Egzama için reçete edilen kortizonlu kremler, vücut tarafından doğal olarak üretilen kortizon-benzeri bir madde olan bir glukokortikoid içerir. Bu kortizon, egzama alevlenmesinin hızla çözülmesini sağlayan güçlü anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir.
Kortizonlu kremlerin dermatolog tarafından önerildiği şeklin dışında bilinçsiz şekilde kullanılması sonucunda öncelikle deride yanma hissi, kaşıntı, kuruluk, kızarıklık, damarlanma, deride incelme hissi, morluk ve bazen kıllanma artışı ortaya çıkabilir.
Kortizonlu kremleri uygun zaman aralığında ve doğru yerde kullandığımız zaman etkileri kuvvetlidir ve kullanımları güvenlidir.
Kortizon, bağışıklık sistemini baskıladığı için tedavi sürecinde enfeksiyon riski oluşturur. Bu nedenle özellikle aktif enfeksiyon kuşkusu olan kişilerin kortizon kullanımı konusunda dikkatli olmaları önerilir. Tüberküloz (verem) gibi ciddi enfeksiyonlarda ise kortikoid alımından kesinlikle kaçınılmalıdır.
Kortizonlu krem ya da pomatlar hastalığınıza uygun teşhisle verilmişse çok kısa sürede sorunların yok olmasını sağlarlar ancak uzun süre kullanılırlarsa cildi inceltir ve dış etkilere daha açık bir hale getirebilirler. Bu nedenle kortizonlu merhemler sadece lezyon üstüne sürülür, geniş alanlara yayılmazlar.
İlgili 27 soru bulundu
Egzama üzerine kortizonlu kremleri, yalnızca alevlenmenin ilk belirtilerinde ve tamamen çözülene kadar uygulayın. Atopik dermatit lezyonları üzerinde etki elde etmek ve kaşıntıyı hızla gidermek için günde bir defa uygulama yeterlidir.
Kortizonlu kremleri biz tedavi için kullanırken, bazen hastalar kozmetik nedenlerle kullanır. Oysa bu bir ilaçtır. Biz kısa süreli sadece tedavi amaçlı kullanırız. Kozmetik bir krem değil leke açıcı olarak kullanıldığında ciltte kıllanma, deride incelme, kılcal damarlarda artış meydana getirebilir."
Topikal kortizonlu ilaçların sıklıkla 30 gr olduğunu düşünecek olur isek bir tüp ilaç bu kullanım şekli ile 15 gün tedavi için yeterli olacağı anlamına gelmektedir. Az günde bitmesi gereksiz yere fazla kullanıldığı, fazla gün sürmesi ilacın yetersiz kullanıldığı anlamına gelecektir.
Kortizon vücuttan idrar yolu ile atılır.
Kortizon içermeyen kremler pimekrolimus ve takrolimus atopik dermatit tedavisinde kullanılan diğer ilaçlardır. Kortizonlu ilaçlarda görülen yan etkilere yol açmazlar. Yüz gibi hassas deri bölgelerinde kullanılabilirler.
Kortizon Ne Kadar Süre Kullanılır? Hastalığın başlaması ve bireyin durumuna bağlı olarak kortizon kullanım süresi değişiklik gösterebilir. Genellikle hastalığın yoğunlaştığı 1-3 aylık dönemlerde tercih edilir. Kullanım süresi hastalığın şiddetine bağlı olarak uzman hekim tarafından belirlenir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir. İnsan vücudunda ölüm anına kadar kortizon hormonu salgılanır.
Kortizon; antialerjik, bağışıklığı baskılayan ve iltihap kurutucu etkileri olan bir ilaçtır. Vücutta iltihabın birikmesini engeller. Azlığında vücutta iltihap görülmesi artar. Kişinin vücudunda kortizon üretimi yeterli miktarda yapılmadığında, kortizon yüklemesi dışarıdan yapılmaktadır.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Örneğin kortizonlu cilt beyazlatıcılar. Oysa kortizon bir ilaçtır ve asla güzelleşmek amacıyla kullanılan bir madde olmamıştır. Uzun süre kullanıldığında cildin üst tabakalarında tahribata yol açıyor.
Kortizon alan hastalarda vücuttaki şeker metabolizması bozulduğundan tatlı ve yağlı besinlere olan istek ve iştah artar. Bu yüzden tatlı, yağlı, hazır paketli ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu dönemde daha az işlenmiş gıda ve daha fazla taze besin tüketilmelidir.
Kortizon, vücutta böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormonun bağışıklık sistemini baskılayıcı, iltihaplanmayı yani inflamasyonu azaltıcı etkisi bulunur. Kortizon ilaçları da kortizon hormonuna benzer kimyasal özellikler gösteren ilaçlardır.
Kortizonlu ilaçlar sabah erken saatlerde tok karnına alınmalıdır. Kortizonlu ilaçlar, uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılırsa, yan etkilere neden olurlar: Yüz yuvarlaklaşır cilt altı dokusu incelir ve deride kolaylıkla morluklar oluşur.
Egzama tedavisinde genellikle kortizonlu topikal ilaçlar kullanılmaktadır. Egzama tedavisinde kullanılan kortizonlu krem ve losyonlar bazen doktor bilgisi dışında uygun olmayan vücut bölgelerine uzun süreli kullanılabilmektedir.
Yüzde kızarıklık ve şişlik, özellikle gövdede sivilcelenme, ensede kalınlaşma, kıllanma artışı, geçici saç dökülmesi, deri renginde koyulaşma gibi deri yan etkileri olabilir.
Kortizon böbrek üstü bezinin korteks denen dış kısmında üretilen bir hormondur. Kolesterolü hammadde olarak kullanan bir dizi biyokimyasal reaksiyon sonucu oluşan doğal yapılı hormonlardan biri de kortizondur. Böbrek üstünden 2 farklı yapıda hormon grubu üretilir.
Kortizon ve leke kremleri
'Eğer sivilce iziniz şiş ve kırmızı renkteyse, cildinize kortizonlu krem sürebilirsiniz. Kortizon, ciltteki hücreler tarafından absorbe edilecek ve enflamasyonu azaltacaktır. ' diyor Georgetown Üniversitesi Dermatoloji Profesörü Tine Alster.
Yüzde kızarıklık ve şişlik, özellikle gövdede sivilcelenme, ensede kalınlaşma, kıllanma artışı, geçici saç dökülmesi, deri renginde koyulaşma gibi deri yan etkileri olabilir.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır. Kortizon kullanan hastalar, doyduklarını anlayamadıklarından yakınırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri