Kırmızı Işık Cezası Erken Ödeme Ceza geldiğinde ise en geç 1 ay içerisinde ödeme yapılmış olması gerekir. Eğer ödeme yapılmazsa borç tutarı üzerinden %5 gecikme faizi uygulanır.
Yasal olarak belirlenen sürede ödenmeyen cezalara devlet tarafından haciz uygulanır. İdari para cezası alan ve ödemeyen sürücüler için icra ve haciz işlemleri başlatılır. Mahkemeler tarafından verilen cezaların ödenmemesi halinde ise borçlu kişinin hapse girmesi söz konusu olabilir.
Kırmızı ışık cezası sisteme ne zaman düşer sorusuna cevap arıyorsanız yaklaşık 3 iş günü içinde e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabileceğinizi belirtmekte yarar var.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır.
İlgili cezalar e-devlete 3 iş günü içinde düşmektedir, trafik cezası tebligatı ise ceza kesinleştikten sonraki 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Ayrıca bu cezalar kesildikten ilk 30 gün içerisinde ödenmeli, aksi halde faiz ve sonrasında haciz işlemleri gerçekleştirilmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse kişinin bankada bulunan hesaplarından faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer kişinin bankada parası yoksa maaşına haciz konulur veya hakkında icra takibi başlatılır.
Bu nedenle trafikte dikkatli olmak ve kurallara uymak önemlidir. Trafik cezalarında idari para cezası uygulamalarına sıkça rastlanmaktadır. Mevcut uygulamaya göre idari para cezasının ödenmemesi halinde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır.
E-devlet uygulamasına giriş yapan kullanıcılar için ceza sorgulaması ya da ödeme işlemleri için farklı kanallara ulaşılabilmesi mümkündür. Banka ya da vergi dairesi üzerinden trafik cezaları ödenebilir. E-devlete cezanın düşmesi için yaklaşık olarak 3-7 gün aralığında bir süre yeterli olur.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse kişinin bankada bulunan hesaplarından faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer kişinin bankada parası yoksa maaşına haciz konulur veya hakkında icra takibi başlatılır.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
Adınıza kayıtlı bir trafik cezanız olup olmadığını öğrenmek için emniyet müdürlüğüne gidebileceğiniz gibi bu işleminizi online olarak da gerçekleştirebilirsiniz. “Plakadan ceza sorgulama'' yaparak veya T.C. kimlik numaranız, vergi numaranız üzerinden ceza durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Işıklı kavşaklarda bulunan MOBESE sistemler kırmızı ışık ihlallerini otomatik olarak tespit edip cezai işlem uygulamaktadır. Kesilen kırmızı ışık cezalarında idari para cezalarının yanı sıra ceza puanı da işlenmektedir.
Ancak kuru zeminde olduğu gibi kuru havada takip mesafesi de yağışlı havada ve araç ile yük taşınması durumlarında 3-4 saniye çıkarılabilir. Kırmızı Işıkta Takip Mesafesi: Kırmızı ışıkta iken öndeki araç ile aranda en az 1 metre mesafe olması gerekir aksi durumda olası bir kazada arkadan çarpan kişi suçlu sayılır.
Hiç kimse aynı hareketinden dolayı iki defa cezalandırılamaz. Bu sebeple aynı hareketinizden dolayı hakkınızda iki defa trafik cezası düzenlenirse, bir tanesine itiraz edebilirsiniz. Ceza tespit tutanağında herhangi bir delile yer verilmemişse (fotoğraf, video vs..) cezaya itiraz edebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığının hizmeti olan İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden de sorgulama ve ödeme yapmanız mümkün. Tek yapmanız gereken, siteye gidip “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesini tıklayıp T.C. kimlik no ve araç plakasını girmek. Ardından ceza sorgulama ve ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet üzerinden üye girişi yapıp ''E-hizmetler'' sekmesindeki “Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme'' sayfasından kredi kartı bilgilerini girerek kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemini tamamlayabilirsin.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Trafik kurallarına uymayan sürücülere verilen bu ceza, kırmızı ışıkta geçme cezası 2024 yılında 1506 TL'dir. Kırmızı ışıkta geçme cezası zaman zaman güncellenebileceğinden, güncel ceza miktarını yerel trafik kurallarına veya resmi trafik kurumlarına danışarak öğrenmek önemlidir.
E-devlet resmi tebligat sayılmaz.
E devlette gözüküyor ama. Makbuz zaten saklamanıza gerek yok sistemde yıllarca kayıtlı kalıyor kaybetseniz bile yenisini çıkarabilirsiniz. Ceza tebliğ edilmeden beyan usulüyle ödediğiniz için halen daha sistemde gözükür.
Trafik cezaları, tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödendiği takdirde %25 indirim uygulanıyor. Örneğin kırmızı ışık kuralına uymamanın cezası 2024 yılında 1.508,50 TL, ama 1 ay içerisinde ödenirse 1.131,38 TL yatırılması yeterli oluyor.
Aynı trafik cezası yanlışlıkla iki kere ödendi. Bununla ilgili 2. Ödemenin iadesini nereden talep edebiliriz. Ödenen ceza neden direkt sistemden düşmüyor ve aynı tutanak nr. İle tekrar ödeme yapılabiliyor.
Trafik idari para cezaları, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmezse cezaya geciken her ay için %5 oranında faiz uygulanır. Ancak uygulanacak faiz, cezanın iki katından fazla olamaz. Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse kişinin bankada bulunan hesaplarından faiziyle beraber tahsil edilir.
E devlet üzerinden interaktif vergi dairesinin adresine gidilmesi gerekmektedir. Ardından yapılandırma kanununa ait olan yapılandırmanın seçilmesi gerekmektedir. Yapılandırmak istenilen başvuru seçilmekte ve daha sonra başvuru tamamlanmaktadır.
Karayolları Trafik Kanunu madde 109 / I' de zaman aşımı 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri