Kapalı genleşme tanklarının içinde bir membran bulunur. Genleşen sıcak su membranın içine girerek sistemdeki fazla su basıncını alır. Membran ile metal tank arasında basınçlı bir gaz vardır. Genellikle gaz olarak azot gazı veya kuru hava kullanılır.
Mebranın içi hava ile doludur. Genellikle genleşme tankı içindeki havanın basıncı 1 bar seviyesindedir. Genleşme tankı kombi içinde ısınan suyun genleşmesi ile oluşan fazla suyu depolar. Genleşme tankının bakımı periyodik olarak yapılmalıdır.
Baymak kapalı genleşme tanklarının işinde EPDM malzemeden imal edilmiş membran ve sıkıştırılmış(basınçlı) hava veya azot gazı vardır.
Aslında genleşme tankı artan ısı basıncı ve ısıtma sistemi arasındaki “ara bulucu” görevini üstlenir bir anlamda. Artan ısının kontrol altına alınmasını sağlar. Sistemdeki basıncı düşürür, dengeler ve sistemin istenilen performansta çalışmasına yardımcı olur. Günümüzde her kazan dairesinde bir genleşme tankı bulunur.
Kombi peteklerinizi tam ısıtamaz devirdaimi. sağlayamaz basınç göstergenizde oynamalar olur. kombiniz alt ventilden su sızdırmaya başlayabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Tankın direkt olarak değişmesi gerekmektedir. Yeni genleşme tankı ile değişim gerçekleşir. Delik tamiri ne yazık ki yapılamamaktadır. Çünkü yapılsa dahi bir süre sonra aynı yerden aynı hasarı verecektir.
Genleşme tankı membran ile ikiye ayrılmış bir parçadır. Bir kısmında su bulunurken diğer kısmında hava bulunur. Zamanla membranının çürüyerek delinmesi sebebi ve içerisindeki havanın bitmesi sebebi ile arızalanmaktadır.
Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Genleşme kabı hava yapıyor ya da genleşme kabı su eksiltiyor gibi sorunlarına karşılık olarak kapak değişimi yapılması gerekmektedir. Genleşme kabında olası bir arıza durumu söz konusu olmaz. Ancak yedek su deposu kapağı arızası durumunda bu genleşme kabı içerisine de zarar verebilir.
Su ısınıp genleştiğinde fazla su tanka dolar ve membranın diğer tarafındaki gaz basıncı yükselir. Sistem soğuduğunda ise su hacmi düşer ve büzülen su tanktan boşalır. Tanktaki gaz basıncı düşer.
Eğer genleşme tankında hava kalmadıysa kombi su basıncı yüksek veya kombi su basıncı düşük gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Normalde sizin yüksek basınç şikayetiniz olsa bile kombi su basıncı çok yüksek olduğunda kombideki emniyet vanası açar ve fazla basınçlı suyu dışarıya tahliye eder.
Bir açık genleşme tankının hacmi, sistem için hesaplanan genleşme hacminin iki katı olmalıdır. Tüm sistemdeki su içeriği: 500 lt. Su genleşme miktarı = 500 x 0.0355 = 18 Litre.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Seçilecek tankın basınç sınıfı kullanılacağı sistemin statik yüksekliğine bağlıdır. Kapalı genleşme tankları 6-10-16-25 Bar işletme basınçlarında üretilmekte ve işletme basıncının %50 üzerinde test edilmektedir. olmalıdır. Bu durumda seçilecek olan genleşme deposunun işletme basıncı asgari 4 Bar olmalıdır.
Genleşme Tankı Neden Arızalanır
Zaman içerisinde mebranda meydana gelen yıpranmalara bağlı olarak yırtılma, delinme, hava kaçışı, havanın bitmesi ya da azalması gibi sorunlar nedeni ile arızalar oluşmaktadır. Genleşme tankı arızası sebebi ile kombi bar seviyesi sürekli olarak artış ve azalış göstermektedir.
Soğutma genleşme deposunun kirlenmesi, motor soğutma sıvısındaki yağın gaza karışmasından kaynaklanır. Conta su kanalı ile yağ kanalı arasındaki yüzeyin hasar görmesi, yağın motor suyuna karışmasına neden olur.
* Tankların ön basınç değeri 1,5 ila 4 bar arasındadır. Kullanım yerine göre ayarlanmalıdır. * Elektrostatik Toz Boya Kaplamalı çelik gövde. * 100 Litre ve üstü modellerde Manometre bulunmaktadır.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Ayarı yapmak için tesisata su girişini kesin ve basıncın ayarlamak istediğiniz değere kadar düşmesini bekleyin. Basıncı hidrofor üzerindeki manometreden okuyabilirsiniz. Örneğin 3 Barda devreye girmesini istiyorsunuz. Bir musluğu açıp basınç 3 Bara düşene dek bekleyin. 3 Bara indiğinde ise musluğu kapattırın.
Kombilerde kombi içerisindeki suyu dengeleyen genleşme tankıdır. Tank içerisinde azot gazı yetersiz olduğunda bar göstergesinde yükselme olur ve cihaz su akıtır. Su basıncındaki azalma kombinin arızaya geçmesine sebep olabilir.
Kombi su damlatıyor, basınç artıyor, su damla şeklinde 3 bar emniyet valfinden dışarıya geliyor. Bunun sebebi kombinin kaynayan sıcak suyu genleşme tankı yardımı ile baskılayamadığı için su akıtır.
Genleşme tankı kapağı, yüksek ısılara dayanıklı üretilir ve yay sistemine sahiptir. Kapak genel olarak iki görevi üstlenir. Basıncı uygun değerlerde stabilize etmek ve sızdırmazlık noktasında yeterlilik sağlamak.
Sert hareketler ve darbe plastiğin çatlamasına neden olabilir. Bazı durumlarda, soğutucu seviye sensörü yanlış okuyabilir veya hiç okuymayabilir. Bir sızıntıdan veya sensör arızasından kaynaklansa da, radyatör yedek su deposunun değiştirilmesi gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri