Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Common law (genel hukuk) kavramı, bölgesel örf ve adetlerin değil İngiltere genelinde geçerli olan genel örf ve adetlerin uygulanmasını ifade eder. Bu hukuk sisteminde de kanun ve yönetmelik gibi yazılı hukuk kuralları vardır.
Tarihsel kaynak bakımından en eski olan ve Roma Hukukundan günümüze kadar gelen bu en yaygın bölümlemede hukuk, kamu hukuku ve özel hukuk olarak iki temel kola ayrılır.
Özel hukukta herkes kendi iddiasını ispatlamak zorundadır. Özel hukukta kimse re'sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Madde biri genel ve diğeri özel olmak üzere iki hükmü ihtiva etmektedir. Genel hüküm, borcu ödeyen borçlunun alacaklıdan bir makbuz verilmesini istemek hakkını öngören hüküm, özel hüküm ise ödenen .
İlgili 20 soru bulundu
2- Yönetenler-Yönetilenler; Yönetenler ile yönetilenler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kamu hukuku, vatandaşların kendi arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk ise özel hukuk olarak tanımlanmaktadır.
Bilimsel bir disiplin olarak hukuk, kendi içinde temel olarak ikiye ayrılır. Genel olarak hukukun kişiler arası ilişkileri konu alan kısmına Özel Hukuk, kişiler ile devlet veya devleti oluşturan kurumlar arası ilişkileri düzenleyen kısmına ise Kamu Hukuku adı verilir.
Özel hukuk, bireylerin tam bir eşitlik içerisinde, tamamen kendi iradelerine dayanarak (hiçbir baskı gözetmeksizin) aralarında yaptıkları anlaşmaların dayandığı hukuksal haktır. Örneğin; ev kiralamak isteyen bir bireyin ev sahibiyle aralarında imzaladıkları sözleşme 'Özel Hukuk'u temsil eder.
Yukarıdaki tanımdan hukukun üç temel fonksiyonunu belirliyoruz. “Etik”, “Sosyal Olgu” ve “Normatiflik”. Bu üç fonksiyondan birisinin ön plana çıkarıldığı tanımlara biz “tek boyutlu hukuk” tanımları diyoruz.
Bir devlet ile başka bir devlet arasındaki veya uluslararası bir kuruluş arasındaki diplomatik ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı, egemen devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenlerken onların egemenliklerine sınırlar koyar.
Bir milletin hukuki müesseseleri ile hukuki düşünce tarzının gelişim sürecini inceleyen ve açıklayan tarihe milli(ulusal) hukuk tarihi denir ( Ağaoğlu, 1931–1932: 21 ). Buna karşılık, bütün insanlıkta gelmiş-geçmiş hukuki müesseselerin ve hukuki zihniyetin gelişimini konu edinen tarihe Umumi Hukuk Tarihi denir.
Başka bir anlatımla, çok sayıda somut du- rumu içine alan ve her somut durumu daha bütüncü bir biçimde dü- zenleyen birçok özel norma temel oluşturan hukuk normları, hukukun genel ilkeleri olarak nitelenir (3).
Hukuk kuralları nitelikleri bakımından; emredici, tamamlayıcı, yorumlayıcı ve tanımlayıcı hukuk kuralları olmak üzere dörde ayrılır.
Hukuk üniversite bölümleri, genellikle avukatlık, hukuk yargılama sistemi, adli yönetim, hukuk ticareti, hukuk hukukun farklı alanlarını içerir.
Ceza hukuku da, ceza verme yetkisi sadece devlete ait olduğundan kamu hukuku alanına girer.
Boşanma davaları, tazminat davaları, alacak davaları, tapu iptali ve tescil davaları, el atmanın önlenmesi davaları, itirazın iptali davaları, kamulaştırma davaları, işçilik davaları, menfi tespit davaları, miras davaları, ortaklığın giderilmesi davaları gibi davalar özel hukuk alanındaki başlıca davalardır.
Çocuk Hukuku özel hukukun olduğu kadar kamu hukukunun da konularını ve özelliklerini barındırır. Mesela, çocuğun ailesi ile ilişkisi öncelikle bir özel hukuk konusu olmakla birlikte Devlet'in aileye müdahalesi ile çocuğun koruma altına alınması süreci kamu hukukunun kurallarını karşımıza çıkarır.
Miras hukuku ise, gerçek kişinin ölmesi veya hakkında gaip kararı verilmesi halinde mirasının kimlere, ne oranda intikal edeceğini düzenleme altına alan özel hukuk dalıdır.
bütünü içinde kamu hukuku kapsamı içerisinde yer alır. Vergi hukuku kamu hukukunun bir alt dalıdır.
Devletin gücü de hukukla bağlıdır. Kamu hukukunun kapsamına “Anayasa Hukuku”, “Yönetim (İdare) Hukuku”, “Ceza Hukuku”, “Devletler Hukuku”, “Genel Kamu Hukuku”, “Mali Hukuk” ve “Yargılama Hukuku” girer.
Özel hukuk ilişkilerinde bir taraf diğerine kendi iradesini zorla kabul ettiremez. kurallardan oluşan hukuk dalıdır. Kamu hukuku ilişkilerinde devlet birey karşısında üstün konumdadır zira kamu yararının temsilcisi ve savunucusu konumundadır.
Özel Haklar Nelerdir? Özel hukuktan doğan haklardır. Özel hukuk temelde eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Kişilik hakları, temel hak ve hürriyetler, mülkiyet hakkı özel haklara örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri