Çoğu üretici tenekenin altına ya da şişenin üzerine etikete son kullanma tarihini ya da en azından üretim ya da şişeleme tarihini yazıyor. İçtiğiniz bira türüne göre bunun önemi büyük. Taze içilmesi gereken türlerde ters köşe olmamanız için bu tarihleri okumak şart.
tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş bira konusunda genel görüş, 2-3 ay gibi bir süreyi dert etmeye gerek olmadığı yönünde. fakat biranın kokusunda, tadında, berraklığında ve açılırken çıkardığı ses konusunda şüpheniz varsa içmeyin. oldu da içerseniz, ölmezsiniz. her zaman olmasa bile boğaz tahrişi, midede gaz gibi ...
Biranızı gönül rahatlığıyla içebilirsiniz. Bu sese ek olarak biranın köpürmesine de bakmanızı tavsiye ederiz. Kapağı yeni açılmış bir birada hafif bir köpürme meydana gelecektir. Biranın bozulup bozulmadığını anlamak için en son ve en önemli nokta ise şişenin dibini kontrol etmektir.
Açılmamış bir şişe veya kutu bira, aslında son kullanma tarihinin aylarca ötesinde de kendini muhafaza edebilir. Buzdolabında saklandığı durumlarda, belki yıllarca hala içilebilir durumda olabilir.
Bira, votka veya viski gibi sert içkilerin aksine sonsuza kadar dayanmaz. Piyasadaki çoğu bira, aynı kaliteyi oda sıcaklığında yaklaşık dört ay ve buzdolabında 6 ila 8 ay arası korur.
İlgili 16 soru bulundu
Yüksek alkollü veya daha asidik biraların iyi yıllandığı bir gerçek olsa da, bütün biraları kapsayan bir kural yok. O sebeple eğer bir birayı yıllandırıp bekletmeye karar verirseniz buradaki en büyük dostunuz deneme yanılma olacak. Ancak şunu da bilin ki, odaya kapattığınız her bira iyiye doğru yıllanmayacak.
Cevap: Rakı, votka, cin, rom ya da viski gibi 40 derece ve üzeri yüksek alkollü içkiler güneş altında veya sıcak ortamda kalmadıkça, kapaklarından alkolleri ve aromaları buharlaşmadıkça bozulmazlar.
Kapak açıldığında duyduğunuz pssst sesi size her şeyin yolunda olduğunu göstermektedir. Diğer bir nokta ise şişeyi açtığınız anda oluşan köpürmedir. Bu köpürme küçük bile olsa biranızın bozulmadığı anlamına gelir. Dikkat etmeniz gereken en son şey ise bira şişesinin dibinde tortu olmamasıdır.
Alkollü oldukları için donmayacaklarını düşünebiliriz. Ancak fermante içkilerdeki alkol miktarı, donmayı önleyecek seviyede değildir. Şarap da bira da, buzlukta donar. Hatta uzun bir süre buzlukta bıraktığınız bir bira veya şarap, donmakla kalmayıp şişesini de patlatabilir.
Buna göre, eğer alıcı ürünün son kullanma tarihine bakmışsa ve bunun geçmiş olduğunu bilerek satın almışsa satıcı bu ayıptan sorumlu olmaz.
Bilinen hiç bir patojen Biranın içinde yaşayamadığından teknik olarak açılmış bir bira içilebilirliğini haftalarca korur. Buna rağmen uzun süre açık kalmış bira tat ve dokusunu kaybedeceğinden içmek önerilmez. Eğer ki açıldıktan sonra buzdolabında saklandıysa 1 gün boyunca tadını nispeten koruyacaktır.
Yaptığın biralar bira kitinin özelliğine göre oda sıcaklığında en az 6 - 8 ay ömre sahiptir. Bazı kitlerimiz ise şarap gibi yıllandırılmaya uygun olup şişelendikten sonra 1 yıl ve üzeri sürelerle saklanabilir.
Çoğu üretici tenekenin altına ya da şişenin üzerine etikete son kullanma tarihini ya da en azından üretim ya da şişeleme tarihini yazıyor.
Koyacağınız başka plastikler Oksijen geçireceği için biranız okside olur, 1 ay içinde içilmez hale gelir. Bu plastik şişeler zaman içerisinde deforme olacaktır. Kullanmanıza bağlı olarak değişir ama 5-10 şişeleme sonra sizin fark edemeyeceğiniz mikro çatlaklardan oksijen sızdırmaya başlar. Bu da biranızı bozar.
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir.
Ama sakın buzlukta beklettiğiniz bir bardağı bira servisi için kullanmayın. Buz gibi bardaklar biradaki koku ve aromaları gizlediği gibi gerekenden fazla köpürmelerine de sebep olur.
Eğer birayı şişeden veya tenekeden içiyorsanız, kendinizi köpükten yoksun bırakıyorsunuz ve karbondioksitin direkt midenize girmesine neden oluyorsunuz. CO2 midenize ulaştığında da gaz olarak hacmi artıyor ve size şişkinlik hissi veriyor. O sebeple karınlar hep şiş geziliyor.
Alkol -117 derecede donar dogrudur ama bu tarif yatmaz bira normal bi buzlukta 2 saatte donar. Saf alkol mu -117de donucak bira bu.
Bira, fazla tüketildiğinde ağızda kötü bir kokunun oluşmasına neden olur. Peki, bu koku ne kadar sürede geçer? Bu sorunun cevabı alınan alkole göre değişiklik gösterir. 0,5 litreden fazla bira içtiyseniz kokunun geçmesi için 2,5 – 3 saat beklemeniz gerekebilir.
Avusturya'da yapılan bir araştırmada biranın iltihap önleyici özellikler taşıdığı belirlendi. Innsbruck Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli doktorlar tarafından yapılan araştırmaya göre, biranın içindeki "interferongamma" maddesi iltihap önleyen özeliğe sahip.
Bununla birlikte, Doherty'e göre iklim, toprak ve hava gibi faktörler, bitkilerin iç kimyasını değiştiriyor ve biranın tadının farklılaşmasına neden olabiliyor. Daha sonra üzümleri ve bu üzümlerden yapılan şarabı etkileyen şarap yapımındaki “terroir” kavramıyla karşılaştırdı.
Alkolun vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir. Alınan alkol mideden başlayarak barsak ve sinirim sistemimizce hızla emilir ve vücut sıvısına geçer.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Eğer şişenin iyi bir kapağı varsa ve sıkıca kapanmışsa, içki zamanın akışından pek etkilenmez. Rahatça içilebilir. Ama kapağı kötüyse ya da sıkı kapanmamışsa alkolü kısmen uçmuş ve tadı bozulmuş olabilir. Bu durumda bozulmuş olma ihtimali de ortaya çıkar, içmeniz halinde gıda zehirlenmesi geçirmezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri