Trafik kazalarından doğan hasarlar, hırsızlık ve yangın gibi olaylar birçok KASKO poliçesinde ortak olarak yer alan teminat türleridir. Bu temel risklere ek olarak ilave teminatlar içeren KASKO poliçeleri için geniş KASKO ifadesi kullanılır.
Çarpma, çarpılma, hırsızlık ve yanma gibi temel kasko sigortası teminatlarının yanı sıra poliçelere kişisel istek ve ihtiyaçlar dahilinde farklı teminatların da ilave edilebildiği kasko poliçeleri “genişletilmiş kasko” olarak adlandırılmaktadır. Genişletilmiş kasko sigorta poliçesinin geçerlilik süresi 1 yıldır.
Kasko sigortası karşı tarafın hasarının trafik sigortası limitlerini aşan kısmını "İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM)" teminatıyla karşılayabilir. Yani kasko karşı tarafın hasarını karşılar mı sorusunun cevabı kasko İMM teminatıdır. Normal şartlarda kasko sigortası karşı tarafın değil kendi aracının hasar masraflarını öder.
Tam kasko sigortası hem ana teminatları hem de ek teminatları kapsar. En kapsamlı kasko sigorta çeşididir.
İlgili 16 soru bulundu
Kasko poliçesinde yer alan teminatlar, sürücülerin bütçesine ve taleplerine göre şekillenebilir. Ancak temel olarak belli teminatların yer aldığı 4 kasko çeşidi vardır. Bunlar; dar kasko, kasko, genişletilmiş kasko, tam kaskodur.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Kasko sigortası, motorlu olan araçların çeşitli durumlarda başına gelen durumlara karşı araç sahibini güvence altına alırlar. Genel olarak kaskonun karşıladığı hasarlar hırsızlık, hırsızlık girişimleri, kundaklama, yangın gibi durumlardır.
Herhangi bir kazaya karışmanız durumunda sürücü olarak siz kusurlu olsanız dahi, kasko aracınızdaki zararı karşılar. Ancak kasko yalnızca sigortalı aracın hasarını karşılar. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Genellikle genişletilmiş kasko poliçelerinde motor arızasının karşılanacağına dair ek maddelere yer verilir. Kasko, teknik sorunlardan kaynaklanan motor arızalarını karşılar.
Araç rayiç bedelleri, bir kaza durumunda kasko şirketleri tarafından tazminat hesaplamasında önemli bir rol oynar ve aracın piyasa değerini belirler. Hasar durumunda ödenecek miktarı belirlerken genellikle TSB (Türkiye Sigorta Birliği) kasko değer listesi kullanılır.
Standart kasko sigortası, yalnızca kaza durumunda ya da üçüncü şahısların eylemleri sonrasında meydana gelen hasarları karşılar. Bu durumların dışında meydana gelen arızalar kasko sigortası ana teminatları kapsamına girmez.
Kasko poliçenizde cam hasarlarında muafiyet uygulanmayacaktır ifadesiyle karşılaştıysanız bu aracınızın camlarının hasar görmesi halinde değişim sırasında oluşacak hasarın sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın karşılanacağı anlamına gelir.
Kasko sigortasının temel görevi, aracınızın hasarını karşılamasıdır. Yani kusurlu taraf siz olsanız dahi kasko aracınızın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Araba çalınması çalınma sonucu hasar ile çalan kişinin aracı kullanımı sonucu oluşan bütün hasarlar sigorta tarafından karşılanır, çalınan aracın bulunamaması durumunda aracın çalındığı günkü rayiç bedeli 30 gün içinde ödenir.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Pert kaydı alan bir aracın kaskosu bulunması halinde, araç tamir bedelleri ve rayiç bedeli karşılaştırılır. Hasar telafisinin ücreti rayiç bedelle örtüşüyorsa, bu durumda aracın rayiç bedeli ödenir. Ağır hasar kaydı bulunan bir aracın sigorta işlemlerinde ise zarar karşılanır.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Örneğin “Aracımı direğe çarptım kasko karşılar mı?” gibi bir sorunuz varsa bu durum kasko kapsamında tek taraflı kazayı ifade eder. Aracın bir bariyere ya da duvara çarpması gibi durumlar sigorta şirketlerine göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
Deri, kumaş, plastik, halı gibi materyallerde meydana gelebilecek yırtık ve çizikler onarım ile tamir edilebilir.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Güneş yanıkları ve boya solması Kasko Sigortası teminatına girer mi? Bu tür hasarlar zamana bağlı ve beklenen hasarlar olduğundan teminat haricidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri