Geniz tıkanıklığı bitkisel çözüm için en çok kullanılan, mentol içeren nane çayıdır. Mentol mukus salgısını yumuşatır ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Gün boyunca 2-3 fincan ılık nane çayı içilmesi geniz tıkanıklığı sorununun çözülmesini destekler.
Geniz akıntısını durdurmak için bol bol sıcak içecek tüketilmesi gerekir. Aynı zamanda sarımsak tüketerek de geniz akıntısı durdurulabilir. Geniz akıntısının oluşması ile birlikte bol bol limon suyu da tüketilmelidir. Limon suyu ile gargara yapıldığı takdirde sinüsler de hızla açılabilir.
Geniz akıntısının kaynağı olan mukoza salgısının azaltılması, şikâyetin giderilmesi adına temel hedeftir. Bu amaçla sıklıkla antihistaminik ilaçlar, dekonjestan burun spreyleri veya steroid içerikli intranazal spreyler kullanılır.
Geniz etinin küçülmesi için zerdeçal en iyi çözüm yoludur. Bir bardak ılık sütün içerisine bir çay kaşığı zerdeçal ekleyip karıştırın. Bu karışımı her gece çocuklarınıza içirmelisiniz. Zerdeçal içeriği sayesinde geniz etinin küçülmesine yardımcı olur.
Geniz etinin alınması genel anestezi altında yapılır. Ağız açacağı denilen bir alet uygulanarak ağız açık hale getirilir ve küçük dil arkasına yerleşmiş olan geniz eti küret adı verilen aletler ile kazınarak alınır. Ameliyat sırasında komplikasyon görülmesi çok nadir bir durumdur. Durdurulamayan kanama olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Buharlı duş ile sinüs ve burunda yer alan mukus yumuşar ve iltihabın azalması sağlanır. Geniz tıkanıklığını yoğun yaşadığınız günlerde düzenli olarak sıcak duş alabilir, havadaki nem oranı iyice artan banyoda bir süre kalabilirsiniz.
Çocuğunuzu sağ tarafına doğru çevirerek yatırırsanız horlama probleminin bir nebze de olsa azalmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerde horlama gibi ses hava kuruluğundan da kaynaklanabilir. Bu nedenle odanın nem dengesini sağladığınızdan emin ol.
Bu durumda uzmanlar bebeklerde ilaç kullanmaya başlayabilmektedir. Eğer geniz akıntısının sebebi eğer kısa süreli enfeksiyon ise o zaman uzmanlar ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlarlar ile birlikte hipertonik tuzlu sular ile burnun temizlenmesini önerebilmektedir.
Çocuklarda geniz eti tedavisi, ilk önce antibiyotikler yardımıyla başlanır. Eğer geniz eti iltihaplı değilse, doktorunuz bir süre beklenmesini tavsiye edebilir çünkü geniz etinin boyutlarında meydana gelecek bir miktar değişiklik normaldir. Ayrıca zamanla çocuğunuzun geniz eti kendiliğinden küçülebilir.
Geniz eti ameliyatı iyileşme süreci yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Geniz eti ameliyatı sonrasında hastalar aynı gün taburcu edilebilmekte, bazı durumlarda bir gün müşahede altında yatış önerilebilmektedir.
Geniz Akıntısına İyi Gelen Şeyler
Eğer böyle bir durum mevcut ise ilk olarak su tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda mutlaka zencefil çayının tüketilmesi, bal kullanılması önerilmektedir. Bu çay ve bol sıvı tüketimi bireyin rahatlamasına yol açabilmektedir.
Geniz akıntısından çıkan mukus, sümük ya da balgam olarak dışarı çıkarılabilir. Mukusun boğazı orta kulağa bağlayan östaki borusunu tıkadığı vakalarda ağrılı bir kulak enfeksiyonu görülebilir. Bir başka belirti olarak geniz akıntısı nedeniyle sinüs pasajları tıkanırsa bireyde sinüs enfeksiyonu da görülebilir.
Geniz akıntısı, boğazda mukus birikimi ya da mukusun genizden yutak kısmına yani boğaza doğru akıyor olma hissidir. Normalde burun içi ve sinüsler “mukoza” denilen bir doku ile döşelidir.
TEDAVİ EDİLMEZSE ENFEKSİYONA YOL AÇIYOR
Özellikle geniz akıntısı alerjik bir durumdan kaynaklanıyorsa kulaklarda, boğazda şişkinliğe, ağrı, sızı ve acıya neden olabilir" dedi. Geniz akıntısı kronikleşmeden kişinin bir uzmana başvurması gerektiğini dile getiren Op.Dr.
Bademcik ve geniz eti büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında horlama ve apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunlar başlatır. Bu durumlarda bir KBB uzmanı ile görüşülmesinde yarar vardır.
Bademcik ve geniz eti ameliyatı olanlara ilk 3 gün, sadece geniz eti ameliyatı olanlara ise 1 gün süt, püre, meyve suyu, çorba, yoğurt, muhallebi, makarna gibi ılık ve soğuk, yumuşak, sulu, tanesiz ve boğazı çizmeyecek gıdalar verilir.Kesinlikle sıcak yiyecek ve içecek verilmemelidir.
Oldukça basit bir müdahale gibi görünse de geniz eti ameliyatı cerrahi bir operasyondur ve bu operasyon genel anestezi altına gerçekleştirilir. Bu nedenle ameliyat esnasında hastanın herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi asla mümkün olmaz.
Burun spreyleri ile bebeklerin burun içinde tıkanıklığa neden olan mukus dışarı atılır. Burun aspiratörleri bebeğin burnundaki fazladan mukusun çekilerek solunumun rahatlamasına yardımcı olur. Burun tıkanıklığı oluşan ve genzi dolan bebeklerin yastıklarının biraz daha yüksek olması geniz akıntısı oluşumunu önler.
Geniz Akıntısı Tedavisi
Enfeksiyon varsa mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir. Altta yatan alerjik nezle varsa alerjik nezleye yönelik tedavi çocuk alerji uzmanlarınca düzenlenmelidir. Burun tıkanması varsa burun tıkanmasını açan serum fizyolojik verilebilir.
Burunda bulunan yapısal elemanlardan nazal septum deviasyonu, burun eti ve geniz etinde şişme en sık karşılaşılan anatomik burun tıkanması nedenlerindendir. Burundaki iltihaplanma süreçlerine bağlı tıkanıklık sebepleri ise soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, sinüzit ve saman nezlesi gibi tıbbi durumlardan oluşur.
Geniz eti plasma yöntemi tedavi edilebilmektedir. Geniz eti tedavisi sırasında uygulanan plasma yönteminde özel bir teknik kullanılır. Geniz eti buharlaştırma yöntemiyle alınır. Böylece ameliyat stresi ortadan kaldırılmış olur.
Geniz eti ameliyatı için yaş kriteri bulunmuyor. Çocukta, geniz eti dokusuna bağlı horlama, ağız açık nefes alma, uyurken yer değiştirme gibi belirtiler varsa büyüklüğüne bakılmaksızın alınması öneriliyor. 3 yaş öncesi ve 7 yaş sonrasında çok nadir görülen geniz eti büyümesi yaş ilerledikçe küçülüyor.
Çocuklarda geniz eti ameliyatı; genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen operasyon yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Herhangi bir kesi ve dikiş uygulamalarına ihtiyaç duyulmadan yapılan geniz eti ameliyatı sonrasında hastanede kalmaya gerek duyulmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri