Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır. Telkari sanatı ile yaygın olarak kolyeler, yüzükler, bileklikler, tütün kutusu, sigara ağızlıkları, aynalar, tepsiler, kemerler, küpeler, anahtarlıklar, isimlikler, düğmeler ve vazolar yapılabiliyor. Özellikle Mardin ve Midyat ilçesinde telkari sanatı oldukça gelişmiştir.
Gümüş tel işleme sanatı olarak kültürümüzde önemli bir yeri bulunan telkari, ince tel haline getirilmiş olan gümüşün küçük motifler ile birleştirilmesi işlemidir. Bütünüyle el sanatı olan telkari kullanılarak yapılan takılar ve eşyalar, çok eski yıllardan beri yaygın olarak tercih edilir.
Telkari, ince gümüş tellerin birleştirilmesinden ibaret olan bir gümüş işleme sanatıdır. Bir altın veya gümüş tel ya da levhadan, özel bir alet ile, elde edilmiş tane veya kürelerden ibaret olan telkari'deki aynı optik etki aynı kalınlıktaki 2 ya da daha fazla telin örülmesi ile elde edilebilir.
Çanak çömlek, demircilik, bakırcılık, kalaycılık, kuyumculuk, gümüşçülük (telkâri), iğne oyası, Midyat el nakışı, tohum iğnesi, yorgancılık, oyacılık, boyacılık (sibbeğ), dericilik (debbağ), sabunculuk, dokumacılık, şalüşapik (özel bir kumaş dokumasıdır), kilimcilik, halıcılık (yün ve ipek), semercilik, keçecilik, ...
Telkari / Gümüş İşlemeciliği - Mardin
Mardin'de telkari sanatının tarihi çok eski çağlara kadar uzanmaktadır. Bir elsanatı olarak ustadan çırağa aktarılarak geçmişten günümüze kadar ulaşmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Telkari, gümüşün el ile özel olarak işlenerek süsleme sanatıdır. Ülkemizde en çok Mardin'in Midyat ilçesi ve Ankara'nın Beypazarı ilçesinde günümüzde yaygın olarak yapılmaktadır. Bu süsleme sanatı Beypazarına ahilik ile kazandırılmıştır.
Dünyada ilk ve tek olan telkari müzesi, telkari sanatı Midyatta açıldı 😍
Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır.
Geleneksel el sanatları içerisinde kuyumculuk, ipekçilik ve bakırcılık önde gelmektedir. İpek böcekçiliği Merkez, Kulp, Silvan ve Lice ilçelerinde yapılmaktadır. İpekli kumaşları, mendilleri poşuları ile ünlü ilde üretim eskiye göre oldukça azdır.
Kültürel varlığımızınen önemli öğelerinden biri olan el sanatları, ülkemizin bir çok yerinde olduğu gibi Kayseri'de de babadan oğula ya da ustadan çırağa geçerek yüzlerce yıl öncesinden günümüze gelmiştir.
Telkari, 925 ayar gümüş kullanarak %100 el işlemesi olan ve geçmişi M.Ö. 3000'lere dayanan Midyat`a özgü bir sanattır. Telkari`deki motifler doğanın yorumlanışını yansıtır. Bir dal, bazen bir çiçek, bazen eski midyat taşı deseni, bazende su damlasıdır.
Geleneksel el sanatlarından biri olan telkâri sanatı, kültürel miras anlamında Mardin'in en önemli el sanatlarından biridir. İlk olarak Mezopotamya topraklarında işlenen ve daha sonradan dünyaya bu topraklardan yayılan telkâri sanatının, Süryani toplumunun ana sanatlarından biri olduğu görülmektedir.
Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır.
Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen geleneksel el sanatını tutkuyla sürdüren ustalar, birbirinden farklı motifleri tel tel işleyerek gümüş yüzük, küpe, kolye, kemer, bilezik, broş ve anahtarlık gibi çeşitli ürünlere dönüştürüyor.
Telkari çeşitleri kaynaklarda hasır telkari, kakma telkari ve kafes telkari olarak yer almaktadır.
Telkari Nedir? Telkari Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen "telkari”, ince tel halinde çekilen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan, çok küçük motiflerin kaynak yardımıyla bir araya getirilmesidir.
Geleneksel ya da modern olsun, bütün el sanatları çok büyük emeklerle icra edilmektedir. Başlıca el sanatlarımızın arasında minyatür, çini, hat, tezhip, ebru, ahşap oymacılığı, cam süslemeciliği, duvar resimleri işlemeciliği, metal işlemeciliği, taş işleme, takı tasarımı, dokuma, gümüş işlemeciliğini sayabiliriz.
Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç ...
Geleneksel Denizli El Sanatları; dokumacılık, hasırcılık, dericilik, testi ve bardak yapımcılığı, urgancılık, bakırcılık, demircilik, tarakçılık, semercilik-saraçlık, tel kırma gümüş işleri, iğne işleri, ağaç işleri olarak sıralanabilir.
Telkâri Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Gümüş Veya Altını İnce Teller Durumuna Getirip Örerek Yapılan (Takı Vb.)
Telkâri el sanatı genel olarak saf haldeki altın ve gümüşün yüksek dereceli ateşte eritilerek ince tel haline dönüştürülmesi ve bu tellerin çift ile eğip bükülerek işlendiği bir el sanatıdır. Genellikle iki farklı kalınlıktaki telin işlenmesiyle yapılır.
Quilling, ülkemizde kağıt telkari ya da kağıt kıvırma sanatı olarak bilinmektedir. Renkli kağıtların, ucu çatallı özel bir aparatla kıvrılması ve çeşitli şekiller verilmesiyle oluşur. Bu kağıttan şekillerle süslemeler, aksesuarlar, sanatsal tasarımlar, dekorasyon ürünleri vb. birçok ürün yapılabilmektedir.
Geleneksel el sanatlarından biri olan Telkari sanatı, kültürel miras anlamında Mardin'in en önemli el sanatlarındandır.
Bu sanat özellikle de Osmanlı'nın son dönemlerinde yaygınlaştı ve saray süslemesinden çıkıp her eve girmeye başladı. Osmanlı döneminde bu sanata Vav İşi deniyordu. Telkari sanatında kullanılan çeşitli motifler, ince işçilikli eserlerin çıkmasına yardımcı oldu.
Telkari İşlemeli Gümüş El Yapımı Tesbih 101
Ürünümüz telkari ustalarımız tarafınca, saf gümüşün ince bir tel haline getirildikten sonra sadece el teknikleri ve el aletleri ile şekillendirilmesi sonucu işlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri