Bugün notere gidildiğinde genel dava vekâleti en az 546,79 TL, boşanma davası vekâleti ise 602,00 TL. Tek sayfa ihtarname ise en az 600,00 TL. Adalete erişim her gün biraz daha zorlaşıyor. 2023 yılı Noter ücret tarifesi Resmi Gazetede yayınlandı. resmigazete.gov.tr/ilanlar/eskiil…
Bir satış veya farklı bir işlem için noterler üzerinden vekalet vermek gerekebiliyor. 2023 yılında noter vekalet işlemi 192 TL'den başlıyor. Vekaletin türüne göre bu rakam değişebiliyor. Örneğin, genel vekalet verecekseniz 1.000 TL civarında ödeme yapmanız gerekiyor. Bu rakam 1900 TL'ye kadar çıkıyor.
Genel yetkili vekaletname ile kişi vekaletnamede yazılan işlemleri yapmaktadır. Genel vekaletname ile tapu da taşınmaz satışı yapma, araç alım satımı, abonelik açtırma kapatma, miras intikali, veraset ilamı çıkartma gibi işlemler yapılabilmektedir. Genel vekaletname örneği süreli ve süresiz olarak çıkarmak mümkündür.
Genel vekaletname, vekil olan kişinin vekil eden kişinin bir işini görme veya işlemini yapma için aldığı yazılı belgedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 502. Maddesi ile Vekalet ilişkisi tanımlanmıştır.
Vekaletname çıkartmak için, nüfus cüzdanı ya da pasaportla birlikte kişinin bizzat kendisinin herhangi bir notere giderek, vekaletin hangi iş için gerekli olduğunu notere açıklayarak, uygun vekaletnamenin düzenlettirilmesi gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Avukat vekaletname ücreti: 213,30 Tl olarak belirlenmiştir. Araç alım satım vekalet ücreti: 235 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma davası vekaletname üreti: 235,32 TL olarak belirlenmiştir. İhtarname ücreti: 200 TL ile 300 TL arasında değişmektedir.
Vekâletnamelerin farklı çeşitleri vardır. Genel vekâletname haricinde veraset ve intikal işlemleri, tapuda yapılacak işlemler, gayrimenkul alım satım işlemleri, tanıma ve tenfiz işlemleri, ipotek kurma işlemleri, şirketlerde hisse devri işlemleri, dava işlemleri için verilen farklı vekâletname çeşitleri vardır.
Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Vekalet avukatlara verilir. Taraflar isterlerse bu anlaşmayı iptal edebilirler. Yetki vermek aslında oldukça kolaydır. Vekalet kimlere verilir sorusuna vekâletname verecek kişinin 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesinin yerinde olması gerekir.
Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı; Vekaletle Tapu alınması için gerekli belgeler den biri olan Umumi vekaletname ile gayrimenkul satışı için özel yetki gerekmektedir.
Boşanma Davaları, Tanıma ve Tenfiz Davaları gibi Dava Vekaletnameleri Özel Vekaletname olup bu vekaletnamenin düzenlenmesi için Notere gidilirken vesikalık fotoğraf götürülmesi gerekir.
Vekalet ile Kredi Çekilir mi? Vekalet ile kredi çekmek mümkündür. Vekalet ile kredi çekebilmek için adına kredi çekilecek olan kişinin kredi başvurusu yapmasına ve kredi almasına herhangi bir engeli olmaması gerekir. Ayrıca noterden vekaletname çıkartarak kendi adına krediyi çekecek olan kişiyi yetkilendirmesi gerekir.
Vekalet ücreti, her sene Türkiye Barolar Birliği tarafından belli zamanlarda açıklanan avukatlık asgari ücret tarifesine göre belirlenir. Bu tarifelerde avukatların müvekkillerine verecekleri hizmet türü için alabilecekleri asgari tutar da bulunur.
Genellikle noter üzerinden yapılan vekalet işlemleri e-devlet üzerinden de hızlı bir şekilde yapılabiliyor.
2023 - 2024 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi , 21 Eylül 2023 gün ve 32316 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tarife'de ortalama yüzde 90,40 oranında artış yapıldı. Ceza Yargılamalarında Hükmolunan Beraat ve Katılan Yan Vekâlet Ücretleri CMK Kapsamında Görev Yapan Zorunlu Müdafiler için de uygulanacak.
Vekil, özel dava vekaletnamesiyle müvekkilini vekaletnamede belirtilen davadan başka bir davada temsil edemez. Genel dava vekaletnamesi: Müvekkilin açmış olduğu ve açacağı ve müvekkile karşı açılmış bütün davaları takip etmek için verilen vekaletnamedir (1136 sayılı Av. K. m. 171/2).
Genel bir vekaletname geniş kapsamlıdır, spesifik değildir, bunun yerine temsilcinize geniş bir karar yelpazesinde sizin adınıza hareket etme yetkisi verir. Temsilci faturaları ödeyebilir, sözleşme imzalayabilir, mülk satın alabilir ve sizin adınıza yasal kararlar alabilir.
Vekâletname, genel ve özel olmak üzere iki türe ayrılır. Genel vekâletname birden fazla işin yapılması için verilir. Yani bir avukata veya herhangi bir vekile birden fazla konuda vekâlet verilebilir.
Bir kişi, aynı vekaletname ile hem şirketi temsilen, hem kendisi için vekalet verebilir. Aynı şekilde birden çok kişiler de bir vekaletname ile aynı avukata vekalet verebilirler. Böylece, daha az vekalet harcı ödenmiş olur. Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını notere bildirmeleri zorunludur.
Vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile vekalet verilip işlemler halledilebilir. Notere gitmek zorunludur ancak vekalet veren kişinin notere gitmesi zorunlu değildir.
Bir kişi kaç kişinin vekâletini alabilir? Bağımsız bölüm sayısı 40 ve altındaysa en çok 2 kişinin vekâletini alarak oy kullanabilir. 41 ve üstündeyse, en çok %5 kadar kat malikinin vekili olarak oy kullanmak mümkündür.
VEKALET ALAN KİŞİ KENDİSİNE SATIŞ YAPABİLİR Mİ? Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz.
Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir. Bu belgenin noterden alınabilmesi için ödenmesi gereken belli bir harç miktarı yatırılır.
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri