Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
Rize ilinin adı ile ilgili olarak değişik görüşler ileri sürülmüştür; Yunanca pirinç anlamına gelen Rhisos, Rumca'da "RIZA" olarak dağ eteği anlamında kullanılmıştır. Osmanlıca'da ise "RİZE" ufak kırıntı, döküntü anlamındadır.
29 Kasım 1923'te Lazistan isminin yerine Rize ismi geçerli kabul edildi. Rize, 20 Nisan 1924'de vilayet merkezi oldu. 1924 Anayasası hükümleri gereğince Rize il oldu.
Türkiye genelinde Rize denilince Lazlar'ın yaşadığı yer olarak düşünülür. Ancak Rize'de Türkler çoğunluğu teşkil eder. Hemşinliler de bir diğer grup olarak yaşarlar.
Bazı yazarlar kent adını yine Yunanca "pirinç" anlamına gelen rizi (ρύζι) ile "kök, temel, esas" anlamına gelen Riza (ῥίζα) kelimesiyle ilişkilendirmiş, hatta Lazca İrizeni "Düzlükler" kelimesi de önerilmiştir.. Şehrin Gürcüce adı: "რიზე", Lazca adı ise "Rizini"dir.
İlgili 45 soru bulundu
Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar.
Gerçek inancını dışa vurmayan kesimi saymazsak, Hemşinliler bugün Sünni-Hanefi mezhebine bağlı Müslümandırlar.
Zihni Derin 1923 yılında Rize´ye gelir. Eski adı Garal Dağı olan hazineye ait bir bölgede 15 dekarlık arazi fidanlık işne tahsis edilir. Bölgede yaptığı incelemelerde bazı meraklıların Batum´dan dönüşlerinde getirdikleri ve diktikleri gayet iyi gelişmiş çay fidanlarıyla karşılaşır.
Güneysu nüfusunu etnik köken bakımından başta Türkler,Laz kökenli Türkleşmiş aileler ve kısmende Gürcüler oluşturmaktadır.
Bugün Rize'de yaşayan Hemşinliler içinde Ermenice kelimelerin bulunduğu Türkçeyi, Artvin'de yaşayanlar ise Er-‐ menicenin bir lehçesi olan Homşetma dilini konuşmaktadırlar.
Karadeniz'in günümüzdeki demografik yapısını ortaya çıkartan 2 önemli göç hareketinden birisi Kıpçaklaşan Çepniler tarafından, diğeri ise Kumanlar ile birlikte Karadeniz'de hakimiyet kuran ve Kırım Hanlığı'nın esas unsurlarından olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Günümüzde Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan ve Lazların bölgedeki en büyük köyü durumunda olan Topluca köyünün Lazca adı Tsano'dur. Bu köy isminin Lazların eski adıyla bir bağlantısı olduğu düşünülmektedir.
Pontuslu Müslüman Rumlar ayrıca; Rize (daha çok İkizdere ilçesinde bulunur), Artvin, Gümüşhane, Erzurum ilinin bir kısmı ve Rus İmparatorluğu'nun Kars Oblastı (bkz. Kafkasya Rumları) ve Gürcistan gibi diğer yerleşim yerlerinde de bulunabilir (bkz. Gürcistan'da İslam).
Rize'de meşhur olan şeyler arasında bulunan ve Karadeniz'in sembolü niteliğinde olan Fırtına Deresi üzerinde rafting yapmak ise bir Rize klasiğidir. Rize'nin neyi meşhur sorusuna yanıt arayanlar muhlama, mısır ekmeği, sac kavurma, hamsili pilav ve sütlaç gibi dünyaca ünlü Rize yemeklerini deneyebilmektedirler.
Şaban Cemil Kazancı, 2.5 milyar dolarlık bir servete sahip. Şaban Cemil Kazancı Kimdir? 2019 senesinin Temmuz ayından itibaren Aksa Enerji Şirketleri'nin CEO'su olarak görev almaktadır. Aslen Rizeli olan Cemil Kazancı, 1961 yılında İstanbul'da doğmuştur.
Ardeşen Kilisesi Rize ilinin Ardeşen ilçesinde Çiftekavak (Cibist̆asi) mahallesinde İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin Trabzon Metropolitliğine bağlı yıkık bir kilise kalıntısıdır. Kilisenin Orta Çağ'da (Geç Bizans Dönemi) yapıldığı düşünülmektedir.
Rize'de nüfusun dağılışını belirleyen temel faktör yer şekilleridir. Yerleşmeye elverişli düz alanların az bulunması, yerleşme merkezlerinin sahil şeridinde ve akarsu vadilerinde kurulmasını zorunlu kılmıştır.
10 yılında Roma İmparatorluğu'nun egemenliğine girmiştir. Roma'nın ikiye ayrılmasından sonra Rize ve çevresi Bizans topraklarının içerisinde kalmıştır. Bu dönemlerde bir tekstil ve ticaret merkezi olarak tanımlanan Rize aynı zamanda Trabzon'daki Rum Krallığına bağlı bir kaza merkezi (Bandon) idi.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundaydı. Cumhuriyet dönemine kadar sancak merkezi olan Rize, 20 Nisan 1924 tarihinde Vilayet olmuştur.
Fındık, fasulye, karalahana, hamsi de sıklıkla kullanılan besinlerdir. Rize mutfağının öne çıkan yöresel yemekleri arasında ise; mıhlama, Laz böreği, Çayeli fasulyesi, Korkoto çorbası, hamsili pilav, Rize kavurması, Rize pidesi, hamsili pilav ve pekmezli kabak tatlısı yer almaktadır.
Lazlar etnik olarak Türk değillerdir. Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. Lazca, Trabzon'un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Önceleri Romalıların, bölgede Elen kültürüyle yaşayan "yukarı" kültürle, bölgenin yerli ve Kafkasyalı "geri" halkını ayrıştırmak için kullandığı "Laz" adı, Lazlar Yunanlar karşısında Atina'ya (Pazar) kadar eriyip, asimile olsalar da günümüze kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri