Önemsiz ayrıntıları aşarak düşünmek ve önemli olana konsantre olmak.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Aşırı düşünen birey düşüncelerini ve geleceğini yoğun bir şekilde kontrol altında tutmaya çalışır. Yoğun bir kontrol arzusu, çoğu zaman anksiyete ile bağdaşlaştırılır. Dolayısıyla fazla düşünmenin altında yatan psikolojik durum, bir çeşit anksiyete bozukluğu olabilir.
Aşırı düşünme ya da aşırı detaylı düşünme, istemesek dahi, geçmişte ve şu anda yaşadıklarımızı, gelecekte olabilecekleri, aldığımız kararları veya çevremizdeki insanların davranışlarını sık sık, gereğinden fazla düşünmek ve analiz etmektir.
İlgili 36 soru bulundu
Derin düşünme, düşüncelerimizin kalitesini ve derinliğini kademeli olarak artırma sürecidir. Yetersiz ve sığ düşünceleri daha destekleyici düşüncelerle değiştirerek bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayabiliriz.
Dilimize İngilizce'den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
Karamsar kişiler, gelecekte onları bekleyen olumsuz deneyimlerin varlığını sıklıkla düşündükleri için çaresizlik, umutsuzluk, endişe duygularını yoğun olarak yaşar, üstesinden gelmek için yetersiz olduğunu düşünür.
Anksiyete türkçedeki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı yada kendisinin yahut yakınlarının başına kötü birşey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur. Kişi sıklıkla günlük olaylar karşısında beklenenin üstünde yüksek bir kaygı düzeyi yaşar.
Bencillik, başkasını (ya da karşısındakini) dikkate almadan ya da önemsemeden yalnız kendi istek ve gereksinimlerini dikkate alarak hareket etme olarak tanımlanabilir. Bencil insanlar sürekli olarak yalnız kendi çıkarlarını düşünür, kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün ve önemli tutar, o çerçevede davranırlar.
Aşırı düşünmenin ruh sağlığı sorunlarıyla çift yönlü bir ilişkisi olabilir. Stresli olaylar, depresyon ve kaygı insanları fazla düşünmeye daha yatkın hale getirebilir ve bu aşırı düşünme daha kötü stres, endişe ve depresyona katkıda bulunur.
Uzun süre bir konuya odaklanmak insanları hem yoruyor hem de karar verme yeteneğini etkiliyor. Uzmanlar, bir işe yoğunlaşan kişinin beyninde olup bitenleri araştırdı. Beden gücüyle çalışma, spor ve egzersiz insanları yorar.
Ruminasyon; istemsiz şekilde ortaya çıkan ve kontrol edilmesi zor, bastırmak için çaba gerektiren çeşitli tekrarlayıcı düşüncelere sahip olmaktır. Bu tür düşünceler kişinin zihnini sıklıkla meşgul eder fakat problemin çözümüne dönük bir sonuç oluşturmaz.
hayır anlama gelmez. birini düşünüyorsunuz diye o kişi de sürekli sizi düşünecek diye bir kural yok. genelde hiç tanımadığımız insanları bile bazen etkilendiğimiz için düşünürüz ama onlar bizi tanımıyor bile. bilimsel olarak bu tarz telapati gibi şeyler yoktur bunlara inanmayın.
Overthinking'i kategorize edecek olursak bir tür kaygı bozukluğu içine dahil edilebilmektedir. Çünkü kaygı bozukluğunun en büyük belirteçlerinden biri de aşırı düşünmek hastalığıdır. Çok düşünülen şeyler kaygı, korku ve stres gibi unsurların ortaya çıkmasına sebep olur.
Psikolojik araştırmalara göre, birini sürekli düşünüyorsanız ve bunu engelleyemiyorsanız. Psikolojik araştırmalara göre, birini sürekli düşünüyorsanız ve bunu engelleyemiyorsanız, sebebi düşündüğünüz kişinin de sizi düşünmesidir.
Sesli düşünmek her zaman delilik işareti değildir, ama zihinsel yeteneğimizi geliştirir. Kendi kendine konuşma bizi bir konuya, bulunduğumuz dakikaya ve yere daha çok yoğunlaştırır. Bu bir otokontrol mekanizması olarak, her gün uygulamaya değer bir davranış şeklidir.
Kendini her zaman haklı gören, sadece kendini önemseyen ve seven, sürekli “Ben ne dersem o” diyen kişilerinin ortak özelliği nedir bilir misiniz? “Ben söyleyeyim size: Narsist olmaları.
Optimist insanların genel olarak minnettar ve farkındalığa sahip bir düşünme biçimine sahip oldukları, yardımsever davranışlarda bulunduğu ve kendilerini memnun edecek düzenli aktivitelerle meşgul oldukları görülmüştür.
Narsistik kişilik bozukluğu; kendisinden başka kimseyi beğenmeme, insanlara karşı kibirli olma ve insanları küçük görme gibi belirtileri olan psikolojik bir rahatsızlıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri