Not: Genç girişimci yazısını interaktif vergi dairesi üzerinden de talep edebilirsiniz. E-devlet şifrenizle interaktif vergi dairesine buradan giriş yaparak ilgili süreçleri takip ederek genç girişimci şartlarını taşıyıp taşımadığınızı belirten yazı talebinde bulunabilirsiniz.
Genç girişimci desteği başvurusu ilgili kamu kurumlarına ve kuruluşlarına yapılır. Günümüzde dijital platformların yaygın olarak kullanılmasıyla, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. Gerekli şartlar taşındığında, vergi dairesine verilen dilekçenin ardından bir onay belgesi alınır.
Vergi dairesi, dilekçenizi onayladıktan sonra size iletilen “Genç Girişimci Desteği” 'Faydalanabilir' belgesini adresinize en yakın olan SGK Müdürlüğüne vererek destekten yararlanmaya başlayabilirsiniz.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği'nden faydalanmak için belli yaş sınırlarını karşılamak gerekiyor. Bu yaş sınırı ise başvuru tarihinden itibaren 18 yaşından gün alınmamış ve 30 yaşını doldurmamış olunmasıdır. Yani, 18-29 yaş arasındaki şartları karşılayan herkes KOSGEB Genç Girişimci Desteği'nden faydalanabiliyor.
18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olmak. İşe başlama bilgisini kanuni süresi içerisinde beyan etmek. Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 20. maddesi esasına uygun olarak genç girişimci istisnasından faydalanma şartlarını taşımak. 01.06.2018 tarihinden sonra ilk defa Bağ-Kur kapsamında sigortalı olmak.
İlgili 26 soru bulundu
KOSGEB Girişimcilik Belgesi, iş fikirlerinizi hayata geçirmeniz, iş planlarınızı oluşturmanız ve iş süreçleriniz konusunda size destek sağlar. Bu belgeyi aldığınızda e-ticaret ve diğer iş kollarınızda KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimlere katılma imkanı bularak KOSGEB'in hibe desteklerine başvurabilirsiniz.
Muafiyet tutarında her yıl değişiklikler yapılabilir. Genç girişimcilere destek veren yardım paketi aynı zamanda Bağ-Kur sigorta primlerini de kapsar. 2023 senesinde göre genç girişimcilerin 1 yıl boyunca ödemeleri gereken primi ( Toplamda 41,433, 12 TL, aylık 3,452,76 TL) devlet hazinesi karşılar.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz? 01.06.2018 tarihinden önce işe başlayanlar, Başka bir şirkette ortaklığı bulunan veya daha önce vergi mükellefi olup şirketini kapatmış kişiler, Anonim veya limited şirket kuran kişiler bu teşvikten faydalanılamaz.
Kanun maddesinin ne zaman yürürlükten kalkacağına dair herhangi bir hüküm yok. Dolayısıyla kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra şahıs şirketi açanlar 1 yıl vergi muafiyeti, 3 yılda 75.000 TL'ye kadar olan kazançlarda gelir vergisi muafiyetinden yararlanabilir.
01/06/2018 tarihinden önce işe başlayan girişimciler, Anonim Şirket ve Limited şirket ortakları, Daha önce vergi mükellefi olan ve başka bir şirkette ortaklığı bulunan girişimciler bu teşvikten faydalanamaz.
KOSGEB girişimcilik belgesi almak için internet üzerinden başvuru yapılmalıdır. Programa kabul edilen adaylar, eğitimlere online olarak katılım sağlayabilir. Söz konusu sertifikayı almak için şu adımları takip edebilirsiniz: KOSGEB e-Akademi adresine tıklayın.
Eskiden sadece yüz yüze eğitim ile alınabilen KOSGEB Girişimcilik Belgesi, pandemiden sonra artık online eğitim ile alınabilmeye başladı. İnternet üzerinden başvuru yapıp, kabul edilen kişiler, KOSGEB Girişimcilik Eğitimine katılım sağlayarak girişimcilik belgesi alabiliyor.
KOSGEB bu eğitimi bedelsiz olarak veriyor. Eğitim yaklaşık 70 saat sürüyor. Eğer ki, örgün üniversite eğitiminiz sırasında 56 saat ve üzerinde girişimcilik dersi aldıysanız bunu da kabul ederek size sertifika verebiliyorlar.
KOSGEB girişimcilik sertifikası almak için e-Devlet üzerinden kayıt olarak online eğitimi tamamlamak gerekir. Eğitimlere https://www.kosgeb.gov.tr/ adresinden Online Girişimcilik Eğitimleri bölümünden ya da https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresinden erişebilirsiniz. e-Devlet üzerinden katılım sağlanan eğitimler ücretsizdir.
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir.
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. .
Genç Girişimciler KDV ve Damga Vergisi öder mi ? ❌ Genç Girişimci olmanızın ödeyeceğiniz katma değer vergisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yani evet genç girişimci KDV ve beyannamelerin damga vergisini öder. ❌ Genç Girişimci olduğunuzda yine aylık olarak beyannameleriniz verilecek ve damga vergisi ödenecektir.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
Destek programından faydalanmak için yaş sınırı var mıdır? Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
Genç Girişimci Programı ile Türkiye İş Bankası ve Üretken Akademi iş birliğinde Türkiye genelinde 15-30 yaş arasındaki bireyler online olarak girişimcilik eğitimi, mentorluk ve iş dünyasına erişim fırsatı elde ediyor.
Konu ile ilgili özelge; “İşinizin sevk ve idaresinin elinizde tutulması ve maddede yer alan diğer şartları da sağlamanız koşulu ile başka bir işyerinde ücretli olarak çalışmanız ve yanınızda yardımcı personel çalıştırmanız genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmanıza engel değildir.”
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış girişimci esnaflara, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankamıza sunmaları durumunda azami 300.000 TL ve 5 yıla kadar vadeli Genç Girişimci Kredisi, imkânı sunulmaktadır.
Genç Girişimci İstisnası Nedir? 2023 yılında genç girişimcinin faaliyete başladığı takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettiği kazancın yıllık 150.000 TL'lik kısmı gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Destek tutarı:
Yeni istihdam edilecek her bir personel için 125.000 TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işletmenin %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 135.000 TL olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri