Genel vekaletname, bir kişinin güvenilir bir başkasına tüm yetkileri devretmesine olanak tanır. Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir.
Genel yetkili vekaletname ile kişi vekaletnamede yazılan işlemleri yapmaktadır. Genel vekaletname ile tapu da taşınmaz satışı yapma, araç alım satımı, abonelik açtırma kapatma, miras intikali, veraset ilamı çıkartma gibi işlemler yapılabilmektedir. Genel vekaletname örneği süreli ve süresiz olarak çıkarmak mümkündür.
Vekaletname Neleri Kapsar? Vekaletname özel bir iş için verilebileceği gibi genel olarak da verilebilir. Vekalet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsar.
Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı; Vekaletle Tapu alınması için gerekli belgeler den biri olan Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı için özel yetki gerekmektedir.
Vekâletnamelerin farklı çeşitleri vardır. Genel vekâletname haricinde veraset ve intikal işlemleri, tapuda yapılacak işlemler, gayrimenkul alım satım işlemleri, tanıma ve tenfiz işlemleri, ipotek kurma işlemleri, şirketlerde hisse devri işlemleri, dava işlemleri için verilen farklı vekâletname çeşitleri vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Alıcı ve satıcı aynı kişi olamaz. Vekilin tapuda satış vekaleti ile yerleri kendi üstüne geçirmesi sakat bir işlem olacaktır. Bu nedenle tapu memurları böyle bir işlemi yapmaktan çekinecektir. Yerlerin sahibi vekalette satış yetkisinin yanı sıra vekilin yeri kendi üstüne alma yetkisini de verebilir.
Satış için de aynı şekilde süreli ya da süresiz vekalet verilebilir fakat adres belirtmek gereklidir. Tapuya gidemeyeceğiniz durumlarda vekalet verdiğiniz kişi, sizin adınıza alım işlemlerini yaparak tapu işlemlerini tamamlayabilir.
Birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesini sağlayan vekaletname isimli bu belge ile gayrimenkul alım-satımı ya da kiralaması da yapılabilmektedir. Tapu işlemlerinin bir başkası tarafından gerçekleştirilmesi için verilen vekalete tapu vekaleti denir.
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Avukatın kira sözleşmesi imzalamak için özel yetkiye ihtiyacı vardır. Vekaletnamede avukatın kira sözleşmesi imzalamaya yetkisi olduğu yazıyorsa avukat imza atabilmektedir.
Bir kişi, aynı vekaletname ile hem şirketi temsilen, hem kendisi için vekalet verebilir. Aynı şekilde birden çok kişiler de bir vekaletname ile aynı avukata vekalet verebilirler. Böylece, daha az vekalet harcı ödenmiş olur. Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını notere bildirmeleri zorunludur.
Kendi adına kefil olma konusunda özel yetki (vekalet) verilmesi, Diğer tarafa veya bir üçüncü kişiye kefil olma vaadinde bulunulması, Durumları da aynı şekil koşullarına bağlıdır. Taraflar, yazılı şekle uyarak kefilin sorumluluğunu borcun belirli bir miktarıyla sınırlan- dırmayı kararlaştırabilirler.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
Madde hükmünde, vekilin veya müvekkilin ölümü halinde kural olarak vekalet sözleşmesinin sona ereceği, ancak ölümden sonra da vekaletin devam edeceğine dair sözleşmede hüküm bulunuyorsa bu takdirde vekaletnamenin ölümden sonra da hüküm ifade edebileceği belirtilmektedir.
İhtarname ücreti ortalama 200 TL ile 300 TL arasındadır. Ancak net tutarı noterden öğrenebilirsiniz. 2023 yılında genel vekaletname ücreti 550 TL ile 1900 TL arasında belirlenmiştir.
Eğer 65 yaş üstü olduğunuz halde mülkünüzü satmaya mecbur iseniz tek çareniz tanıdığınız birine noter aracılığı ile vekâlet vermeniz ve bu vekâlet verdiğiniz kişi üzerinden satışı gerçekleştirmeniz.
Kişi, noter aracılığı ile tüm hukuki iş ve işlemlerini takip etmesi, sözleşme yapması, taşınmaz alım satımı yapması gibi yetkiler için avukata vekalet verebilmektedir. Avukata vekalet vermenin 2023 Mart ayı itibariyle güncel ücreti 490 TL'dir.
Vekalet ile Kredi Çekilir mi? Vekalet ile kredi çekmek mümkündür. Vekalet ile kredi çekebilmek için adına kredi çekilecek olan kişinin kredi başvurusu yapmasına ve kredi almasına herhangi bir engeli olmaması gerekir. Ayrıca noterden vekaletname çıkartarak kendi adına krediyi çekecek olan kişiyi yetkilendirmesi gerekir.
T.C. ÖZET : Dava dilekçesi içeriğinden, iddianın ileri sürülüş biçiminden davada vekalet görevinin kötüye kullanılması hukuksal nedenine dayanıldığı açıktır. Miras bırakan adına açılan böyle bir davada tüm mirasçıların davada yer alması zorunlu olduğu gibi sonuç ve isteğin de terekeye iade biçiminde olması zorunludur.
Vekilin, vekalet görevini kötüye kullanması sonucu taşınmazı bir üçüncü kişiye devretmesi halinde gerçek hak sahibi kişi vekilin sorumluluğu nedeniyle vekilden tazminat isteyebileceği gibi taşınmazı devralan kişiye karşı açacağı tapu iptal ve tescil davası ile de taşınmazı geri alabilir.
Vekalet görevinin kötüye kullanılması, vekilin vekalet sözleşmesi kapsamında sahip olduğu yükümlülüklerini, üstlenmiş olduğu işleri ve yapacağı edimlerini, yukarıda bahsetmiş olduğumuz yükümlülüklere aykırı bir şekilde yerine getirmesi ve vekalet vereni zarara uğratması anlamına gelen hukuki bir terimdir.
Tapu vekaleti noterde düzenlenirken, tapu devrinin kapsamı açık ve net ifade edilmelidir. Örneğin vekalet satış işlemi için yapılıyorsa “gayrimenkul satışı” belgede yer almalıdır. Hangi işlemin yapılacağı açıkça belirtilmediği durumlarda Tapu ve Kadastro Müdürlükleri işlem yapmama yetkisine sahiptir.
(3) Vekâlet sözleşmesini tek taraflı sona erdirmek için herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Her iki taraf da süre sınırlaması olmaksızın, karşı tarafın rızasını aramaksızın ve hatta geçerli bir sebep bile göstermesine gerek olmaksızın sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri