Göz kararmasının nedenlerinden biri vücudun susuz kalmasıdır. Bu sorunu çözmek için vücudun su dengesini korumanız gerekir. Gün içinde salatalık tüketerek, yüksek oranda su içeren bu besinden faydalanabilirsiniz. Salatalık, susuzluğu gideren vücut hücrelerini yenileyen bir besindir.
Göz kararması nasıl geçer? Göz kararması durumları; aç veya susuz kalmamak, vücudu çok yormamak, hareketsiz kalmamak ve temiz hava almak ile geçer. Diğer taraftan göz kararması çok sık yaşanıyorsa ve buna kulak çınlamaları veya baş dönmeleri eşlik ediyorsa doktora muayene olmak gerekmektedir.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
İkişer yemek kaşığı domates ve limon suyunu karıştırıp etkili bir göz altı ürününü evde kendin hazırlayabilirsin. Karışımı bir makyaj pamuğu ile göz altına uygulayıp 10 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulaman yeterli. İşte bu kadar kolay!
Göz kararması, birçok insanın günlük yaşantısında sıklıkla yaşadığı şikayetlerden biridir. Göz kararması birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Genelde riskli bir durum olmasa da devamlı tekrarlayan bir olay haline gelmesi halinde bir uzman doktora danışılması gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Göz kararması birden çok sebeple ortaya çıkabilmekte olup sıklıkla açlık, stres, ani tansiyon yükselmeleri ve sıcaklığa bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Özellikle bulantı ve yoğun baş dönmelerinin sıklıkla tekrarladığı gözde kararma daha ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.
Göz kararmasının ana sebebi kan basıncındaki düşüştür. Otururken veya uzanırken ani bir şekilde kalkıldığında kan basıncı da düşer, bu sebeple göz kararması meydana gelebilir. Yoğun ve yorucu geçen günler, aşırı stres, aşırı sıcak ve uzun süren açlık gibi sebepler de göz kararmasını beraberinde getirebilir.
Limon suyu birçok vitamin özellikle C vitamini ve mineralden zengindir. Limon suyu içeriğinde sitrik asit bulunması nedeniyle cildi ölü deriden arındırma özelliğine sahip olan peeling etkili ve doğal bir kaynaktır; lekeleri ve kararmaları azaltıcı etkisiyle, cildi canlandırır.
B12 eksikliği de tıpkı demir eksikliği gibi kansızlığa neden olabilir. Bu durumda çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, göz kararması gibi sorunlara neden olabilir. Yaşla birlikte B12 emilimi ve vücutta depolanma yeteneği azalır. 65 yaş üstü kişilerde B12 depresyon riskini artırır.
2 çay kaşığı elma sirkesi ile 1 tatlı kaşığı suyu karıştırın ve bir pamuk yardımı ile gözlerinize zarar vermeden uygulayın. Bu işlemi günde 3 defa tekrarlayabilirsiniz.
Beyinde bulunan damarların çeşitli nedenlerle sertleşmesi nadir görülen sorunlardan biridir. Bu sertleşmeler kendini en sık baş dönmeleri ile gösterir. Bu sorun yaşandığında nöroloji veya beyin cerrahına gidilmelidir.
“Baş dönmesi” ya da yaygın olarak kullanılan “vertigo” terimi bir hastalık ismi olmayıp farklı nedenlerle oluşabilen bir patolojinin belirtisidir ve hastalar tarafından dengesizlik, sersemlik, göz kararması hafif ya da şiddetli dönme gibi farklı şekillerde ifade edilebilir.
Ayağa kalkınca baş dönmesi neden olur? Ayağa kalkarken baş dönmesinin nedeni, aniden pozisyon değişikliği nedeniyle kan basıncının düşmesi olabilir. Bu, özellikle düşük tansiyon, dehidrasyon veya iç kulak problemleri gibi durumlarda görülebilir.
Sürekli sürtünme, yanlış epilasyon uygulamaları, güneşe maruz kalma ve kozmetik kullanımı cilt kararması yaratabilir. Sürekli sıcak sir uygulaması, aşırı dar giyinme, lazer uygulamaları, sürekli sentetik kıyafet ve ped kullanımı da kararmayı artırır. Ayrıca yaşa bağlı olarak da kararmalar artabilir.
Hastaların 'dönme hissi' olarak tariflediği vertigonun bir nedeni de vitamin eksikliği. Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
Soğuk Kompres Yapın: Soğuk uygulama, kan damarlarını daraltıp göz altı morlukların azalmasına yardımcı olabilir. Gözlerinizi Çay Poşeti ile Dinlendirin: Çay demlerken kullandığınız çay poşetleri göz çevresinde koyu halkaların renginde açılma sağlarken şişkinliğin inmesinde etkili olabilir.
✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Soğuk olan her şey göz altı torbalarını ve morluklarını azaltmaya yardımcı olur. Soğutulmuş ham patates de daha uzun süre soğuk kalması ve içerdiği C vitamini, enzimler ve nişasta açısından zengin yapısı ile cildi besleyerek göz altındaki morluklar ile savaşır.
Zira kadın baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, sersemlik, bayılma hissi yaşıyorsa bunun en temel sebebi beyne giden kan akımının azalmasıdır. Böyle bir durumda hemen uygun bir yere uzanmak, bacakların altına yumuşak bir yastık koymak ve bir süre o şekilde dinlenerek, kan akışını normale döndürmek gerekir.
Enfeksiyon: Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlar, baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesinin şiddeti, enfeksiyonun türüne göre farklılık gösterebilir.
Bir başka neden: İltihap
Kronik orta kulak iltihapları ile fistül denilen iç kulak sıvısı kaçakları da baş dönmesi sebebi olabiliyor. Kronik orta kulak iltihabında kulakta oluşan kolesteatom, kemikleri eriterek baş dönmesine yol açabiliyor.
Vertigo, sabit dururken oluşan dönme veya sallanma hissidir. Vertigonun yaygın nedenleri arasında kafa travmaları, Meniere hastalığı ve virüsler bulunur. Ancak, vertigoya neden olan başka şeyler de bulunur. Bu nedenlerin ortak noktası iç kulağı etki etmesidir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri