Geniz eti ameliyatı için yaş kriteri bulunmuyor. Çocukta, geniz eti dokusuna bağlı horlama, ağız açık nefes alma, uyurken yer değiştirme gibi belirtiler varsa büyüklüğüne bakılmaksızın alınması öneriliyor. 3 yaş öncesi ve 7 yaş sonrasında çok nadir görülen geniz eti büyümesi yaş ilerledikçe küçülüyor.
Ama çocuğun büyüme-gelişmesine zarar veriyor ve yukarıdaki maddelerden biri geçerliyse 2 yaşından küçük olmamak kaydıyla her yaşta yapılır. 2 yaşından küçük çocuklarda bağışıklık sistemi henüz tam olgunlaşmadığı için lenfoid doku olan geniz etinin ağız ve burundan alınan mikroorganizmalara karşı savunması önemlidir.
Geniz Eti Ameliyatına Hangi Durumlarda Karar Verilir? Hekiminiz, nefes alma güçlüğü, uyku apnesi, sık sık tekrarlanan geniz eti iltihabı, konuşma bozukluğu mevcut olduğu takdirde geniz eti ameliyatı yapılmasını önerebilir.
Geniz eti, burun ve boğaz arasında yumuşak damağın gerisine yerleşmiş bir lenf dokusudur. Geniz eti, doğumdan itibaren büyümeye başlayarak 3 ile 5 yaşları arasında en büyük boyutuna ulaşır. Genellikle 7 yaşından sonra küçülmeye başlar ve 10-12 yaşta ileri derecede gerilemiş olur.
Geniz eti sebebiyle büyüme geriliği görülebilir
İştah kaybıyla birlikte gelişim geriliği gözlemlenebilir. Ağız ile solunum yapan çocuklarda diş gelişimi de olumsuz etkileniyor.
İlgili 42 soru bulundu
Geniz eti, vücuda faydalı bir doku olarak sayılabilir ancak sık sık boğaz enfeksiyonlarına karşı savaşmak zorunda kaldığı takdirde, çeşitli nedenlere bağlı olarak büyüyebilmektedir. Geniz etinin büyümesi, solunumu sekteye uğratabilir ve östaki borusunda tıkanmaya yol açabilir.
Geniz eti olan çocuklar okulda başarısız
Geniz etinden kaynaklanan horlama ve uyku problemleri, çocukların yaşam kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Uykusuzluktan kaynaklanan yorgunluk nedeniyle okul başarısı olumsuz etkilenmekte ve çocuklar sosyal yaşamdan uzaklaşmaktadır.
Çocuklarda sıkça görülen ve tedavi edilmediği takdirde yüz ve çene kemiklerinde kalıcı şekil bozuklukları, büyüme ve gelişme gerilikleri, kalıcı işitme problemleri gibi ciddi hastalıklara neden olabilen geniz eti büyümesine karşı anne babaların dikkatli olması gerekiyor.
Bademcik ve geniz eti ameliyatları 3 yaşından sonra yapılması tercih edilmektedir. Ancak; eğer bebek uykuda nefes durması problemi yaşıyorsa ameliyat daha erken yaşta da yapılabilmektedir.
Alerjik ve aktif şekilde iltihaplı olan çocuklar düzenli olarak takip edilmelidir. Geniz eti akut ise ilaçlar ile tedavi uygulanmaktadır. Kronik hale dönüşmüşse ameliyat yapılmaktadır. İlaç olarak antibiyotikler, ağrı kesiciler, dekonjestan ilaçlar ve okyanus suları verilmektedir.
Genel olarak üzüme benzeyen yapısı ile dikkat çeken geniz eti, burun ile boğaz arasında bulunmaktadır. Geniz eti tedavisi son zamanlarda ameliyatsız geniz eti tedavisi yöntemi ile çözüme kavuşmaktadır.
Geniz eti ameliyatları her zaman genel anestezi altında yapılmaktadır. Cerrahi işlem 5-10 dakika sürmekle beraber anestezi işlemleri ile birlikte toplam ameliyat süresi 45- 60 dakika civarında olmaktadır.
Çocuklarda geniz eti ameliyatı; genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen operasyon yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Herhangi bir kesi ve dikiş uygulamalarına ihtiyaç duyulmadan yapılan geniz eti ameliyatı sonrasında hastanede kalmaya gerek duyulmamaktadır.
Bademcik ameliyatlarında çocuklarda iyileşme süresi 4–5 gün iken, büyüklerde 10 güne kadar uzayabilir. Sadece geniz eti ameliyatı yapılmış ise, iyileşme süresi genellikle 1–2 gündür.
Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Pasif sigara içiciliği, yani anne babanın çocuğun yanında sigara içmesi, alerji ve özellikle mikroorganizmaların tekrarlayan temaslarına maruz kalma neticesinde bu lenfoid oluşumlar büyüyerek geniz etini oluşturur. Geniz eti 4-7 yaş civarında maksimum büyüklüğüne erişir ve bu yaştan sonra genellikle küçülür.
Geniz eti gelişim geriliğine dahi yol açabilir
Tedavi edilmeyen geniz eti, sık üst solunum yolu enfeksiyon atakları, sinüzit, geniz akıntısı, öksürük, uyku bozuklukları, horlama, ağzı açık uyuma, kulak enfeksiyonları, kulakta sıvı birikmeye bağlı işitme azlığı hatta kaybına yol açabilir.
Bazı çocuklarda ağız solunumu alışkanlık haline gelmiş olduğu için bu süre uzayabilir. Geniz eti alındıktan sonra genellikle tekrar büyümez. Ancak çocuğun yaşı küçükse (2 yaş civarı) %10-20 ileri yaşlarda yeniden büyüme olabilir. Geniz etinin alınmış olması boğazdaki lenf dokuları açısından bir eksiklik oluşturmaz.
Geniz eti büyümesi tanısı konulduğu andan itibaren hasta izlenerek en kısa sürede tedavi adımlarına başlanmalıdır. Geniz eti ameliyatı yapılmadığı durumlarda; kronik sinüzit veya orta kulak iltihabı, yüz ve çenede şekil bozuklukları, diş bozuklukları, ciddi solunum ve hormon bozuklukları ile karşılaşılabilmektedir.
Prof. Dr. İsmet Aslan '' Çocukta büyüme gelişme geriliği, dikkat eksikliği, hiperaktivite, ruhsal, sosyal ve zeka gelişiminde azalma geniz etinin neden olduğu obstrüktif (tıkayıcı) uyku apne sendromunun yarattığı sıkıntıların günlük yansımalarıdır.
Geniz etinin büyümesi ve yukarıdaki belirtilerin ortaya çıkmasıyla, geniz eti tedavisi bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Geniz eti tedavisinde öncelikle, ilaçla tedavi yöntemi tercih edilmektedir.
Burun eti, halk arasında daha aşina olduğumuz haliyle genzi eti, burun ile boğaz arasına yerleşmiş, üzüm salkımına benzeyen bir görünüme sahip olan lenf dokusu kümesidir. Geniz eti, bademciklere benzer bir göreve sahiptir ancak bademcikler gibi gözle görülebilecek dokular değildirler.
Geniz eti, solunum yoluyla vücuda girebilecek zararlı maddelerin ve mikroorganizmaların tutularak yok edildiği önemli bir savunma organıdır. Bununla birlikte, geniz eti çeşitli koşullarda veya rahatsızlıklarda büyüme gösterir ve geniz bölgesinde tıkanmalara veya hava pasajının daralmasına neden olur.
Özellikle çocuklarda kaliteli bir uyku sağlıklı büyümenin temel kriterlerinden biridir. Bu nedenle burunda tıkanıklık, horlama, yüzde orantısızlık, kulaklarda sıvı oluşumu gibi sorunlar görülüyorsa ve tüm bunlardan dolayı hastanın yaşam kalitesi düşüyorsa mutlaka geniz etinin alınması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri