1919'da yayımlanan ve Reşat Nuri'nin ilk hikâye kitabı olan Recm, Gençlik ve Güzellik'te yer alan bu hikâyesinde genç ve idealist bir mektep hocasının hazin akıbeti ele alınır.
Reşat Nuri Güntekin roman dışındaki türlerde de önemli eserler vermiştir. Gezi Yazıları, öykü, piyes ve oyun eser verdiği diğer türlerdir. Tiyatro oyunlarında mizahi bir dil kullanan yazarın birçok oyunu sahnelenmiştir.
Romanlarında realizm akımından etkilenmiş ve canlı üslup kullanmıştır. Konuşma dilinin egemen olduğu eserlerinde ruh tahlillerinde oldukça başarılıdır. Reşat Nuri Güntekin Memleket isimli gazeteyi çıkarmıştır.
Eserlerine realist bir tavırla yaklaşması, eserlerindeki gerçekçilik her ne kadar eleştirilse de aynı zamanda eserlerinin inandırıcılığını arttırması yönüyle dikkat çekicidir. Reşat Nuri Güntekin; İstanbul ağırlıklı olan, İstanbul'u konu edinen edebiyatı bu şehirden çıkarmış ve Türk Edebiyatını Anadolu'ya taşımıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Sabahattin Alinin Edebi Kişiliği
Yalın, anlaşılır ve sade bir dil ile yapıtlarını edebiyat dünyasına kazandırmıştır. Eserlerini, gerçekçi yöntemle kuvvetli doğa betimlemeleri yapmış ve halkın konuştuğu, anladığı üslupla kaleme almıştır. Anadolu hayatını tüm halleri ile yansıtırken masalsı bir anlatım benimsemiştir.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 48 eseri vardır.
Klasiklerin yazarları yüzlerce yıl olduğu için telif hakkı yok ve her yayın evi kimseye ücret ödemeden basabiliyor. Bunun dışındaki kitapların telif hakkı vardır, bazı yayınevleri bunu kötüye kullanıp telif ücretini ödeyip kitabın hakkı sadece kendilerinde olduğu için pahalıya satabiliyor.
Asıl ününü “Çalıkuşu” adlı romanıyla kazanmıştır. Bu romanın merkezine, Anadolu'da yaşamayı seçen idealist, aydın Türk kadınını yerleştirir. Sanatçı, romanı “İstanbul Kızı” adıyla oyun olarak yazmış; ancak savaş koşullarında sahneleme olanağı bulamayınca “Çalıkuşu” adıyla roman olarak yayımlamıştır.
İlk romanı Harabelerin Çiçeği 1919'da Zaman gazetesinde tefrika edilir. Yine bu yıllarda Tristane Bernard'dan Hakiki Kahramanlık (1918) adıyla adapte ettiği ilk piyesi Hayreddin Rüşdü takma adıyla yayımlanmıştır. Reşat Nuri'ye asıl şöhretini kazandıran Çalıkuşu adlı romanıdır.
Tanrıdağı Ziyafeti, Reşat Nuri Güntekin'in 1954'te yazdığı tiyatro oyunu.
Romanda, İstanbul köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin çok sevdiği nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenlik mesleğine adaması ve hayatını kazanabilmek için Anadolu'da şehir şehir dolaşması anlatılır.
Yaprak Dökümü, Reşat Nuri Güntekin'in ilk baskısı 1930 yılında yapılan toplumsal romanı.
Dostoyevski'nin daha sonra yayımladığı Hozeyka (1847; Ev Sahibesi, 1951, 1994), Byeli noçi (1848; Beyaz Geceler, 1934, 1986) ve Slaboye Sertze (1848; Bir Yufka Yürekli, 1957, 1991) adlı yapıtları da fazla ilgi uyandırmadı.
Eserlerinde insanın, Tanrı karşısındaki tutumuna sık sık değinen Dostoyevski, özellikle o dönemde Rus toplumuna hakim olan eşitsizlik, yoksulluk, bencillik ve işkenceye karşı başkaldırı konularını romanlarında işledi. Dostoyevski'nin siyasi görüşü ise sosyalizmdi.
Suç ve Ceza'da Dostoyevski, ana karakteri Rodion Romanoviç Raskolnikov'un kişiliğini yeni anti-radikal ideolojik temalarla birleştirmiştir. Ana konu, "ideolojik zehirlenme" sonucu yaşanan bir cinayeti içermektedir ve cinayetten kaynaklanan tüm feci ahlaki ve ruhsal sonuçları tasvir etmektedir.
İstanbul Kızı adlı piyesi, Anadolu'da fakir bir köy okulunda geçtiği için edebî heyet tarafından eleştirilince söz konusu piyesi Çalıkuşu adı altında roman türünde yayımlar. 1947'de Memleket adlı gazetenin de başında bulunan Reşat Nuri Güntekin'in yazıları; Zaman, Page 4 410 / RumeliDE Journal of Language and ...
Adanın bakımsız bırakılmayan ve korunan nadir köşklerinden biri olan bu ev pembe panjurları ve beyaz cephesiyle göze hitap ediyor. Deniz manzaralı olduğu için ev “Yalı Köşk” diye anılmaktadır.
Durum hikayesine, 'Çehov tarzı hikaye' de denilir. Çünkü Rus yazar, bu türün ilk örneklerine sahiptir. Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra ise durum hikayesini temsil eden Türk yazarlardandır.
Buğra'nın 59 öyküsü 1948, 1950, 1951 ve 1952 yıllarında dergi ve gazetelerde çıkmış, bu yıllarda yazılan beş öyküsü de dergi ve gazetelerde yayımlanmadan doğrudan ilk kitabı Oğlumuz'da (1949) yer almıştır.
Peyami Safa Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Peyami Safa romanları, hikâyeleri, makale ve araştırmaları ile edebiyat dünyasına katkı sağlamıştır. Mistisizm akımından etkilenmiş ve yapıtlarında olaya değil psikolojik tahliller ile ruhsal çözülmelere sıkça yer vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri