Not: Genç girişimci yazısını interaktif vergi dairesi üzerinden de talep edebilirsiniz. E-devlet şifrenizle interaktif vergi dairesine buradan giriş yaparak ilgili süreçleri takip ederek genç girişimci şartlarını taşıyıp taşımadığınızı belirten yazı talebinde bulunabilirsiniz.
Bağkur 4b işlemi için, vergi dairesinden alınan Genç Girişimci olumu yazısı, Vergi levhası ve Bağ-kur desteği için talep dilekçesi ile İş yerinin bulunduğu ilçedeki sgk kurumuna başvuru yapılır.
Söz konusu dilekçeyi, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden hazırlamak mümkündür. Genç girişimci, bu dilekçeyi teslim ederek bağlı bulunduğu vergi dairesinden “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesini alır. Ardından bu belgeyi doldurduktan sonra bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne teslim eder.
Genç Girişimci Desteği başvuru işlemleri İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden bir dilekçe hazırlanarak yapılabilir. Başvuru için gerekli koşullara sahipseniz bir dilekçe ile vergi dairesine başvurabilirsiniz. Dilekçe yazımında bir mali müşavirden destek almak yararlıdır.
Öte yandan, söz konusu indirim tutarı basit usulde tespit edilen ticari kazancın yanında beyana tabi başka bir gelir unsurunun bulunması halinde “Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinin Eki”nde yer alan “Basit Usulde Ticari Kazançlara İlişkin Bildirim” bölümünün ilgili satırında gösterilir.
İlgili 31 soru bulundu
GENÇGİRİŞİMCİLERDE KAZANÇİSTİSNASIUYGULAMASI. ”Madde 6 “(3) Mükellefler tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesinin gelir bildirimi tablolarına istisna düşüldükten sonra kalan tutar yazılır.” ifadesi yer almaktadır. Genç girişimci kazanç istisnası gelir bildirimleri tablosunda manuel düzeltme ile yapılacaktır.
Gelir Vergisi İstisnası
Buna göre, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından, işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutara isabet eden ücret, gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Genç girişimci desteği başvurusu ilgili kamu kurumlarına ve kuruluşlarına yapılır. Günümüzde dijital platformların yaygın olarak kullanılmasıyla, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. Gerekli şartlar taşındığında, vergi dairesine verilen dilekçenin ardından bir onay belgesi alınır.
Geçici Vergi Beyannamesinde Ekler kulakçığında bulunan istisnalar bölümünde “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” şeklinde yer almaktadır.
Genç girişimcilerde kazanç istisnasından; Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan, O Mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişiler, yararlanabilir.
Kdv istisna yazısı için başvuruyu önce https://intvrg.gib.gov.tr/ adresinden yapacaksınız, daha sona ilgili vergi dairenize giderek yazıyı alacaksınız.
Vergi dairesine verilen dilekçeniz onaylandıktan sonra size iletilmiş olan “Genç Girişimci Desteği 'nden faydalanabilir” belgesini ikamet ettiğiniz yere en yakın olan SGK Müdürlüğüne vererek destekten faydalanmaya başlayabilirsiniz.
İstisna tutarı 2023 yılı için 150 bin TL olup, bu tutar her yıl güncellenecektir. Bu istisna, anılan kişilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlara uygulanacaktır.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği başvuru işlemleri için başkanlık tarafından belirlenip yayınlanan takvimler takip edilmelidir. Takvimler doğrultusunda vergi daireleri üzerinden başvuru yapılabiliyor. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi ile de Genç Girişimci Desteği programına başvuru yapmak mümkün oluyor.
KOSGEB Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır? Eskiden sadece yüz yüze eğitim ile alınabilen KOSGEB Girişimcilik Belgesi, pandemiden sonra artık online eğitim ile alınabilmeye başladı. İnternet üzerinden başvuru yapıp, kabul edilen kişiler, KOSGEB Girişimcilik Eğitimine katılım sağlayarak girişimcilik belgesi alabiliyor.
Genç Girişimci desteği için vergi dairesine elektronik ortamdan yapılan bir başvuru sonrasında bağlı olduğunuz vergi dairesi size bir yazı verecektir. İlgili dilekçe ile beraber herhangi bir SGK'ya giderek başvuru yapmanız gerekir.
Teşvikle, 4B (Bağ-Kur) kapsamında ilk defa sigortalı olan genç girişimcilerin sigorta primleri 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanıyor.
Genç Girişimci kurulduğu tarihten itibaren üç dönem boyunca kazanç istisnasından yararlanır. Her dönem için 75.000 TL kazanç istisnasına tabidir. Önceki dönem kullanılmayan kazanç tutarı bir sonraki yıla devretmez.
Basit usule tabi mükelleflerin 193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançları beyan edilmeyeceğinden basit usule tabi mükelleflerin genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.
lms.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden e-devlet hesabınız ile giriş yapabilirsiniz. Girişten sonra açılan pencerede “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” ve “İleri Girişimcilik Eğitimi” olmak üzere iki seçenek görünür. Bu formatlardan hangisi size uygunsa seçebilir ve eğitimlere başlayabilirsiniz.
Not: Genç girişimci yazısını interaktif vergi dairesi üzerinden de talep edebilirsiniz. E-devlet şifrenizle interaktif vergi dairesine buradan giriş yaparak ilgili süreçleri takip ederek genç girişimci şartlarını taşıyıp taşımadığınızı belirten yazı talebinde bulunabilirsiniz.
KOSGEB Girişimcilik Belgesi, iş fikirlerinizi hayata geçirmeniz, iş planlarınızı oluşturmanız ve iş süreçleriniz konusunda size destek sağlar. Bu belgeyi aldığınızda e-ticaret ve diğer iş kollarınızda KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimlere katılma imkanı bularak KOSGEB'in hibe desteklerine başvurabilirsiniz.
Buna göre yılın ilk alt ayında 1.276,02 Türk Lirası olan gelir vergisi istisnası, gelir vergisi dilimleri etkisiyle 2023/Temmuz ayında 1,710,35 Türk Lirası, 2023/Ağustos ayında 1.902,62 Türk Lirası ve takip eden aylarda 2.280,46 Türk Lirası olacak.
Gelir Vergisi İstisnası ve Damga Vergisi İstisnası
Toplam %15 (%14 + %1) oranında olan işçi payı primleri düşüldüğünde, demek ki gelir vergisinden istisna edilecek aylık asgari ücret tutarı 11.402,32 (=13.414,50 – (13.414,50 * %15)) TL'dir.
2022 yılında uygulanacak olan brüt asgari ücret aylık 5.004 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre 2022 yılında söz konusu asgari ücret veya daha üstü ücret alanların yıllık brüt ücretleri üzerinden hesaplanan 8.608,16 TL istisna olarak dikkate alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri