İşte uzman rehberliğinde ketojenik diyetin etkileri: Uygulanması zor, uzun süreli uygulanması zararlı bir diyettir Uzmanlara göre ketojenik diyet, içerdiği yasaklar nedeniyle uygulanması zor bir diyet türüdür. Ketojenik diyeti uygulayanlar, başlangıçta diyete uyum sağlayamadığından bünyesi zayıflar.
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır. Atıştırmalık olarak ceviz, antep fıstığı ve badem, parmesan, peynirli pastırma ruloları ve diğer birçok yağlı lezzet ve proteini tercih edebilirsiniz.
Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.
Doğru planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar.
Ketojenik diyetler karaciğer üzerinde ağır bir yük oluşturur. Bu nedenle bu diyetler kesinlikle uzun süre devam ettirilmemeli ve karaciğerinde herhangi bir hastalık bulunan kişiler karaciğer yetmezliği gelişmesi gibi risklerden korunmak adına ketojenik diyet uygulamamalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Bunlara ek olarak, ayurvedik beslenme, tedavi amaçlı ketojenik diyetler, elminasyon diyetleri de göbek eritmede etkilidir.
Vücuda alınan karbonhidrat miktarı azaldıkça ketoz adı verilen metabolik duruma geçiş hızlanır. Bu süreç kişinin yaşına ve vücudunun verdiği tepkiye göre değişir. Ketozise olma ortalama olarak 3 gün sürebilir.
Ketojenik Diyette Neler Yenir
3. Yeşil Sebzeler: Marul, maydanoz, roka, tere, ıspanak, semizotu, kuzukulağı, nane, dereotu, salatalık, biber vb. 4. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, kefir, peynir türleri tüketilebilir.
Kısaca 7 günlük ketojenik diyet listesi özellikleri, atkins, düşük karbonhidrat diyetleri ile benzer olan çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve yağ ile değiştirmeyi içerir. Karbonhidratlardaki bu azalma vücudunuzu ketozis denilen metabolik bir duruma sokar.
Çok Fazla veya Çok Az Kalori mi Yiyorsunuz? Yanlış şeyleri yemenin yanı sıra, aşırı kalori alımı da ketojenik diyette kilo verememenin bir nedeni olabilir. Aşırı yiyecek tüketimi ve önerilen makroları (yağ alımı dahil) aşmak, yağ kaybından ziyade kilo alımına neden olabilir.
Ketojenik diyet yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta miktarda protein içeren bir diyet çeşididir. Bu diyette amaç, vücudu ketozis ismi verilen bir duruma sokmaktır. Normalde enerji için karbonhidrat kullanan vücut, bu diyet esnasında yeterli karbonhidrat almadığından enerji için yağları yakmaya başlar.
İştah azalması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, nefesin kokması, sık idrara çıkma da ketozis belirtileri arasındadır.
Ketojenik diyette spor yapılır mı? Ketojenik diyet egzersiz yapmak için bir engel değildir. Bununla beraber ketozise vücudunuz alışırken bir süre performans kaybı yaşayabilirsiniz. Ketozise adapte olduktan sonra normal karbonhidrat alımı yapan bir birey ile egzersiz performansınız arasında bir fark olmayacaktır.
Ketojenik diyet yaparken şekersiz çay ve kahveyi düşünmeden içebilirsiniz.
Portakal, ananas, elma, armut, mango, mandalina, şeftali, üzüm ve kurutulmuş meyveler bunlardan bazılarıdır. Bunların yanı sıra meyve sularından ve donmuş meyvelerden de kaçınmak gerekir. Bunların yerine sınırlı olarak ahududu, çilek, böğürtlen ve yaban mersini gibi meyveler tüketilebilir.
KETOJENİK DİYET
US News & World Report'a göre keto diyeti, 2023'te daha hızlı kilo vermek için 1 numaralı diyettir . Gruptaki en yüksek sıralama olan "en iyi hızlı kilo verme" için 5,0 üzerinden 3,9 puan aldı. Ketojenik (diğer adıyla "keto") diyet, karbonhidrat oranı düşük ve yağ içeriği yüksektir.
Ketojenik diyette neler tüketilmemeli? Meyve; elma, muz, portakal, karpuz, şeftali, mango, greyfurt, ananas vb. Tahıl ve nişasta; buğday, pirinç, bulgur, kinoa, mısır, arpa, karabuğday vb. Bakliyat; barbunya, soya fasulyesi, nohut, mercimek vb.
Ketojenik diyet ile 2 haftada 12 kilo verme imkanı bulunmaktadır. Ancak öncelikle hayatınızdan şekeri ve yüksek karbonhidratlı besinleri çıkarmanız gerekmektedir. Orta düzeyde olmak kaydıyla protein tüketimini dengelemelisiniz. Yağsız protein yerine sağlıklı yağlara yönelin.
İşte keto sürecinde tüketebileceğimiz sebzeler: yeşil yapraklı sebzeler(roka, ıspanak, kara lahana, ıspanak, marul, su teresi), karnabahar, kabak, turp, salatalık, brokoli, beyaz lahana, yeşil lahana, brüksel lahanası, pazı, kuşkonmaz, enginar, kereviz, patlıcan, yeşil fasulye, sarımsak, beyaz mantar, dolmalık biber.
- Tatlandırıcılar: Stevia gibi karbonhidrat oranı düşük tatlandırıcılar. Ketojenik diyette yasak olan besinler; - Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç. - Basit şeker içeren ürünler: Bal, pekmez, akçaağaç şurubu, agave, şeker içeren paketli ürünler.
BAKLAGİLLER. Baklagiller sağlık yönünden iyi gıdalar olsa da karbonhidrat içerikleri yüksektir. Bu nedenle keto süresince tüketilmemelidirler. Fasulye, barbunya, nohut ve mercimek yemekten kaçının.
Porsiyon büyüklüğünüzü dikkatle izlediğiniz sürece, bitter çikolatayı keto diyetine sığdırabilirsiniz. Bununla birlikte, günlük karbonhidrat aralığınızda kalmak için en az %70 kakao içeren yüksek kaliteli bitter çikolatayı seçtiğinizden emin olun.
Ketojenik diyetin olmazsa olmazı ketozise girme süreci, yani vücudun mevcut glikojen depolarını tüketip, yağ asitlerini kullanarak enerji üretme süreci bizim için çok önemlidir. Yağ asitleri karaciğerde parçalanarak keton cisimleri açığa çıkar. Ketozis döneminde vücut enerjiyi yağ asitlerinden sağlamaya adapte olur.
- Tatlandırıcılar: Stevia gibi karbonhidrat oranı düşük tatlandırıcılar. Ketojenik diyette yasak olan besinler; - Tahıl ürünleri: Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç.
Bu noktada akıllara şu soru geliyor: Ketojenik Diyette Ekmek Yenir mi? Cevap, kesinlikle evet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri