Direkt ilk madde ve malzeme ve direkt işçilik haricinde imalâtla ilgili tüm maliyetler GÜM olarak kabul edilir. GÜM içerisine; dolaylı malzeme, dolaylı işçilik, ısınma, aydınlatma, amortisman, emlâk vergisi, üretimle ilgili ekipmanın tamir-bakımı ve sigortalanması gibi işlerden kaynaklanan maliyetler girmektedir.
Örnek: Yardımcı malzemeler ve işletme malzemeleri, ustabaşı ücretleri, üretimde kullanılan makinelerin ve üretimin gerçekleştirildiği fabrika binasının amortisman giderleri, ısıtma ve aydınlatma giderleri.
730- Genel Üretim Giderleri: Üretimle ilgili ancak doğrudan yansıtılması mümkün olmayan, amortisman, kira, işletme malzemesi, yardımcı madde ve malzemeler, endirekt işçilikler, elektrik, su gibi giderlerin izlendiği hesaplardır. Bu giderlerin tamamının mamul maliyetlerine aktarılması zorunludur.
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer. Üretim giderleri maliyet muhasebesinin asıl konusunu oluşturmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
İşletmenin üretimi ve üretimi sonucunda oluşan hizmet maliyeti için yapılan direkt olarak işçilik ve hammadde, malzeme haricinde kalan giderlerin izlendiği genel üretim ve giderleri hesabı olarak adlandırılan hesap koduna 730 hesap denir.
Üretim giderlerini üç grupta toplayabiliriz: 1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri.
Genel üretim giderleri, direkt ilk madde ve malzeme direkt işçilik dışında kalani fakat imalatla ilgili olan bütün giderlere denir. Başlıca özellikleri; · Bu giderlerle mamuller arasında doğrudan doğruya bir ilişki yoktur.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
İşletmenin aktifine kayıtlı ve üretim faali yetlerinde kullandığı makinaların amortismanları, genel üretim gideri niteliğinde giderlerdir. İşletme üretilen mamule bu genel üretim giderlerinden pay vermektedir.
Genel hizmet üretim giderleri ise elektrik, su, doğalgaz, güvenlik hizmetleri gibi dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler; kira ve eğitim gibi çeşitli giderler; amortisman ve tükenme payları, vergi-resim- harçlar ve yardımcı hizmet üretim yerlerinden aktarılan gider paylarından oluşmaktadır.
Bir başka ifade ile genel üretim giderleri, mamul ve hizmetlere doğrudan doğruya yüklenemeyen diğer üretim giderlerini kapsamaktadır. Genel üretim giderleri üretilen mamuller veya hizmet için ortak olarak yapıldıklarından, bu giderleri belirli mamullere veya hizmetlere doğrudan doğruya yükleme olanağı yoktur.
770 Hesap Nedir? İşletmelerin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı'nda izlenir.
732.
Dönem sonlarında bu hesap ilgili stok ve satış maliyeti hesaplarına aktarılarak kapatılır.
740 Hizmet Üretim Maliyeti Hesabı
Hizmet işletmelerinde üretilen hizmetler için yapılan giderlerin fiili tutarları bu hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonlarında bu hesap 741 Hizmet Üretim Maliyeti Yansıtma hesabı ile karşılaştırılarak kapatılır.
Kredi faiz ödemesi
yıl sonunda 780 nolu hesapta biriken tutarları yansıtma hesabı yardımıyla gelir tablosu hesabına yansıtmalıdır. Ancak uzun vadeli krediye ilişkin olan bu faizler uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtılacaktır.
761 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ YANSITMA HESABI
Dönem sonunda 760 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ hesabında biriken tutarın gelir tablosu hesaplarından 631 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ hesabına aktarımı için kullanılır.
HES. Bilanço gününde 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 771 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır.
Faaliyet giderleri, işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen; Araştırma ve Geliştirme Giderleri, Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri ile Genel Yönetim Giderlerinden oluşmaktadır (Haftacı 2010, 195; Türedi 2011, 481; Ildır 2014, 249).
Faaliyet Giderleri: Şirketin operasyonları sonucu oluşan giderlerine denir. Bu giderler pazarlama, satış ve dağıtım, genel yönetim ve araştırma-geliştirme olarak üç başlık altında sınıflandırılır. Pazarlama ve araştırma-geliştirme giderlerinin artışı şirketler için uzun vadede olumlu kabul edilebilir.
Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
793 Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler hesabı
“İşletme faaliyetlerini yürütmek, üretim pazarlama ve diğer hizmetleri gerçekleştirmek amacıyla dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler (elektrik, su, gaz bakım ve onarım, haberleşme, nakliye ile diğer fayda ve hizmetler) için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır.” [1].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri