Trilye zeytinin üretiminin yapıldığı yörede ( Mudanya yöresi ) ürünü pazara ulaştıracak zeytin hali olmadığından, trilye zeytini Gemlik üzerinden Türkiye ve Dünyaya gönderilir. Bu sebeple de halk arasında gemlik zeytini olarak da bilinmektedir.
Ülkemizde kamu kurumları ve özel sektör tarafından üretilen zeytin fidanlarının % 80'ne yakını Gemlik zeytin çeşidi fidanlarıdır. Bundan dolayı zeytinciliğin yapıldığı bütün bölgelerde bu çeşide rastlanır. Gemlik zeytini için Trilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır.
Gemlik zeytini dünya üzerindeki en kaliteli ve lezzetli zeytindir. Tat ve kokusu kendine özgüdür ve bunu yetişmiş olduğu coğrafyadan almaktadır. Bu konuda coğrafi işaret simgesi de bulunmaktadır ve bu simge dünyada en iyi zeytin ve kendine has özelliğe sahip türlerine verilen işaret simgesidir.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır. Trilye'nin bozulma ve dayanıklılık süreleri olduça fazladır. Nefasetini kaybetmeden ilk günkü lezzetini koruyarak uzun süre tüketilebilinir.
İlgili 43 soru bulundu
Gemlik zeytini, dünya üzerinde üretilen en kaliteli zeytindir. Rengi doğal siyahtır. Dalından olgunlaşıp siyah rengi alarak toplanmaktadır. Gemlik zeytini, kimyasal katkı maddesi kullanılmadan sofralarımıza ulaşan bir lezzettir.
Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır. Bu nedenle Gemlik çevresi ve dağların tamamına yakını, zeytin ağaçlarıyla doludur.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Kullanım alanı yağlık, çizme zeytin ve siyah sofralık olarak değerlendirilir. Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir.
Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
Niçin Gemlik Zeytini? Çünkü; -Gemlik Zeytini Coğrafi İşareti taşıyan zeytin Gemlik, bölgesi zeytinlerinden üretilmekte olup, bölgesine özgü ve dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya ve lezzete sahiptir. -Dünyada zeytin sektöründe lider konumunda olan her bölgenin bir Coğrafi İşareti vardır.
Gemlik zeytinyağı türlerinin hasat sonrası en erken üretilen ve tüketilen yağıdır. Kahvaltı sofralarında kullanımı yoğun olmakla beraber bardakla içilebilir ve meyve suyu kıvamındadır. Gemlik zeytinyağlarının arasında en büyük özelliği hasat esnasında ilk iki saat içerisinde sıkılarak filtre edilmeden saklanmasıdır.
Diğer zeytin türleri ne göre Tirilye zeytininin yağ oranı çok daha yüksektir. Örnek vermek gerekirse Edremit zeytininin 8-10 kilogramından 1 Litre yağ elde edilirken Tirilye zeytininin (Gemlik Zeytini) 3-4 Kilosundan 1 Litre yağ üretilmektedir ortalama yağ oranı %25-30 civarındadır.
Trilye zeytin çeşidi yüksek yağ oranına sahip olduğu için genellikle yağlık olarak kullanılmaktadır, yağ oranı ortalama olarak %25-30 arasındadır.
GEMLİK (TRİLYE) ZEYTİN FİDANI ÖZELLİKLERİ
Ağaç özellikleri olarak da orta kuvvetli yapıdadır. Meyve iriliği bakımından orta irilikte olan bu zeytin çeşidinde meyve kalitesi de dikkat çekiyor. Yağ oranın yüksek olması bu zeytin çeşidinde yağ oranın %30 civarında fidan çeşidine olan ilgiyi arttırıyor.
Tirilye; Kemerli Kilise, Dündar Evi, Taş Mektep, Fatih Camii, Medikion Manastırı, Aya Yani Manastırı, Aya Sotiri, Osmanlı Hamamı gibi birçok önemli tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Dünyaca ünlü olan Tirilye Zeytini, Tirilye'deki zeytin bağlarında yetişmektedir.
(Trilye, Kaplık, Kıvırcık, Kara)
Meyveleri orta büyüklükte olup yuvarlağa yakın, silindirik şekildedir. Et/çekirdek oranı yüksektir •Erken verime yatar, verim yüksek ve düzenlidir. Yağ oranı yüksektir. Soğuğa karşı kısmen dayanıklıdır.
Bakım ve verime bağlı olarak en az 5 kilo, en çok 50 kilo bile zeytin elde edebilirsiniz. Toplanan zeytinlerden zeytinyağı yapmak isteyenler ise soracaktır: “1 zeytin ağacı kaç kilo zeytinyağı verir?” diye. Hemen ufak bir hesap yapacak olursak 5 kg zeytinden 1 kg yağ elde edildiğini hatırlatalım.
Gemlik, Domat, ve Memecik çeşitleri soğuğa dayanıklıdır.
Tatlı zeytin olanakta adlandırılan bu çeşit, Marmara bölgesindeki Karamürsel ve İznik civarında yetişmektedir. Meyveleri ve çekirdekleri orta büyüklükte olup % 20,8 oranında yağ içerir. Meyvelerindeki acılık maddesi oldukça düşüktür.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Rengi parlak ve canlı olan zeytinler mat olanlara göre daha kalitelidir. Zeytinin taze olup olmadığını anlamanın ise en basit yolu ise etli kısmı ile çekirdeğinin kolay ayrılıp ayrılmadığıdır. Eğer etli kısım zeytinin çekirdeğinden kolaylıkla ayrılıyorsa o zeytin taze demektir.
İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen Gemlik zeytini, Bursa'da 32 bin 500 çiftçi tarafından üretiliyor. İl genelinde başlanılan zeytin hasadının yaklaşık bir ay süreceği öngörülüyor.
Ayvalık yöresinde yetişen Gemlik cinsi siyah zeytinler seleler içerisinde sadece kaya tuzu kullanılarak %100 doğal olarak üretilmektedir.
İspanya, yılda 9.819.569 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir. İtalya 1.877.222 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 1.561.465 ton üretim ile Fas, üçüncü büyük zeytin üreticisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri