Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Örneğin, soğuk algınlığı veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları hem boğaz ağrısına hem de öksürüğe neden olabilir. Bu semptomlar, solunum yollarındaki iltihap veya tahriş sonucu ortaya çıkar.
Bazı insanlar soğuk içecek ve yiyecek tüketmenin boğaz ağrısına veya soğuğa neden olabileceğini iddia eder . Ancak, bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Özçelik, soğuk içeceklerin genelde kişinin vücut direncini düşürerek daha önce boğazda var olan virüs ve bakterilerin enfeksiyona yol açmasına neden olduğunu belirtiyor.
Hafif vakalarda, mide üşütmesi genellikle 1-3 gün içinde kendiliğinden geçer veya basit ev tedavisi ile iyileştirilir. Ancak bazı durumlarda mide üşütmesi daha uzun sürebilir ve şiddetli semptomlarla devam edebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Yutkunurken oluşan boğaz ağrısına ne iyi gelir? Limonlu sıcak çay, zencefil çayı, yeşil çay veya kekik çayı, sıcak çorba, boğaz pastilleri, ılık tuzlu su ile gargara ve özellikle uyurken havanın nemlendirilmesini sağlamak yutkunurken meydana gelen boğaz ağrılarını dindirmeye yardım edebilir.
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
1 miktar kaynar suyun içerisine bal ve limon karıştırıp karıştırıp içebilirsiniz. Bal ve limonlu su boğazını yumuşatır ve yutkunurken hissedilen o batma hissini rahatlatacaktır.
Boğaz enfeksiyonu belirtileri altta yatan nedene bağlı olarak genellikle 5 ila 10 günde iyileşme eğilimi gösterir. Bununla birlikte süre etken mikroorganizmaya bağlı olarak kısalıp uzayabilir. Örneğin gribe bağlı boğaz enfeksiyonu semptomları 5 günde geçebilirken öpücük hastalığında bu süre 4 haftaya kadar uzayabilir.
Tütün çiğnemek, sigara içmek, pasif içicilik, alkol almak ve baharatlı yiyecekler de boğazı tahriş edebilir. Uzun süre dinlenmeden ve/veya yüksek sesle konuşmak, bağırmak boğazdaki kasları gerer ve boğaz tahrişi yaratabilir. Boğaz, dil ve gırtlakta bulunan kanserli tümörler de yutkunurken boğaz ağrısına sebep olabilir.
Bu durumlarda boğaz bölgesinin doku sağlamlığı düşüktür ve bu durumda örneğin aşırı bir soğukla temas olduğunda, tahriş zemininde, dışarıdan gelebilecek mikroplara karşı savunma da azalır ve iltihaplanma riski yükselir.
Üşütme Bulaşıcı mıdır? Üşütme bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye kolayca bulaşan soğuk algınlığı vakaları, kişinin hasta birinin hapşırması, konuşmasıyla birlikte damlacıklar yoluyla bulaşmasını yanı sıra enfekte olan kişinin dokunduğu yerlere temas edilmesi sonucu da hasta olunabilir.
Boğaz ağrısı yaygın bir şikayettir, ancak genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. 1 haftadan uzun süren boğaz ağrısı şikayetinde bir doktora muayene olmamız önerilir.
Virüslerin neden olduğu boğaz ağrıları genellikle kendi kendine düzelir. Virüslerin değil bakterilerin neden olduğu daha az yaygın olan bir boğaz ağrısı türü olan strep boğaz enfeksiyonunun neden olduğu komplikasyonları önlemek için antibiyotiklerle tedavi gerektirir.
Boğaz ağrısının normal koşullarda 1 hafta içerisinde geçmesi beklenir. Eğer faranjit, larenjit ya da bronşit gibi bir durum yoksa bol sıvı tüketimi ile 1 hafta içinde boğaz ağrısında kurtulabilirsiniz.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Annelerimiz hastalanınca ilaç niyetine hani şöyle bir bardak sıcak süt ve bal içirir ya, meğer bu yanlışmış. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, “Süt, laktik asit içerdiği için gribe iyi gelmez.
Farenjit belirtileri arasında şüphesiz en önemlileri, boğazda batma ve yanma hissi, yutkunmada güçlük, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, boğazda kuruluk, kaşıntı ve yabancı cisim kaçmış hissidir. Bunların dışnda halsizlik, yorgunluk, eklem ağrısı gibi genel belirtiler de görülür.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Genellikle belirgin semptomlarla kendisini gösteren akciğer enfeksiyonunun en yaygın belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gösterilir. Bu belirtiler dikkate alınmazsa akciğerde meydana gelen enfeksiyonların ilerleyip daha ciddi komplikasyonlara sebebiyet verme durumu söz konusudur.
Bulaşıcı olabilir, gıda, su, yüzeyler ve yakın temas yoluyla kişiden kişiye de yayılabilir. Mide üşütme vakaları birkaç gün ila bir hafta içinde kendiliğinden düzelir, ancak bol miktarda sıvı içerek susuz kalmamak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri