Geniz Eti İşitme Kaybına Sebep Olabilir Eğer önlem alınmazsa bu klinik tablo, ilerde çocuğun ömür boyu sıkıntısını çekeceği adheziv otitis media denen soruna sebep olur. Bu hem kalıcı işitme kaybı, hem de kronik kulak akıntısı ile kişinin geri kalan yaşantısını etkiler.
Geniz eti büyümesi tanısı konulduğu andan itibaren hasta izlenerek en kısa sürede tedavi adımlarına başlanmalıdır. Geniz eti ameliyatı yapılmadığı durumlarda; kronik sinüzit veya orta kulak iltihabı, yüz ve çenede şekil bozuklukları, diş bozuklukları, ciddi solunum ve hormon bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.
Nefes alma problemi oluşturması, uyku sorununa yol açması, orta kulak iltihabını tetiklemesi gibi durumların oluşması geniz eti tedavisi alınması için yeterlidir. Geniz eti tedavisi yalnızca ameliyat ile yapılabilmektedir.
Çocuklarda sıkça görülen ve tedavi edilmediği takdirde yüz ve çene kemiklerinde kalıcı şekil bozuklukları, büyüme ve gelişme gerilikleri, kalıcı işitme problemleri gibi ciddi hastalıklara neden olabilen geniz eti büyümesine karşı anne babaların dikkatli olması gerekiyor.
Geniz eti - bademcik büyümeleri ve enfeksiyonları en sık 3 - 9 yaş aralığında görülmektedir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Geniz eti nasıl tedavi edilir? Geniz eti semptomlarının minimal olduğu çocuklarda, herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Geniz eti şişmesini azaltmak için hekim tarafından burun spreyi önerilebilir. Enfeksiyonun bakteriyel olması durumunda ise antibiyotik yazılır.
Geniz eti ameliyatı genellikle toplamda 15-45 dakika kadar sürer.
Alerjik ve aktif şekilde iltihaplı olan çocuklar düzenli olarak takip edilmelidir. Geniz eti akut ise ilaçlar ile tedavi uygulanmaktadır. Kronik hale dönüşmüşse ameliyat yapılmaktadır. İlaç olarak antibiyotikler, ağrı kesiciler, dekonjestan ilaçlar ve okyanus suları verilmektedir.
Bademcik ameliyatlarında çocuklarda iyileşme süresi 4–5 gün iken, büyüklerde 10 güne kadar uzayabilir. Sadece geniz eti ameliyatı yapılmış ise, iyileşme süresi genellikle 1–2 gündür.
Geniz eti ameliyatı, yaklaşık 20 dakika süren, kesi gerektirmeyen basit bir ameliyattır. Etkin ve düzgün cerrahi kullanılarak çıkartılmış geniz etinin, tekrarlama olasılığı söz konusu değildir.
Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Hasta Bakımı Geniz eti ameliyatından hemen sonra hastalar hafif bir rahatsızlık, boğaz ağrısı veya burun tıkanıklığı yaşayabilir. Başarılı bir iyileşme için cerrahın talimatlarına uymak hayati önem taşır. Bu dönem içerisinde ağrı kesici gibi elemanlar kullanılabilir.
Geniz bölgesinde ağrı duyusunu algılayan sinir dokusu bulunmaz. Bu nedenle ağrısız bir operasyondur.
Geniz eti ameliyatı sonrası geniz etinin tekrar büyümesi son derece nadir görülür.
Geniz eti ameliyatları her zaman genel anestezi altında yapılmaktadır. Cerrahi işlem 5-10 dakika sürmekle beraber anestezi işlemleri ile birlikte toplam ameliyat süresi 45- 60 dakika civarında olmaktadır.
Geniz eti sebebiyle büyüme geriliği görülebilir
İştah kaybıyla birlikte gelişim geriliği gözlemlenebilir. Ağız ile solunum yapan çocuklarda diş gelişimi de olumsuz etkileniyor.
Pasif sigara içiciliği, yani anne babanın çocuğun yanında sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyüyerek geniz etini oluşturur. Geniz eti 4-7 yaş civarında maksimum büyüklüğüne erişir ve bu yaştan sonra genellikle küçülür.
Geniz eti gelişim geriliğine dahi yol açabilir
Tedavi edilmeyen geniz eti, sık üst solunum yolu enfeksiyon atakları, sinüzit, geniz akıntısı, öksürük, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, kulak enfeksiyonları, kulakta sıvı birikmeye bağlı işitme azlığı hatta kaybına yol açabilir.
Geniz etinin büyümesi ve yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkmasıyla, geniz eti tedavisi bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Geniz eti tedavisinde öncelikle, ilaçla tedavi yöntemi tercih edilmektedir.
Geniz eti ameliyatı sırasında ameliyat olan kişiye solunum tüpü takılması nedeniyle ameliyat sonrası ilk birkaç gün öksürük oluşumu görülebilir.
Ameliyatsız geniz eti tedavisi sırasında bölgede buharlaştırma yöntemi yapılarak etin yok edilmesi hedeflenmektedir. Özel bir cihaz ile radyofrekans tedavisi uygulanarak yapılan buharlaştırma yöntemi için mutlaka bu alanda eğitim alan uzman hekimden yardım alınması gerekiyor.
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Konuşma gelişimi, artikülasyon ve dil gelişimi için ise geniz eti bu tip sıkıntılara yol açmaz. Sadece çok büyük olması burun tıkalıymış gibi konuşmaya (h.ponasal) neden olabilir. Seslerin üretimine konuşma bozukluğuna etkisi olmaz.
Özellikle çocuklarda kaliteli bir uyku sağlıklı büyümenin temel kriterlerinden biridir. Bu nedenle burunda tıkanıklık, horlama, yüzde orantısızlık, kulaklarda sıvı oluşumu gibi sorunlar görülüyorsa ve tüm bunlardan dolayı hastanın yaşam kalitesi düşüyorsa mutlaka geniz etinin alınması gerekiyor.
Geniz ameliyatı sonrasında tedavi sürecine ek olarak yumuşak gıdalar ile beslenilmesi, dondurma gibi soğuk gıdalar ile beslenilmesi bölgedeki oluşabilecek kanama riskini azaltmak amacı ile önerilmektedir. Geniz eti ameliyatı sonrası iyileşme sürecine gelecek olursak bu süreç ortalama bir hafta diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri