter,6 adet Deniz Karakol uçağı ve 14 adet İHA/SİHA bulunmaktadır.
Gemi inşa sanayii bu hareketin sınırları içine alınmamışsa da Türkiye ilk gemilerini 1930'larda inşa etti. Bu gemiler 1935'te denize indirilen donanmaya ait GÖLCÜK tankeri ve Şirket-i Hayriye'nin 1937'de denize indirilen SARIYER adlı yolcu vapurları ydı.
Gemilerin taban kısımlarındaki oyuk bölümleri nedeniyle, suyun yoğunluğundan daha hafif kalmayı başarabilmektedirler. Dolayısı ile bu sayede gemiler suyun üzerinde rahat bir şekilde yüzme imkanı elde ederler. Gemilere dikkatli bir şekilde bakıldığı zaman taban kısımların oyuk içinde yapıldığı anlaşılır.
Pruva veya baş, bir deniz taşıtının gövdesinin ön kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
Pilot lövyeyi geriye çektiğinde irtifa dümeni yukarı hareket eder. Bu da yatay dengeleyici üzerinde bir yüksek basınç bölgesi oluşturur ve uçak burun yukarı moment elde eder. Bu moment uçağın burnunu kaldırır. Lövye ileri itildiğinde ise tersi gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri