Tıbbi genetik, genetik bozuklukları, kalıtsal hastalıkları, genetik geçişli kanserleri ve diğer genetik hastalıkları tanımlayan ve tedavi eden bir tıbbi dalıdır.
Tıbbi Genetik bölümü, genetik hastalıkların tanı ve yönetimi ile ailesel ve kişisel genetik danışmanlık alanında hizmet veren bilim dalıdır.
🎈Günümüzde birçok devlet üniversite hastanesi. genetik testleri ücretsiz olarak yapmaktadır. Laboratuvarı uygun olmayan hastaneler de alınan. kanın farklı laboratuvara gönderilmesi suretiyle bu.
Genetik rahatsızlıkların nedeni ve aileden gelip gelmediğinin saptanması için genetik tanı testleri uygulanmaktadır. Bu testler hastalığın erken teşhisi için oldukça önemlidir. Doğum öncesinde ve sonrasında da bu testler uygulanabilmektedir.
Yaklaşık olarak örnek alındıktan sonra 5 günlük bir çalışma dönemi olup bu işlemleri takiben inceleme dönemi gerekir ki bu da 2-3 gün (istisnai durumlar dışında) sürer. Üç aşamalı kontrolden geçtikten sonra raporlanma 14 günü bulabilir. Bir kişinin genetik test yaptırması için pek çok sebep vardır.
İlgili 25 soru bulundu
SGK, Özel Sağlık Sigortası vb. genetik testleri karşılıyor mu? Genetik testlerin birçoğu devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde SGK kapsamında yapılabilmektedir. Ancak, onkoloji alanında yapılan geniş kapsamlı genomik profilleme testleri, henüz SGK kapsamında yapılmaya başlamamıştır.
Kimler Genetik Yatkınlık Testi yaptırmalıdır? Ailesinde kalıtsal kanser hastalığı bulunduğu bilinen ve kendi genetik risklerini öğrenmek isteyen sağlıklı bireyler de bu testleri yaptırabilirler.
Bu hastalıklara ek olarak, kistik fibrozis, astım, otizm, lösemi, meme kanseri, akciğer kanseri, lenfoma, kolon kanseri gibi kanser türleri, diyabet, guatr, fenil ketonüri gibi hastalıklar da kalıtsal hastalıklar arasında yer alır.
Gen Testi Pozitif Çıkarsa
Gen testi sonrasında pozitif sonuç alınması durumunda meme kanserine neden olan gen mutasyonuna sahip olduğunuzu açıklamaktadır. Söz konusu sonuç alındığında kansere yakalanma riskini minimum düzeye indirmek amacı ve erken tanı için çeşitli önlemler alınmaldır.
GENETİK TEST NEDİR? Genetik testler, genleriniz ve kromozomlarınız hakkında bilgi verir. Bu test gurubu kromozomlar, genler ve proteinlerdeki değişimleri tanımlayabilir ve hastalarda gözlenen semptomların nedeni olan genetik anormallikleri belirleyerek teşhis yapılmasını sağlar.
Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi
İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Süleymaniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında Genetik Hastalıklar Tanı merkezinde poliklinik ve laboratuvar hizmetleri verilmektedir.
Sağlık sigortaları tarafından karşılanmayan nipt testi birçok sağlık merkezinde yapılabilen bir testtir. Her sağlık merkezinden testin fiyatı farklılık gösterebilir. Ancak testin fiyatı 2023 yılında genel olarak 2.000 TL ile 5.000 TL arasına değişkenlik gösterir.
Genetik Hastalıklar Tarama Laboratuvarı çalışma sonuçları ilgili aile hekimine “normal” ya da “şüpheli” olarak iletilir. Kişiler de sonuçlarını e-nabız üzerinden görebilir. Sonuç “normal” ise eş/eş adayına bilgi verilerek takipten çıkarılır.
Organizmaları oluşturan DNA gibi genetik şifreleri çözümleyen, oluşumunu araştıran, elde ettiği verileri çeşitli tıp alanlarında kullanılması için yorumlayan, raporlayan ve arşivleyen kişilere genetik uzmanı denir.
Hematolojik Hastalıklarda Genetik Testler Neden Gereklidir? Kanser sitogenetiği belirli kanserlerde primer ve sekonder kromozom değişikliklerinin bilinmesi, tanının kesinleşmesinde, prognozda, tedavi protokolünün düzenlenmesinde, minimal reziduel hastalığın takibinde büyük önem kazanmaktadır.
Hastada genetik bozukluktan kaynaklı bir hastalığın varlığını anladıysa da teşhis için genetik testinin yapılmasını isteyebilir. Doktor tarafından genetik testi kesin tanı için önerilir. Tıbbi genetik uzmanlarının çalıştığı her hastane genetik testini yapar.
Buna göre kromozom analizi, tek gen analizi, panel testler ya da tüm ekzom analizi gibi testler yapılmaktadır. Tıbbi genetik uzmanı tarafından kişinin aile hikayesi ve yapılan tetkikler değerlendirilerek genetik hastalık teşhisi konulmaktadır.
Genellikle bu tür testler 9. gebelik haftasından sonra yaptırılabilir. Doğruluk oranının artması ise anne kanında bulunan bebeğe ait fonksiyonların zamanla gelişimine bağlıdır. 11-14 hafta arası en erken yaptırılan test olan 2'li tarama testine göre, prenatal tanı testi daha erken zamanda yaptırılabilir.
Kromozom anomalilerinin bazı lösemi ve lenfoma tipleri için tanısal ya da prognostik önemi vardır. Kromozom analizi ile bu sayısal ya da yapısal değişiklikler saptanabilir. Aynı zamanda, tedavinin izleminde de kullanılır.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz. Sonuçlarınıza E-devlet veya E-Nabız üzerinden ulaşmak istiyorsanız öncelikle T.C. Kimlik No ve E-devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalısınız.
Evlilik Öncesi Genetik Testler Zorunlu mu? SMA Taşıyıcılık ve Beta Talesemi Genetik Testi zorunludur. Ancak kromozom analizi, Kan Pıhtılaşma Mutasyonu ve Y Kromozom Mikrodelesyonu zorunlu olmamakla birlikte gereklidir.
Ailede genetik bir hastalık öyküsü varsa, daha önce genetik hastalığı olan bir çocuğa sahipse, eşler yakın ya da uzak akrabaysa veya soy geçmişinde genetik hastalık öyküsü olduğu biliniyorsa anne adaylarına genetik test yapılmalıdır.
Tıbbi Genetik Hastalıkları Uzmanı
Merkezimize herhangi bir klinik branş tarafından yönlendirilebilir, ALO 182 veya internette MHRS sisteminden uzman doktorumuzdan poliklinik randevusu alabilirsiniz.
**Hastanın kan alımı sırasında Aç/Tok olması test başarısını etkilememektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri