Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Gemiciliğin ilk yıllarındaki gemi yapımcıları, organotinlerin geminin gövdesine yapışmasını önlemek için biyosit olarak bakır kaplama kullanırdı. Bu bakır kaplama, geminin kırmızı renginden sorumluydu. 21. yüzyılda, bu işi farklı yollarla, kimyasal boyalarla yapabiliyoruz.
Sintine, bir teknenin su hattı altında kalan iç kısmına verilen isimdir. Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu kısmın zemininin ve ambar güvertesinin altında kalır. Gemi içinde sızan sularla, makine ve kazan dairelerinden akan yağların depolandığı en altta kalan kısma sintine bölgesi denir.
Ancak sadece metal üzerinden değil, tüm geminin yoğunluğuna bakmak gerekir. Bu doğrultuda geminin toplam yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır. Özellikle gemilerde geniş hacimli hava ile dolu bölümler bulunur. Böylece geminin yoğunluğu suyun yoğunluğuna göre daha az noktaya gelir ve bu da yüzmesine olanak sağlar.
Karina: Geminin su altında kalan dış yüzeyidir. Sintine: Geminin iç dip kısmıdır. Borda: Geminin dış yan yüzeyidir. Alabanda: Geminin iç yan yüzeyidir.
İlgili 43 soru bulundu
Bunlar sintine ile karinadır. Sintine teknenin iç kısmında su altında kalan taraftır... Karina ise Teknenin su altında kalan dış tarafıdır.... Geminin suyun altında kalan gövdesine karina, ne kadar kısmın su altında olduğuna (battığına) da draftı denir.
İlk olarak MÖ 4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin bilinen en eski örneğini oluşturmuştur.
Kaldırma Kuvveti
Devasa yük gemilerinin denizin içinde kalan bölümlerinin taşırdığı suyun ağırlığı her zaman geminin ve yükünün toplam ağırlığından büyüktür. Bu nedenle yüzerler.
TIRNAK Kolların son kısmında geniş yüzeyli ve ucu sivri olan kısımdır. Dibe düşen demirin bu kısmı dibe saplanarak geminin bu mevkide her türlü şartlarda tehlikesizce yatmasını sağlar. g. GAGA Tırnakların sivri olan uç kısımlarına gaga ismi veri- lir, demirin dibe saplanmasında yardımcı olur.
Gemi batığı neden çıkarılamaz sorusu deniz tutkunları tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Öncelikle teknik olarak bakıldığında batan gemilerin çıkarılmaması için hiçbir sebep yoktur. Yani aslında doğru bir operasyon sayesinde kolaylıkla batan gemiler çıkarılabilir.
Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
Çıpa, çapa, demir veya lenger, denizcilikte herhangi bir deniz taşıtını istenilen bir yerde sabit tutmak için suyun dibine bırakılan, iki veya daha çok kanca şeklinde kolu bulunan, uzun bir zincire veya kabloya bağlı, genellikle metalden yapılmış alet.
Türk Ticaret Kanunu'nun 1286. maddesi uyarınca iki veya daha çok geminin çarpışması yani gemi kazaları “çatma” olarak adlandırılmaktadır.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
Bunun temel nedeni yoğunluktur. Yani gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için suyun kaldırma kuvveti daha etkili hale gelir. Her ne kadar gemide metal daha fazla ve daha yüksek ağırlığa sahip olsa bile, geminin toplam yoğunluğuna bakıldığında sudan azdır.
Gemi sökümü veya gemi geri dönüşümü, gemilerin kullanılabilir olduğu ilk 25-30 yıldan sonra parçalanması işlemidir. Yedek parça elde edilmesine ve çıkan demir ve çelik alaşımlarının yeniden kullanılmasına olanak tanır. Aynı zamanda gemiyi jilete göndermek olarak da bilinir.
Pruva veya baş, bir deniz taşıtının gövdesinin ön kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
Teknenin başında, baş bodoslamanın alt tarafında geminin yüklü halde su kesimi düzeyi ile omurga arasında ileri doğru, soğan ya da yumru biçiminde bir çıkıntı oluşturur. Yumrubaşın temel görevi, suda ilerleyen bir teknenin yarattığı olağan dalga dizgesini önceleyen bir dalga yaratmaktır.
Geçtiğimiz günlerde Findaldiya sularına indirilen Icon of the Seas, geminin tahrik ve manevra sistemlerini zorlamak için dört günlük bir test sürecinden başarı ile geçti. Titanik'in 5 katı büyüklüğünde olan yolcu gemisi, Ocak 2024'te ilk seferini yapacak ve 5 bin 600 kişiye hizmet edecek.
Gemiler geniş yapıları ve oyuk yapısı sebebiyle içlerinde çok fazla hava barındırırlar. Toplam yoğunlukları büyük oranda azalır ve böylece suyun yoğunluğundan daha az bir yoğunluğa sahip olur.
Eğer biraz olsun gemilere ilginiz varsa, suyun üzerinde giden bu devasa kütle yığınlarının sabit kalmak için demir atması gerektiğini biliyorsunuzdur. İster tekne isterse de gemi olsun, muhakkak ucunda çapası olan zincirli bir demir vardır. Bu demir, denizin dibine atılarak tekne ya da geminin sabit kalmasını sağlar.
Dünyada yaklaşık 90.000 gemi mevcuttur ve bir geminin ortalama ömrü 20-25 yıldır. Her yıl hurdaya ayrılan büyük gemilerin ortalama sayısı 500-700 civarındadır.
TCG Anadolu, 10 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmişti. Erdoğan, TCG Anadolu'nun dünyanın ilk SİHA gemisi olduğunu söylemişti.
1- Tekne: Tekneler 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren en yaygın kullanılan gemi türlerinin başında geliyor. 'En küçük gemi' olarak tanımlanmaktadır. Genellikle yolcu taşıma ve balıkçılık işlerinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri